Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wycieraczki zwariowały!!!

Featured Replies

Napisano

Witam.Wybrałem się z rodzinką na wycieczkę. Po przejechaniu ok. 70 km zrobiliśmy sobie mały postój. Po około 20 min. odpaliłem Marychę, a tu przednie wycieraczki same się włączyły w położeniu wyłączonym. W każdym położeniu chodzą tak samo i za cholere nie chcą się wyłączyć. Żona powiedziała, że synek na postoju przy wyłączonym zapłonie z nudów pykał sobie przełącznikiem. Czy komp mógł złapać jakiś błąd. Ruszyliśmy z postoju z pracującymi wycieraczkami na suchej szybie. Co chwilę musiałem sikać spryskiwaczem, żeby się szyba nie stopiła hehe.gif. W końcu zatrzymałem się, wycieraczki postawiłem do góry i dalej jadę z radarami. Ludziska się tylko oglądali na mnie ze icon_eek.gif. W trakcie mijania z TIR- em podmuch ustawił wycieraczki na swoim miejscu. Szyba uratowała mi życie. Zacząłem dalej kombinować lekko dociskając paluszkiem dźwigienkę w górne skrajne położenie i wycieraczka na chwilę przestawała pracować w pośrednim położeniu. Tak przejechałem około 20 km i nagle wszystko wróciło do normy. Wycieraczki zaczęły pracować w każdym położeniu tak jak powinny. niewiem.gif co to było. Trójkąt bermudzki? Lądowanie kosmitów? niewiem.gif Aha, wcześniej próbowałem jeszcze wyłączyć akumulator, ale to nie pomogło. Czy ktoś miał takie zjawisko? Czy mogła to być wilgoć gdzieś na jakiś stykach? Kto wie niech da cynk.

Napisano

Ja bym obstawiał, że coś się działo z zespolonym przy kierownicy.

Ale to moje gdybania...

Napisano
  • Autor

> Ja bym obstawiał, że coś się działo z zespolonym przy kierownicy.

Jakieś styki lub cuś? Czy to się rozbiera?

Napisano

> Jakieś styki lub cuś? Czy to się rozbiera?

Może to pomoże: klik tutaj

Nie rozbierałem, to nie wiem niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Może to pomoże: klik tutaj

> Nie rozbierałem, to nie wiem

Dzięki, to już jest coś. Postudiuję. zlosnik.gif20.GIF

Napisano

Miałem 2 podobne przypadki, tyle że nikt się nie bawił przełącznikiem:

-przypadek 1. Jeździłem po błocie/glinie i coś się dostało do wentylatora chłodnicy, pojechałem do myjki i mi go wypłukali pilnując by nic nie potrzebnie nie zmoczyć, wyjechałem z myjki z działającymi wycieraczkami, wyłączyły się same po przejechaniu 5 km i 20 minutach stania i bluźnienia na włoską technologię.

2. przypadek miał miejsce miesiąc(początek grudnia) temu, jechałem sobie z łodzi przez wrocek, kudowę zdr. do pragi w czechach, w kudowie termometr pokazywało najpierw -9 później -11, po przejechaniu granicy postanowiłem umyć szybę i okazało się, że jestem w obcym kraju i nie działają mi wycieraczki, próbowałem róźnych rzeczy, naszczęście nie padało smile.gif. Wycieraczki same się naprawiły po przegonieniu autostradą 180km/h.

W obu przypadkach była zima, w pierwszym przypadku w grę wchodziła woda, w drugim podejrzewam albo jakąś wilgoć, albo to że przez całą drogę laptop ładował się z zapalniczki, co mogło przeciążyć instalację na co wskazywałyby dziwne wskazania termometra(moim zdaniem było cieplej).

Może już ktoś to zdiagnozował?

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Miałem 2 podobne przypadki, tyle że nikt się nie bawił

> przełącznikiem:

...może to tylko zbieg okoliczności.

> -przypadek 1. Jeździłem po błocie/glinie i coś się dostało do

> wentylatora chłodnicy, pojechałem do myjki i mi go wypłukali

> pilnując by nic nie potrzebnie nie zmoczyć, wyjechałem z myjki z

> działającymi wycieraczkami, wyłączyły się same po przejechaniu 5

> km i 20 minutach stania i bluźnienia na włoską technologię.

...też to podejrzewałem - jazda po śniegu, wilgotne powietrze.

> 2. przypadek miał miejsce miesiąc(początek grudnia) temu, jechałem

> sobie z łodzi przez wrocek, kudowę zdr. do pragi w czechach,

... a to pokrywałoby się z moją teorią trójkąta bermudzkiego. hehe.gif U mnie wszystko zaczęło się w Łagiewnikach w stronę Kudowy Zdr.

Ogólnie myślę, że to jakaś wilgoć na stykach (tylko jakich?). Teraz wszystko jest OK. Im więcej elektroniki w samochodach tym wiecej problemów.

Napisano

> ...może to tylko zbieg okoliczności.

> ...też to podejrzewałem - jazda po śniegu, wilgotne powietrze.

