Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zmiana II gen na IV gen

Featured Replies

Napisano
  • Autor

wyłączyłem skok att do zadanej pozycji. Tps

na 3.5V. Wzbogacenie na 22%. Otwieranie pod obciązeniem +-40 kroków. Mam tylko jedną śrubę do regulacji parownika. Chyba do wolnych obrotów, to nią mam wymusić wartość pwa ok 100w trybie nauki?

Jak mam regulować otwieranie pod obciążeniem? jak będzie za bogato to mam zmniejszać otwieranie na plus a jak za ubogo to zmniejszać na minus? Wszystko podczas jazdy czy mogę na postoju. Z waszych postów dedukuję że oscylacja sondy np. na 3500 obr/min na postoju to nie jest jeszcze pełen sukces?

Napisano

> ... Mam tylko jedną śrubę do regulacji parownika. Chyba do wolnych obrotów...

Jeżeli jest jedna śruba to na pewno nie jest ona od wolnych obrotów. Poszukaj dobrze drugiej.

Widziałem tylko jeden reduktor który miał jedną śrubę, ale był bardzo stary - to był EMMEGAS. Późniejsze wersje tego reduktora miały już dwie śruby.

Napisano
  • Autor

> Jeżeli jest jedna śruba to na pewno nie jest ona od wolnych obrotów. Poszukaj dobrze drugiej.

> Widziałem tylko jeden reduktor który miał jedną śrubę, ale był bardzo stary - to był EMMEGAS.

> Późniejsze wersje tego reduktora miały już dwie śruby.

Właśnie strzeliłeś w dziesiątkę bo to właśnie jest EMMEGAS

Napisano

> Właśnie strzeliłeś w dziesiątkę bo to właśnie jest EMMEGAS

To w takim razie ta śruba jest od regulacji membrany smile.gif

Napisano

> wyłączyłem skok att do zadanej pozycji. Tps

> na 3.5V. Wzbogacenie na 22%.

Jak wyłączysz skok do ATT to po co ci ustawienie TPSa i wzbogacenia. To tak jakbyś wyłączył telewizor z prądu i chciał na nim ustawić program 1 TV i nasycenie kolorów.

> Otwieranie pod obciązeniem +-40 kroków. Mam tylko jedną śrubę do

> regulacji parownika. Chyba do wolnych obrotów, to nią mam wymusić wartość pwa ok 100w trybie

> nauki?

Jeżeli jest tylko jedna śruba to tak jak sugeruje tomto na pewno ona jest od membrany a brak jest w reduktorze bypasa. Do silników z wtryskiem najczęściej jest on niepotrzebny.

> Jak mam regulować otwieranie pod obciążeniem? jak będzie za bogato to mam zmniejszać otwieranie na

> plus a jak za ubogo to zmniejszać na minus? Wszystko podczas jazdy czy mogę na postoju. Z

Przyznam że nie rozumiem o co pytasz.

> waszych postów dedukuję że oscylacja sondy np. na 3500 obr/min na postoju to nie jest jeszcze

> pełen sukces?

Już chyba wcześniej to pisałem że na postoju to żadna regulacja, Co najwyżej można sobie wstępnie ustawić. Słowo kluczowe "silnik po obciążeniem" chyba wszystko mówi i trudno się doszukiwać obciążenia na postoju , no chyba ze dysponujesz hamownią.

Oczywiście nie oznacza to że masz zmieniać parametry nastaw w trakcie jazdy , chodzi raczej o obserwację zachowania się pracy instalacji i korekty po zatrzymaniu się.

Napisano
  • Autor

> Jak wyłączysz skok do ATT to po co ci ustawienie TPSa i wzbogacenia. To tak jakbyś wyłączył

> telewizor z prądu i chciał na nim ustawić program 1 TV i nasycenie kolorów.

Z rozpędu napisałem....

> Jeżeli jest tylko jedna śruba to tak jak sugeruje tomto na pewno ona jest od membrany a brak jest w

> reduktorze bypasa. Do silników z wtryskiem najczęściej jest on niepotrzebny.

Mam go od początku i przez jakieś 15 kkm palił11.5-12.5 litra LPG.

Co do osiągnięcia PWA 100 podczas trybu nauki a kręcenia śrubą na parowniku. Osiągnąłem PWA ok 95. uznałem że wystarczy. na wolnych sonda nie pracuje, jest na ubogo. Zwiększanie otwarcia krokowego na biegu jałowym nawet o 100kroków nie powodowało "ruszenia się " sondy na czerwone pole nie mówiąc już o oscylacji. Teraz mam z powrotem wyregulować parownik tak aby sonda oscylowała? Jak ustawiłem ręcznie PWA na 100, wyregulowałem parownik( przy otwarciu krokowego -+ 0 kroków)aby sonda była w zielonym polu, dopracowałem otwarciem i zmykaniem krokowego jej oscylację to przy przyśpieszaniu sonda jechała na bogato przez dłuższy czas a ja miałem wrażenie że silnik przepompowuje gaz przez siebie bo od zapachu gazu ze spalin kręciło mi sie w głowie.

