Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zmiana II gen na IV gen

Featured Replies

Napisano

Jako że moje bingo S4 spala sobie 15 l/100km LPG w silniku 1.6 w nubirze, żadne regulacje i przestawiania nie dają rady. Pojawiły się strzały mimo wymiany świec i przewodów. mam serdecznie dosyć. chcę wywalić mieszalnik i wstawić sekwencję. Na allegro jest trochę tego ale dla mnie to troszkę czarna magia. Z montażem sobie poradzę ale z doborem gratów już gorzej. Nie chcę kupić lipy więc proszę znawców o naświetlenie sprawy pod tytułem jaki zestaw kupić. Z góry dzięki za odpowiedzi.

Napisano

> Jako że moje bingo S4 spala sobie 15 l/100km LPG w silniku 1.6 w nubirze, żadne regulacje

No patrz, mi w lanosie taki zestaw dawal 8/100 smile.gif

Niespecjalie przekladka sie oplaca, bo musisz zaopatrzyc sie w szybkie wtryski. Tu byl watek o 4 gen w daewoo.

Napisano

> Jako że moje bingo S4 spala sobie 15 l/100km LPG w silniku 1.6 w nubirze, żadne regulacje i

> przestawiania nie dają rady. Pojawiły się strzały mimo wymiany świec i przewodów. mam

> serdecznie dosyć. chcę wywalić mieszalnik i wstawić sekwencję. Na allegro jest trochę tego ale

> dla mnie to troszkę czarna magia. Z montażem sobie poradzę ale z doborem gratów już gorzej.

> Nie chcę kupić lipy więc proszę znawców o naświetlenie sprawy pod tytułem jaki zestaw kupić. Z

> góry dzięki za odpowiedzi.

Miałem Bingo S4 w Astrze2 z silnikiem 1,6 16V - to ten sam co w Twojej Nubirze.

U mnie spalanie było - trasa 8l, miasto 10-11l.

Proponuję najpierw zająć sie obecną instalką - to musi chodzić.

Na początek przelutowanie wszystkich połączeń elektrycznych- zaczynając od sondy lambda, i wszystkie połaczenia do elektrozaworów. Potem sprawdzenie dolotu, czy nie ma lewego powietrza. Jak były strzały to moze uszkodziło gdzies puszkę filtra powietrza.

Jak wszystkie poyższe sprawy bedą OK - to kabelek i regulacja. Jak sie nie da wyregulować - to moze już parownik być do wymiany.

Napisano
  • Autor

> Miałem Bingo S4 w Astrze2 z silnikiem 1,6 16V - to ten sam co w Twojej Nubirze.

> U mnie spalanie było - trasa 8l, miasto 10-11l.

> Proponuję najpierw zająć sie obecną instalką - to musi chodzić.

> Na początek przelutowanie wszystkich połączeń elektrycznych- zaczynając od sondy lambda, i

> wszystkie połaczenia do elektrozaworów. Potem sprawdzenie dolotu, czy nie ma lewego powietrza.

> Jak były strzały to moze uszkodziło gdzies puszkę filtra powietrza.

> Jak wszystkie poyższe sprawy bedą OK - to kabelek i regulacja. Jak sie nie da wyregulować - to moze

> już parownik być do wymiany.

Wszystko o czym piszesz zostało sprawdzone. Regulacja była już nie jedna. Membrany w parowniku wymienione chociaż miał tylko 20kkm

Napisano

> Wszystko o czym piszesz zostało sprawdzone. Regulacja była już nie jedna. Membrany w parowniku

> wymienione chociaż miał tylko 20kkm

A potencjał masy sterownika zmierzony ? Ile jest wzgledem masy bloku silnika ?

Napisano
  • Autor

> A potencjał masy sterownika zmierzony ? Ile jest wzgledem masy bloku silnika ?

Samej masy sterownika nie mierzyłem. Spadki napięć pomiędzy blokiem,karoserią, parownikiem itp w granicach 0.05-0.1V

Napisano

> Samej masy sterownika nie mierzyłem. Spadki napięć pomiędzy blokiem,karoserią, parownikiem itp w

> granicach 0.05-0.1V

Gdzie masz podpięta masę sterownika i jak? Indywidualnie? Kabel masowy sterownika nie może być podłączony do wspólnej śruby lub wspólnego kabla razem z elektrozaworami lub innymi prądożernymi elementami bo starzejące się połączenie spowoduje spadki na masie i nieprawidłowe odniesienie pomiaru sondy lambda. I duże spalanie jak w banku.