> ... a to pokrywałoby się z moją teorią trójkąta bermudzkiego. U

> mnie wszystko zaczęło się w Łagiewnikach w stronę Kudowy Zdr.

> Ogólnie myślę, że to jakaś wilgoć na stykach (tylko jakich?). Teraz

> wszystko jest OK. Im więcej elektroniki w samochodach tym wiecej

> problemów.

U mnie czasem się zdarza,że wogóle przednie nie działają ale to zauważyłem przy minusowej temperaturze.A jak wracam z powrotem po dwóch trzech godzinach przerwy normalnie pracują.Coś mi się wydaje,że do silniczka dostaje się wilgoć i przymarza.To moje spostrzeżenia.Jak się ociepli to rozbiore silniczek i przeczysze i zakonserwuje.

Napisano

No i sobie wykrakałem, ponieważ miałem problemy z rozruchem pojechałem dzisiaj na Piłsudskiego wymienić akumulator, chciałem sprawdzić, ale facet sprawdził akumulator i okazało się, że jest ok, ale trzeba go naładować. Pojechałem na zakupy, wsiadam do samochodu na piotrkowskiej, zpalam i od tego momentu mam permanentnie włączone wycieracki frown.gif, dzwonie do maredi, facet powiedział, żebym odłączył klemę(powinno pomóc) na kilka minut bo pewnie zwiesił się przekaźnik, który nie występuje jako część zamienna i trzeba wymieniać cały silnik wycieraczek za 600zł !!! że byłem niedaleko to podjechałem do maredi, elektryk odłączył klemę i pomogło na 3 minuty, ponieważ mam niedołądowany akumualtor stwierdziłem, że dojadę do domu z działącymi, polewając szybę płynem, jakiś kilometr przed dojazdem do domu same się naprawiły smile.gif, na podjeździe zgasiłem samochód, po włączeniu zapłonu było ok, ale po zapaleniu silnika znowu mi się włączyły frown.gif. W tej chwili akumulator ładuje się w łazience. Podejrzewam, że dzieje się to w związku ze spadkami napięcia po rozruchu. Zobaczymy jak będzie po nałdowaniu akumulatora, mam nadzieję, że to wina napięcia bo nie uśmiecha mi się wymiana silnika za 600zł.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> powiedział, żebym odłączył klemę(powinno pomóc) na kilka minut

Też to robiłem i nie pomogło.

W tej chwili akumulator ładuje się w łazience.

> Podejrzewam, że dzieje się to w związku ze spadkami napięcia po

> rozruchu.

Nie sądzę, ale może? Ja mam nowy akumulator i u mnie wszystko działo się na trasie, gdzie akumulator był ładowany.

Ale daj cynk po naładowaniu.

Napisano

> Nie sądzę, ale może?

Mam taką cichą nadzieję smile.gif bo wymiana silnika wycieraczek mi się nie uśmiecha.

>Ja mam nowy akumulator i u mnie wszystko działo

> się na trasie, gdzie akumulator był ładowany.

U mnie nie działały też po przejechaniu kilkuset kilometrów, a w innym przypadku, który sobie przypomniałem po napisaniu posta, też na trasie tyle, że po przejechaniu kilku kilometrów(wracałem z włocławka na działkę na kujawach-40km)

> Ale daj cynk po naładowaniu.

Jutro, dzisiaj pojeżdżę cieniasem, nie chce mi się przestawiać samochodów a dzisiaj nie ma potrzeby jeżdżenia mareą.

Pozdrawiam BAS

ps. Wie ktoś co się stanie jak będę ładował akumulator 48h(dolałem wody i pilnuje poziomu)? Mimo ładowania 24h gęstość elektrolitu jest nadal kiepska, mam trochę za dużo wody dolanej, może ten badziew do mierzenia gęstości kłamie? Mam taki prostownik: http://www.einhell.pl/oferta.php?prodID=213 z tego co wyczytałem w manualu do niego to w przypadku ładowania akumulatora całkowicie rozładowanego ładowanie odbywa się z maxymalnym natężeniem, częściowo naładowanego mniejszym itd.

Napisano

> Zobaczymy jak będzie po nałdowaniu akumulatora, mam

> nadzieję, że to wina napięcia bo nie uśmiecha mi się wymiana

> silnika za 600zł.

używkę kupisz za 150-200 zł ok.gif

Napisano

Nowy akumulator(futura 55ah), przewody do autka znajomego+kuchenka elektryczna i śmiga smile.gif Poważnie to autko po 3 dniach stania nie dało się odpalić, 5h walczyłem i skutecznym okazało się podłożenie na 1h pod miskę olejową kuchenki elektrycznej. Co do wycieraczek to same się nie włączyły na nowym akumulatorze a ja ich dzisiaj nie włączałem smile.gif Wstępnie wygląda, że wymiana akumulatora pomogła, ponieważ dość mocno go schechłałem dzisiaj więc wieczorem położyłem go w łazience pod prostownikiem, żeby mu zrobić dobrze smile.gif

Pozdrawiam BAS

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.