Z ciekawości puściłem naukę i PWA znowu w przedziałe 70-80.

Mam bezwzględnie gonić to PWA 100 czy wynikające z nauki 73 może zostać a ja mogę zająć się bardziej precyzyjnym dostrojeniem centralki?

Napisano

Nie goń tego PWA. Najważniejsze aby ustawić jak najbardziej liniowo tzn żeby przy pełnym zakresie obrotów i przy różnym obciążeniu sonda oscylowała wokół w miarę tego samego punktu. Tam ustaw wtedy PWA. Jeżeli jest tendencja wchodzenia ubogo przy mocnym ruszaniu to ustaw PWA ciut wyżej lub i ewentualnie zastosuj to wzbogacanie skokiem ATT.

Napisano
  • Autor

> Nie goń tego PWA. Najważniejsze aby ustawić jak najbardziej liniowo tzn żeby przy pełnym zakresie

> obrotów i przy różnym obciążeniu sonda oscylowała wokół w miarę tego samego punktu. Tam ustaw

> wtedy PWA. Jeżeli jest tendencja wchodzenia ubogo przy mocnym ruszaniu to ustaw PWA ciut wyżej

> lub i ewentualnie zastosuj to wzbogacanie skokiem ATT.

Sonda oscyluje na wolnych obrotach normalnie, na wysokich również. Auto zbiera się trochę lepiej z wyłączonym skokiem att. Ogólnie jeździ się przyjemniej. Zobaczymy jak tam spalanie. Dam znać.

Dzięki za cierpliwość. 20.GIF

Napisano
  • Autor

> a nie lepiej zmienic całe to sterowanie na BLOSa

Wolałbym sekwencję. Ale skoro działało to jeszcze pół roku temu to będę walczył dalej.

Napisano

> a nie lepiej zmienic całe to sterowanie na BLOSa

Blos nie kontroluje składu mieszanki, z reguły ustawia się go na bogato i pali raczej więcej a nie mniej.

Napisano
  • Autor

Pokombinowałem jeszcze trochę.

Interesuje mnie dlaczego nie oscyluje sonda jak skręcam bardziej parownik i PWA wychodzi mi ok 100. Nawet + 100 kroków na jałowych nie powoduje oscylacji tylko jest ubogo. Docelowo skręciłem parownik i zrobiłem naukę. PWA wyszło 80. Pozostałe parametry bez zmian. Musiałem tylko zwiększyć otwarcie krokowego na jałowych do + 22 bo sonda nie oscylowała.

Drga sprawa to to że zakres pracy krokowego spada poniżej PWA 80 podczas jazdy np średnio do 69 (cały czas oscyluje). Tak ma być? Jak tak to dlaczego?

Napisano

> Pokombinowałem jeszcze trochę.

> Interesuje mnie dlaczego nie oscyluje sonda jak skręcam bardziej parownik i PWA wychodzi mi ok 100.

> Nawet + 100 kroków na jałowych nie powoduje oscylacji tylko jest ubogo. Docelowo skręciłem

> parownik i zrobiłem naukę. PWA wyszło 80. Pozostałe parametry bez zmian. Musiałem tylko

> zwiększyć otwarcie krokowego na jałowych do + 22 bo sonda nie oscylowała.

> Drga sprawa to to że zakres pracy krokowego spada poniżej PWA 80 podczas jazdy np średnio do 69

> (cały czas oscyluje). Tak ma być? Jak tak to dlaczego?

Bo masz nieliniowy układ, którego przyczyn może być kilka - specyfika samego reduktora(i ja stawiam na to), lewe powietrze, niedopasowany mikser, zjawiska falowe, przedmuchy z komory korbowodowej. Akurat w twoim przypadku nieliniowość jest zagięta w tą lepsza stronę tzn przy większych obciążeniach spada PWA. Cały czas wydawało mi się że piszesz o problemie ubogiej mieszanki przy nagłym obciążeniu a tu mi z twojego opisu wygląda że jest odwrotnie. Nie chce mi się już przeglądać całego tego długiego wątku. Wobec takiej sytuacji jak piszesz to chyba nie jest źle i ustawienie skoku do ATT jest niepotrzebne.

edit:

Gdzie w tym silniku dochodzi odma? Przed mikser czy za mikser?

Napisano
  • Autor

> Gdzie w tym silniku dochodzi odma? Przed mikser czy za mikser?

Przed mikserem patrząc od filtra powietrza.

