Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Osłona przegubu Megane IphII

Featured Replies

Napisano

Występuje coś takiego w przyrodzie? icon_rolleyes.gif

Wzięła i pękła ta guma osłaniająca prawy zewnętrzny przegub. Poszedłem do sklepu - 0,5h wertowania katalogu, w katalogu nie było...a raczej coś było, pan nie był pewny. Nie kupiłem. Poszedłem do IC - po 0,5h szukaniu coś kupiłem, zawiozłem auto do warsztatu, mechanik oddając auto powiedział, że gumy nie wymienił, bo nie pasuje i trzeba wymieniać w tym aucie razem z półosią icon_eek.gificon_eek.gif Szukam na allegro i faktycznie nie widzę takiego wynalazku jak osłona przegubu do megane 1.4 16V 2000r....

...to naprawdę jak pęknie guma oink.gifwink.gif to mam wymieniać półoś??? A jak się skończą klocki hamulcowe to też mam wymieniać razem z oponami???? screwy.gif

O co chodzi? Pomoże ktoś? Guma pęknięta, jak szybko nie zrobię, to przyjdzie wymienić przegub, a ten pewnie z całą skrzynią zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

To możliwe, mi kiedyś pękł pierścień ABS i też się dowiedziałem że nowy tylko z półosią.

Napisano
  • Autor

> To możliwe, mi kiedyś pękł pierścień ABS i też się dowiedziałem że nowy tylko z półosią.

icon_eek.gif

Znaczy się półoś po zamontowaniu gumy i przegubu jest nierozbieralna....??

...cudownie angryfire.gif

Dziś odebrałem auto po wymianie maglownicy....już nic nie cieknie, za to wspomaganie nie działa prawidłowo, bo na skutek ucieczki płynu przez maglownicę uszkodziła się pompa wspomagania sciana.gif. Żona skarżyła się, że coś hałasuje, ale nie miałem czasu sprawdzić. Jak sprawdziłem, okazało się, że magiel przeciekał, płynu nie było i hałasowała pompa. Dolałem płynu, pompa ucichła, magiel wymieniony i nie cieknie, ale pompa do wymiany icon_rolleyes.gif. I teraz jeszcze półoś sciana.gif

Napisano

> Znaczy się półoś po zamontowaniu gumy i przegubu jest nierozbieralna....??

> ...cudownie

> Dziś odebrałem auto po wymianie maglownicy....już nic nie cieknie, za to wspomaganie nie działa

> prawidłowo, bo na skutek ucieczki płynu przez maglownicę uszkodziła się pompa wspomagania .

> Żona skarżyła się, że coś hałasuje, ale nie miałem czasu sprawdzić. Jak sprawdziłem, okazało

> się, że magiel przeciekał, płynu nie było i hałasowała pompa. Dolałem płynu, pompa ucichła,

> magiel wymieniony i nie cieknie, ale pompa do wymiany . I teraz jeszcze półoś

Nieszczęścia chodzą parami, pech.

Współczuje.

Napisano

Tak juz jest jak jeżdzi to jeżdzi ,jak zacznie cos sie psuc to co innego wychodzi crazy.gif

Mnie tez 2 razy nawiedziła tak przyjemność. pojechałem z czyms innym ,a wyszło jeszcze co inne i dodatkowe 200-300zł . oslabiony.gif

Za 2kkm olej do wymiany i przydałoby sie klime nabić beksa.gif

Napisano

> Występuje coś takiego w przyrodzie?

> Wzięła i pękła ta guma osłaniająca prawy zewnętrzny przegub. Poszedłem do sklepu - 0,5h wertowania

> katalogu, w katalogu nie było...a raczej coś było, pan nie był pewny. Nie kupiłem. Poszedłem

> do IC - po 0,5h szukaniu coś kupiłem, zawiozłem auto do warsztatu, mechanik oddając auto

> powiedział, że gumy nie wymienił, bo nie pasuje i trzeba wymieniać w tym aucie razem z półosią

> Szukam na allegro i faktycznie nie widzę takiego wynalazku jak osłona przegubu do megane 1.4

> 16V 2000r....

> ...to naprawdę jak pęknie guma to mam wymieniać półoś??? A jak się skończą klocki hamulcowe to

> też mam wymieniać razem z oponami????

