Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Amortyzatory

Featured Replies

Napisano

Witam ,mam pytanie jakie polecacie amortyzatory do astry F ? gazowe,olejowe,jakaś konkretna firma hmm.gif, cały komplet będę wymieniał 4szt. doradzi ktoś smile.gif

Napisano

> Witam ,mam pytanie jakie polecacie amortyzatory do astry F ? gazowe,olejowe,jakaś konkretna firma ,

> cały komplet będę wymieniał 4szt. doradzi ktoś

Zależy ile masz kasy.

Ja ostatnio wymieniałem - kupiłem KYB olejowe (dla mnie większy komfort jazdy). Ale do najtańszych nie należą - najlepiej szukaj na allegro.

Napisano
  • Autor

> Zależy ile masz kasy.

> Ja ostatnio wymieniałem - kupiłem KYB olejowe (dla mnie większy komfort jazdy). Ale do najtańszych

> nie należą - najlepiej szukaj na allegro.

hmm.gif Jakoś ta firma KYB mnie nie przekonuje po doświadczeniach z sprężynami frown.gif

Napisano

> Jakoś ta firma KYB mnie nie przekonuje po doświadczeniach z sprężynami

To nic innego Ci nie polecę bo dla mnie KYB to jedne z najlepszych amortyzatorów. Co do sprężyn to zazwyczaj kupuję Lesjofors zlosnik.gif

Napisano

> To nic innego Ci nie polecę bo dla mnie KYB to jedne z najlepszych amortyzatorów. Co do sprężyn to

> zazwyczaj kupuję Lesjofors

Zaraz po oryginalnych GM są jedne z najlepszych i dośC długo wytrzymują .Moje wytrzymały aż 5 lat i koło 6 miesięcy .Przejechane na nich było jakieś powiedzmy 90 tyś km .Jeśli amory to tylko KYB smile.gif.

Napisano

> Zaraz po oryginalnych GM są jedne z najlepszych i dośC długo wytrzymują .Moje wytrzymały

> aż 5 lat i koło 6 miesięcy .Przejechane na nich było jakieś powiedzmy 90 tyś km

> .Jeśli amory to tylko KYB .

Ja miałem w poprzednim aucie KYB Excel-G i nie narzekałem. Aczkolwiek lepsze wg mnie będą Bilstein B4 albo Sachs, nie mniej jednak jest to już wyższa półka cenowa, a z tego co wiem to w oryginale jest montowany Sachs. Olejowe zapewniają większy komfort bo są bardziej miękkie, gazowo-olejowe są trwalsze i nieco twardsze ale droższe za to.

Ja brałbym gazowo-olejowe.

Z KYB gazowo-olejowe to np. wspomniany Excel-G, olejowe to KYB Premium.

Wspomniany Bilstein B4 to gazowo-olejowe.

Napisano

Jak pisze kolega tezetek, tylko kayaby, pozostaje jedynie pytanie jak jeździsz bądź jak chciałbyś jeździć - ja mam gazowe i na samym początku frajda super, wcześniejsze prędkości na znanych zakrętach zostały podbite o przynajmniej 30 km/h, ale z czasem zacząłem jeździć wolniej i doceniać jazdę komfortową.

I ja miałem sprężyny kayaby i to była pomyłka, kayba wcześniej nie robiła sprężyn i się dopiero uczyli chyba, ale za to amorki pierwsza klasa.

PS. Jakbyś się zdecydował na amorki kayaby gazow to mam jedną nówkę sztukę na tył leży i zalega.

PZDR VEN

Napisano

bierz te gazowo-olejowe, nasz nowy kolega BeeMWe założył takie na przód u siebie i pokonując "śpiącego policjanta" zwalnia może do 30km/h a ja na swoich olejakach jak przejadę tego samego z prędkością 20 to jak walnie to ho ho!.

A na przeglądzie miałem po 76% sprawności więc zużyte nie są.

Napisano

Widzisz, to zależy co kto lubi. Jeden chce mieć samochód z dobrą przyczepnością, a drugi woli komfortową kanapę na kołach wink.gif

k.

Napisano

> Widzisz, to zależy co kto lubi. Jeden chce mieć samochód z dobrą przyczepnością, a drugi woli

> komfortową kanapę na kołach

> k.

Ale to w takim razie te gazowo-olejowe łączą oba te przypadki ok.gif

Napisano

> Ale to w takim razie te gazowo-olejowe łączą oba te przypadki

No nie wiem. Prawdziwych amortyzatorów gazowych nie stosuje się w cywilnych pojazdach. Popularnie "gazowe" mówi się właśnie na olejowo-gazowe, które przez wielu z obecnych tutaj uważane są za zbyt mało komfortowe. Ja bym na olejowe nawet nie spojrzał cool.gif

k.

Napisano

> Witam ,mam pytanie jakie polecacie amortyzatory do astry F ? gazowe,olejowe,jakaś konkretna firma ,

Kup amory gazowo olejowe ja takowe posiadam i jestem b. zadowolony. Za dwa wkłady na przód dałem 160 złociszy, firma to magneti marelli.

Jeśli chodzi o tył to kupie amory olejowe bo mogło by być trochę za dużo tych twardości.

Napisano

> Kup amory gazowo olejowe ja takowe posiadam i jestem b. zadowolony. Za dwa wkłady na przód dałem

> 160 złociszy, firma to magneti marelli.

Hmm... Amortyzatory MM nie cieszą się raczej dobrą opinią, jeśli chodzi o trwałość. Odważyłbym się kupić np. siłowniki klapy (sprężyny gazowe) tej firmy, ale amortyzatorów raczej nie. Chyba że do Fiata zlosnik.gif

> Jeśli chodzi o tył to kupie amory olejowe bo mogło by być trochę za dużo tych twardości.

Gaz z przodu i olej z tyłu? Obawiałbym się trochę o stabilność samochodu w jakiejś ekstremalnej sytuacji.

k.

Napisano

Panowie bez przesady, że amortyzatory gazowo-olejowe są takie twarde, mówimy tu o zwykłych amortyzatorach a nie np. o Bilstein'ie B8 czy Koni zółtych.

Napisano

Proponuje KYB exel-G olejowo gazowe ,czysto gazowych się nie stosuje w takich pojazdach jak ktoś wyżej zauważył,ewentualnie Monroe ,swego czasu był stosowany na pierwszy montaż w Oplu,m.in ja takiego miałem.

Napisano

> Proponuje KYB exel-G olejowo gazowe

Ja również takowe polecam, zdecydownie lepsze od typowych amortyzatorów olejowych w sensie pewności prowadzenia pojazdu (cóż, mniejszy komfort, bo wóz sztywniejszy). W moim pojeździe od ponad 5 lat i niemal 60 kkm -bez zarzutu.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.