Napisano

>bo starzejące się połączenie spowoduje spadki na masie i nieprawidłowe

> odniesienie pomiaru sondy lambda. I duże spalanie jak w banku.

Potwierdzam, tak miałem w Punto. Pomogło wyczyszczenie masy silnika oraz przewodu masowego sterownika lpg. Objawem była mułowatość, wysokie spalanie i spaliny śmierdzące gazem.

Napisano

> Jako że moje bingo S4 spala sobie 15 l/100km LPG w silniku 1.6 w nubirze, żadne regulacje i

> przestawiania nie dają rady. Pojawiły się strzały mimo wymiany świec i przewodów. mam

> serdecznie dosyć. chcę wywalić mieszalnik i wstawić sekwencję.

A cewkę sprawdzałeś? To może być przyczyną strzałów. Mam ten sam samochód i II generację BRC. Na trasie zamyka się w 10-11 litrach przy ok. 110km/h.

Napisano
  • Autor

> A potencjał masy sterownika zmierzony ? Ile jest wzgledem masy bloku silnika ?

Między blokiem a masą sterownika 9mV. Natomiast pomiędzy masą silnika a masą elektrozaworu 110 mV. Pozostałe spadki napięcia mieszczą się do 30 mV w różnych punktach silnika.

Napisano
  • Autor

> A cewkę sprawdzałeś? To może być przyczyną strzałów. Mam ten sam samochód i II generację BRC. Na

> trasie zamyka się w 10-11 litrach przy ok. 110km/h.

ze strzałami się uspokoiło. wwaliłem Denso TT i wkręciłem NGK.

Napisano

> Między blokiem a masą sterownika 9mV. Natomiast pomiędzy masą silnika a masą elektrozaworu 110 mV.

> Pozostałe spadki napięcia mieszczą się do 30 mV w różnych punktach silnika.

Ale sprawdzałeś przy włączonym silniku? smile.gif

Napisano
  • Autor

> Ale sprawdzałeś przy włączonym silniku?

oczywiście że na pracującym. zarówno podczas pracy na benzynie jak i na gazie.

Napisano
  • Autor

w sobotę wywaliłem całą instalację elektryczną od gazu. Jedyne odstępstwo od normy no woda w wiązce od emulatora wtryskiwaczy. Wszystko przejrzałem, nie ma żadnych przetarć. Wysuszyłem i poszła nowa osłona w postaci peszla. Centralka poszła w bardziej suche miejsce obok aku. Wszystkie przewody uległy przez to skróceniu. Wszystkie połączenia lutowane zabezpieczone koszulkami termokurczliwymi. Masa elektrozaworów, czujnika poziomu gazu, wariatora wzięta z masy silniczka od wycieraczek(blisko było).

Masa centralki Bingo z bloku silnika z pod śruby os łapy poduszki silnika.

Spadek napięcia pomiędzy blokiem silnika a masą centralki dokładnie 6 mV.

zobaczymy co z tego wyjdzie.

Napisano

No to się narobiłeś. waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> No to się narobiłeś.

Bez przesady, robię w instalacjach elektrycznych więc nie było tak źle.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Znajomy może mi załatwić sekwencję BRC za 1100 zł. Oczywiście sam przód. Mam w związku z tym pytanie. Co z czujnikiem paliwa. Nie chciałbym nic tam zmieniać przynajmniej nie teraz bo się nie wyrobie w kosztach. Da się wykorzystać czujnik od bingo ( dziewięciu progowy)?Czy oprócz papierów na elementy instalacji muszę mieć jakieś dokumenty o przeprowadzonym montażu? Muszę gdzieś jechać i coś załatwiać urzędowo? a najważniejsze jest pytanie czy się opłaca. Autem zamierzam jeździć jak długo sie da, więc zmiana raczej nie nastąpi w ciągu kilku lat.

Napisano

>Czy oprócz

> papierów na elementy instalacji muszę mieć jakieś dokumenty o przeprowadzonym montażu? Muszę

> gdzieś jechać i coś załatwiać urzędowo?