Napisano
  • Autor

> Bo masz nieliniowy układ, którego przyczyn może być kilka - specyfika samego reduktora(i ja stawiam

> na to), lewe powietrze, niedopasowany mikser, zjawiska falowe, przedmuchy z komory

> korbowodowej.

No właśnie przedmuchy z komory korbowej. Jakiś czas po założeniu gazu silnik łykał jakiś 1L oleju na 1000km w mieście i 1L na 500 km w trasie. W marcu tego roku zrobiłem mały remont. Wymiana pierścieni i uszczelniaczy i wszystkich uszczelek. Teraz oleju nie bierze. Mogło to mieć wpływ na inne PWA i spalanie. Przyznam się ze nie pamiętam jakie wtedy było PWA.

Napisano

> Przed mikserem patrząc od filtra powietrza.

hmm? No to może tu jest problem. Może masz spore przedmuchy które psują ci podciśnienie. Efekt będzie zwłaszcza na niskich obrotach i jałowych. Analogicznie jak problem z wpadającym powietrzem pod ciśnieniem do dolotu gdy reduktor nie jest skompensowany. Możesz spróbować doświadczalnie odłączyć tą odmę, czy coś to zmieni. Całkiem możliwe że poprawiłoby się po skompensowaniu reduktora ciśnieniem zza filtra lub z filtra.

Napisano
  • Autor

> hmm? No to może tu jest problem. Może masz spore przedmuchy które psują ci podciśnienie. Efekt

> będzie zwłaszcza na niskich obrotach i jałowych. Analogicznie jak problem z wpadającym

> powietrzem pod ciśnieniem do dolotu gdy reduktor nie jest skompensowany. Możesz spróbować

> doświadczalnie odłączyć tą odmę, czy coś to zmieni. Całkiem możliwe że poprawiłoby się po

> skompensowaniu reduktora ciśnieniem zza filtra lub z filtra.

Chodzi Ci o połączenie tylnej strony tej dużej membrany, jakby z tyłu reduktora, z puszką filtra powietrza? Znajomy miał takie coś zrobione na tym samym parowniku i w tym samym silniku ale to odłączył bo coś się kopało.

Napisano

> Chodzi Ci o połączenie tylnej strony tej dużej membrany, jakby z tyłu reduktora, z puszką filtra

> powietrza? Znajomy miał takie coś zrobione na tym samym parowniku i w tym samym silniku ale to

> odłączył bo coś się kopało.

Tak. Na pewno nie kopało się z tego powodu, albo miał cos schrzanione. Generalnie komora II stopnia w instalacjach podciśnieniowych instalowanych do silników z wtryskiem powinna być kompensowana z automatu. Oczywiście rzadko który gaziarz to robi bo albo nie rozumie albo z lenistwa. Kompensacja generalnie stabilizuje prace reduktora i zasilanie gazem bo powoduje że zawsze jest ta sam różnica ciśnień na membranie generowana tylko przez układ dolotowy i mikser. Inne nad- czy podciśnienia pasożytnicze eliminuje.

Napisano
  • Autor

> Tak. Na pewno nie kopało się z tego powodu, albo miał cos schrzanione. Generalnie komora II stopnia

> w instalacjach podciśnieniowych instalowanych do silników z wtryskiem powinna być kompensowana

> z automatu. Oczywiście rzadko który gaziarz to robi bo albo nie rozumie albo z lenistwa.

> Kompensacja generalnie stabilizuje prace reduktora i zasilanie gazem bo powoduje że zawsze

> jest ta sam różnica ciśnień na membranie generowana tylko przez układ dolotowy i mikser. Inne

> nad- czy podciśnienia pasożytnicze eliminuje.

Czyli kupić dwa króćce, zaaplikować do parownika z tylu i puszki filtra powietrza, tylko przed czy za filtrem? Jakie wytyczne co do średnicy węża łączącego?

Napisano

> Czyli kupić dwa króćce, zaaplikować do parownika z tylu i puszki filtra powietrza, tylko przed czy

> za filtrem? Jakie wytyczne co do średnicy węża łączącego?

Na ogół daje się przed filtrem (trochę zależy od konstrukcji) , nie masz dwóch dolotów ciepłe/zimne powietrze ? Ale zacząłbym od doświadczenia z odmą.

Napisano
  • Autor

> Na ogół daje się przed filtrem (trochę zależy od konstrukcji) , nie masz dwóch dolotów ciepłe/zimne

> powietrze ? Ale zacząłbym od doświadczenia z odmą.

Nie ma dwóch dolotów. Jak ją zaślepię to nie powypycha mi uszczelek?

Napisano

> Nie ma dwóch dolotów. Jak ją zaślepię to nie powypycha mi uszczelek?

Nie zatykasz od strony silnika. Odmę od strony silnika odłączasz wolno do atmosfery (najwyżej trochę pośmierdoli wink.gif). Zatykasz tylko dziurę wejścia odmy w dolocie powietrza.