> O co chodzi? Pomoże ktoś? Guma pęknięta, jak szybko nie zrobię, to przyjdzie wymienić przegub, a

> ten pewnie z całą skrzynią

http://allegro.pl/oslona-przegubu-zew-renault-megane-1-6-1-9d-1-9td-i2370951876.html

Napisano
  • Autor

> http://allegro.pl/oslona-przegubu-zew-renault-megane-1-6-1-9d-1-9td-i2370951876.html

To jest prawdopodobnie do wersji IphI - tam przeguby były rozłączane od półosi. U mnie półoś ma fi 30 w miejscu założenia osłony, w linku jest fi33.

Przeszukałem już forum megane - okazuje się, że prawdopodobnie da się wymienić samą gumę przegubu zewn., ale półoś trzeba zdemontować i gumę zakładać od strony skrzyni. Ewentualnie muszę znaleźć warsztat dysponujący takim przyrządem - widać tutaj że przeciąga się osłonę przez przegub, bez jego wyciągania.

Napisano
  • Autor

> Tak juz jest jak jeżdzi to jeżdzi ,jak zacznie cos sie psuc to co innego wychodzi

> Mnie tez 2 razy nawiedziła tak przyjemność. pojechałem z czyms innym ,a wyszło jeszcze co inne i

> dodatkowe 200-300zł .

> Za 2kkm olej do wymiany i przydałoby sie klime nabić

Nic nie mów - mam kumulację. Megane zaczęła przeciekać na maglownicy o czym pisałem - kilka stów już poszło się kochać, a jeszcze ta osłona i pompa wspomagania została. Na szczęście klima chłodzi jak wściekła (odpukać). Za to w galaxy miałem eksplozję przewodu klimatyzacji - nie załączyły się wiatraki, czujnik wyłączał klimę z powodu za dużego ciśnienia, aż w końcu nie zdążył wyłączyć i rozerwało wąż. Żeby go wymienić - (używany kosztuje 350zł 270751858-jezyk.gif o nowy bałem się zapytać) trzeba zdemontować zderzak, reflektory, pas przedni z chłodnicami.....kilka stówek może być mało buu.gif

Napisano

Tego sasica 4003432 za 80zł z IC brałeś ? są osłony do zewn i wewn (te co zmienia się przy półośce z przegubem wewn) wink.gif

Napisano
  • Autor

> Tego sasica 4003432 za 80zł z IC brałeś ? są osłony do zewn i wewn (te co zmienia się przy półośce

> z przegubem wewn)

W IC sprzedali mi jakąś osłonę za 40zł i ileś tam groszy....oddałem im to, bo wg mechanika nie pasowało.

Wiem, że są do wew i zew - mnie chodzi o osłonę przegubu zewnętrznego prawego do Megane 1.4 16V 2000r z ABS. U mnie w IC nie mogli tego namierzyć..... icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> Tego sasica 4003432 za 80zł z IC brałeś ?

to jest nr kat? - na stronie IC w ich sklepie internetowym nic po tym nr nie znajduje niewiem.gif

Napisano

Wpisz SAS4003432 wink.gif wyskoczy cosik , sasic robi sporo części do francuzów , zapewne 1-szy montaż , chociaż np tylne tarcze z łożyskami zintegrowanymi to bywają łożyska snr

btw dasz se zamiennik zobacz imp za 22zł wink.gif

Napisano
  • Autor

> Wpisz SAS4003432 wyskoczy cosik , sasic robi sporo części do francuzów , zapewne 1-szy montaż ,

> chociaż np tylne tarcze z łożyskami zintegrowanymi to bywają łożyska snr

> btw dasz se zamiennik zobacz imp za 22zł

ok.gif

Napisano

podeslij no vin, to Ci podam co powinno byc i czy ma dokladny zamiennik...

Napisano

> To jest prawdopodobnie do wersji IphI - tam przeguby były rozłączane od półosi. U mnie półoś ma fi

> 30 w miejscu założenia osłony, w linku jest fi33.

> Przeszukałem już forum megane - okazuje się, że prawdopodobnie da się wymienić samą gumę przegubu

> zewn., ale półoś trzeba zdemontować i gumę zakładać od strony skrzyni. Ewentualnie muszę

> znaleźć warsztat dysponujący takim przyrządem - widać tutaj że przeciąga się osłonę przez

> przegub, bez jego wyciągania.

tutaj szukałeś?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.