Jak masz wbity gaz w dowód, to nic nie musisz robic. Zadnych papierów nie potrzebujesz, oprocz standardowo, jak do tej pory homologacji na butle.

Napisano

> Znajomy może mi załatwić sekwencję BRC za 1100 zł. Oczywiście sam przód.

A tak w ogóle, to ile ten wóż spala benzyny w podobnym cyklu?

Chodzi o to, że sekwencja to nie panacemum. Może okazać się, że wydasz pieniądze, a i tak wiele to nie da.

Napisano

Przeczytałem jeszcze raz wszystko...

Czy sprawdzałeś napiecie z sondy podczas jazdy, pod obciążeniem ?

W jakim zakresie pracuje ? Oscyluje ?

To jest podstawa i pewnie to zrobiłes, ale jednoznacznie o tym nie piszesz.

Padnieta sonda moze dawac takie efekty i w takim przypadku zmiana na IV gen. nic nie da. Bedzie to samo.

Napisano
  • Autor

> A tak w ogóle, to ile ten wóż spala benzyny w podobnym cyklu?

> Chodzi o to, że sekwencja to nie panacemum. Może okazać się, że wydasz pieniądze, a i tak wiele to

> nie da.

W mieście w takich samych warunkach drogowych 10,5 L noPb.

Napisano
  • Autor

> Przeczytałem jeszcze raz wszystko...

> Czy sprawdzałeś napiecie z sondy podczas jazdy, pod obciążeniem ?

Nie nierobiłem takiego pomiaru.

> W jakim zakresie pracuje ? Oscyluje ?

Oscyluje. od180mV do 780mV. Rbi to wolniej niż na benzynie ale to akurat norma. zamierzam ją wymienić tylko co to da skoro oscyluje.

> To jest podstawa i pewnie to zrobiłes, ale jednoznacznie o tym nie piszesz.

> Padnieta sonda moze dawac takie efekty i w takim przypadku zmiana na IV gen. nic nie da. Bedzie to

> samo.

Nie upieram się nad tą sekwencją, po prostu szukam środka zaradczego ale tak naprawdę to chciałbym naprawić tą instalację bo w zasadzie jestem ze wszystkiego zadowolony prócz spalania. Poczytałem o sekwencjach i widzę ze ludzie mają większe problemy trudniejsze do zdiagnozowania jak coś zaczyna kopać.

Napisano

A weź go jeszcze spróbuj ustawić z zablokowanym PWA. hmm.gif

Zasymulujesz "śrubę" i będziesz wiedział, czy problem jest w kontrolerze (czy też np w sondzie), czy w podstawowym układzie reduktor - mieszalnik.

Napisano
  • Autor

> A weź go jeszcze spróbuj ustawić z zablokowanym PWA.

> Zasymulujesz "śrubę" i będziesz wiedział, czy problem jest w kontrolerze (czy też np w sondzie),

Wystarczy zdjąć wtyczkę z aktuatora czy trzeba zrobić to w programie?

> czy w podstawowym układzie reduktor - mieszalnik.

Ten układ jest od początku więc skąd wzrost spalania spowodowany przez te elementy. Membrany wymienione na nowe, oryginalny zestaw emmegas.

Napisano

> Wystarczy zdjąć wtyczkę z aktuatora czy trzeba zrobić to w programie?

Można zdjąć, ale wtedy niemasz pewności na jakiej pozycji zostanie. Myślałem o programowym ograniczeniu odchylenia od PWA do miniumum.

> Ten układ jest od początku więc skąd wzrost spalania spowodowany przez te elementy. Membrany

> wymienione na nowe, oryginalny zestaw emmegas.

Rozumiem, że zaczął palić dużo, wymieniłeś membrany i dalej to samo?

Napisano
  • Autor

> Rozumiem, że zaczął palić dużo, wymieniłeś membrany i dalej to

samo?