Napisano
  • Autor

> Nie zatykasz od strony silnika. Odmę od strony silnika odłączasz wolno do atmosfery (najwyżej

> trochę pośmierdoli ). Zatykasz tylko dziurę wejścia odmy w dolocie powietrza.

hmm.gifpowiem Ci że nie bardzo mi się to podoba.

Może wstawić takie coś?

Napisano

> powiem Ci że nie bardzo mi się to podoba.

> Może wstawić takie coś?

Nie wiem o co ci chodzi i czego się obawiasz, po co ci filtr odmy?

Napisano
  • Autor

> Nie wiem o co ci chodzi i czego się obawiasz, po co ci filtr odmy?

Odłączanie odmy i puszczanie do atmosfery to chyba już druciarstwo. Poza tym będzie chlapać olejem po silniku.

Napisano

> Odłączanie odmy i puszczanie do atmosfery to chyba już druciarstwo. Poza tym będzie chlapać olejem

> po silniku.

Po pierwsze to chodzi tylko o test, czy winne nie są zbyt duże przedmuchy (może uda się je obejść skompensowaniem za filtrem). Po drugie dlaczego ma chlapać olejem? Teraz ci chlapie do dolotu?, przecież na wyjściu z silnika masz jeszcze filtr separujący. Coś tam parę kropel oleju może być ale to najwyżej z mgły olejowej lub kondensat. Bez odmy docelowo się nie jeździ bo śmierdzi spalinami i nie wolno bo ekologia i nie puszczą na przeglądzie.

Napisano
  • Autor

> Po pierwsze to chodzi tylko o test, czy winne nie są zbyt duże przedmuchy (może uda się je obejść

> skompensowaniem za filtrem). Po drugie dlaczego ma chlapać olejem? Teraz ci chlapie do

> dolotu?, przecież na wyjściu z silnika masz jeszcze filtr separujący.

Nie ma czegoś takiego

>Coś tam parę kropel oleju może być ale to najwyżej z mgły olejowej lub kondensat. Bez odmy docelowo się nie jeździ

> bo śmierdzi spalinami i nie wolno bo ekologia i nie puszczą na przeglądzie.

O tym to nawet nie chciałem pisać.

Czyli co. Odłączyć odmę, ustawić pwa 100 z nauki i zobaczyć czy sonda oscyluje na wolnych obrotach po ustawieniu zakresu działania krokowego.

Napisano

> Nie ma czegoś takiego

Dziwne, rzygało by olejem jak cholera, separator jest w bloku lub pod osłoną klapy zaworów. Niestety nie znam tego silnika.

> O tym to nawet nie chciałem pisać.

> Czyli co. Odłączyć odmę, ustawić pwa 100 z nauki i zobaczyć czy sonda oscyluje na wolnych obrotach

> po ustawieniu zakresu działania krokowego.

Zatkać w dolocie dziurę po odmie. I Zobaczyć przede wszystkim czy poprawi się liniowość ch-ki (czyli PWA a w zasadzie punkt wokół którego kiwa się krokowy jest w miarę ten sam dla szerokiego zakresu obrotów i obciążenia). To się najlepiej obserwuje oscylogramem pracy krokowca.

Tak jak pisałem wcześniej nie trzymaj się tego PWA 100 tak kurczowo bo ono nie jest kluczowe.

Napisano
  • Autor

> Dziwne, rzygało by olejem jak cholera, separator jest w bloku lub pod osłoną klapy zaworów.

> Niestety nie znam tego silnika.

> Zatkać w dolocie dziurę po odmie. I Zobaczyć przede wszystkim czy poprawi się liniowość ch-ki

> (czyli PWA a w zasadzie punkt wokół którego kiwa się krokowy jest w miarę ten sam dla

> szerokiego zakresu obrotów i obciążenia). To się najlepiej obserwuje oscylogramem pracy

> krokowca.

Za kilka dni pokombinuje bo teraz kiepsko z czasem.

Dzięki Ci bardzo za wytrwałość. Dzisiaj już nie będę Ci dulczył.

Napisano
  • Autor

Zatankowane i policzone zużycie gazu. Wyszło coś około 13.5 l LPG / 100 km. Wydaje mi się że może będzie mniej bo sporo stałem i brzęczałem na postoju podczas kombinowania z ustawieniami.

Więc jest postęp i to duży moim zdaniem.

Do pełnego sukcesu to jeszcze pojeździmy i zobaczymy. 20.GIF

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Trzeci zbiornik przepalony. Spalanie w mieście wyniosło 12.5l/100km.

Wszystko po staremu.

Dzięki panowie za pomoc, cierpliwość i wyrozumiałość. 20.GIF20.GIF20.GIF20.GIF20.GIF20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.