Przyczyną zmiany membran był brak mocy.Palił w granicach 13 L. Nie chciał się wkręcać powyżej 3.5 tyś obr/min. Rozpędzanie trwało wieczność. Ogólny muł. Regulacje nie pomagały i mimo małego przebiegu na gazie( ok 20 tyś km) wymieniłem membrany. Jedna z nich była dość sztywna a właściwie podług nowej była dość sztywna i twarda. Moc wróciła ale spalanie wzrosło do 14L LPG. Wymienione przewody i świece oraz filtr powietrza. Jako przyczynę podejrzewam jeszcze zapchane a raczej nieistniejące komory w tłumikach, co powoduje nieprawidłowe działanie układu wydechowego. Ostatnio wymieniałem tłumiki dwa lata temu. Obławy były podobne. Po wymianie jak ręką odjął. Kupiłem wydech Płóciennika i słyszałem że przy zasilaniu gazowym dwa lata to dla nich maks. Ogólnie miałem problem z dopasowaniem ich w nadwoziu. Może teraz Asmet, chociaż nie wiem czy to nie będzie placebo.

Napisano

A po wymianie membran nie powinno się regulować instalki ?

A moze kat zapchany (no chyba ze go nie ma zlosnik.gif )

Napisano
  • Autor

> A po wymianie membran nie powinno się regulować instalki ?

Była regulacja

> A moze kat zapchany (no chyba ze go nie ma )

ni ma

Napisano
  • Autor

Mierzyłem dzisiaj napięcie sondy lambda. Na gorącym silniku.

Na noPb jakiś czas stało na 320 mV, zrobiłem przegazówkę i wtedy miernik pokazywał od 230mV do 780mV.

Na LPG cały czas pokazywało od 180 mV do 980 mV.

I stąd moje pytanie czy te napięcia nie powinny być takie same?

Kabla jeszcze nie mam ale zbieram informacje przydatne do regulacji.

Jeszcze jedno, jak odłączyłem sondę to na zacisku w centralce bingo miałem 413 mV. Tak ma być? Czy to jest ponkt neutralny sondy?

Napisano

> Mierzyłem dzisiaj napięcie sondy lambda. Na gorącym silniku.

> Na noPb jakiś czas stało na 320 mV, zrobiłem przegazówkę i wtedy miernik pokazywał od 230mV do

> 780mV.

> Na LPG cały czas pokazywało od 180 mV do 980 mV.

> I stąd moje pytanie czy te napięcia nie powinny być takie same?

Niekoniecznie bo wtrysk jest szybszy i może bardziej precyzyjnie ustawiać dawkę co przy mniej stromej ch-ce sondy ( wyeksploatowana lub badziewna ) taki efekt może zachodzić.

> Kabla jeszcze nie mam ale zbieram informacje przydatne do regulacji.

> Jeszcze jedno, jak odłączyłem sondę to na zacisku w centralce bingo miałem 413 mV. Tak ma być? Czy

> to jest ponkt neutralny sondy?

Nie, to jest stan nieustalony wejścia przetwornika AC czyli nic konkretnego.

Napisano

> Mierzyłem dzisiaj napięcie sondy lambda. Na gorącym silniku.

> Na noPb jakiś czas stało na 320 mV, zrobiłem przegazówkę i wtedy miernik pokazywał od 230mV do

> 780mV.

> Na LPG cały czas pokazywało od 180 mV do 980 mV.

Nie masz jakiejś nieszczelności w dolocie za przepustnicą na przykład?

> I stąd moje pytanie czy te napięcia nie powinny być takie same?

W każdym bądź razie na podobnym poziomie i powinny podlegać oscylacji.

> Kabla jeszcze nie mam ale zbieram informacje przydatne do regulacji.

> Jeszcze jedno, jak odłączyłem sondę to na zacisku w centralce bingo miałem 413 mV. Tak ma być? Czy

> to jest ponkt neutralny sondy?

Jeśli to było na benzynie, to mniej więcej tyle podaje tam ECM. Na gazie sonda jest fizycznie odpięta od ECM, więc nie wiem, jak konkretnie mogłoby to wyglądać.

Napisano
  • Autor

> Niekoniecznie bo wtrysk jest szybszy i może bardziej precyzyjnie ustawiać dawkę co przy mniej

> stromej ch-ce sondy ( wyeksploatowana lub badziewna

jest jakis ruch w interesie.

dzisiaj nie chcial sie przelaczyc na gaz.jak już się przełączył to zaraz grały kontroli na wskaźniku gazu i powracał do pracy na benzynie. Na samej benzynie mocno przerwał i gasł na wolnych obrotach. podejrzewając sam emulator wtryskiwaczy w sterowniku gazu odłączyłem sterownik i zmostkowałem przewody od wtryskiwaczy oraz od sondy lambda. Na benzynie pracuje normalnie. Moc i obroty normalne. Co do sondy to jeszcze oryginał . parę dni temu ją wyjołem i była usyfiona w jakimś nalocie. podobnym do kamienia.

Napisano

> jest jakis ruch w interesie.

> dzisiaj nie chcial sie przelaczyc na gaz.jak już się przełączył to zaraz grały kontroli na

> wskaźniku gazu i powracał do pracy na benzynie.

No to masz jakiś problem z elektryką (niekontaktująca masa sterownika lub zasilanie lub jakieś niekontakty na płytce elektroniki sterownika) i całkiem możliwe że to może powodować twoje problemy.

Napisano
  • Autor

> No to masz jakiś problem z elektryką (niekontaktująca masa sterownika lub zasilanie lub jakieś

> niekontakty na płytce elektroniki sterownika) i całkiem możliwe że to może powodować twoje

> problemy.

Masz sto procent racji. Obejrzałem płytkę sterownika i nic niepokojącego nie zauważyłem. Dogadałem się nawet z kumplem z pracy że jutro do niego podskoczę i podmienimy na chwilę sterowniki. Męczyło mnie co jest nie tak więc po powrocie z pracy, jak to mówi moja serce.gif zaginąłem w akcji.

Właśnie wróciłem z garażu. Trafiłem na naderwany przewód plusowy po zapłonie tuż za bezpiecznikiem. Poszedł nowy konektorek i izolacja. Znalazłem ukręconą masę tuż przy sterowniku( moje wczorajsze mierzenie było temu winne). Ale to nie wszystko. Jak próbowałem ściągnąć izolację z przewodu masowego przewód z kostki ładnie mi się wysunął z zacisku. Wątpię że miał dobry kontakt elektryczny. Udało mi się wyciągnąć zacisk z kostki, polutowałem i gaz ożył. Z ciekawości zmierzyłem napięcie sondy i tu mała zmiana od 100mV do 780mV.

Zobaczymy co będzie dalej.

Napisano

No to coś pochopnie cię pochwaliłem po tej twojej pierwszej robocie z elektryką. Bo widać że puściłeś fuszerkę wink.gif

Napisano
  • Autor

> No to coś pochopnie cię pochwaliłem po tej twojej pierwszej robocie z elektryką. Bo widać że

> puściłeś fuszerkę

Dokładałem wcześniej przewód masowy 2.5mm. Oryginalny przewód od centralki chyba 0.75mm został obrany z izolacji ale nie przecinamy i do niego dolutowany ten 2.5mm. Puki nie była ruszana centralka wszystko było oki. Jak wczoraj pomajtałem centralko to się ukręcił i brak masy. Błąd został naprawiony. Po prostu było za dobrze zrobione czasami umiar jest bardzo wskazany. Sprawa z przewodem od bezpiecznika to czyste moje przeoczenie. Sprawa słabego zaprasowania przewodu w zacisku w kostce wyszła przy okazji.

Napisano
  • Autor

Regulacja zrobiona.

Pierdoła ze mnie nie zrobiłem screenów.

Puściłem w naukę i PWA na 74.

moje ustawienia to

Otwarcie na jałowych +12

Zamknięcie na jałowych-12

Otwarcie pod obciążeniem +35

Zamknięcie pod obciążeniem-35

Cut off 1500 obr/min zubożenie 36%

wzbogacenie mieszanki 32 %

Oscyluje w miarę normalnie ale na oscyloskopie wykres nie jest jednolity, czasami amplituda jest mniejsza czasami w ogóle nie ma oscylacji. Przegazówka pomaga. Wydaje mi się ze sonda umiera bądź krokowy się zacina. czasami łapie doła w obrotach i słychać wyraźnie że obroty falują.

Regulacja druga trochę inna.

PWA ustawione na 100 +-0kroków.

Parownik wyregulowany na środek zakresu pracy sondy.

Później kombinacje z krokowym, zostaje +10 i -10 kroków.Sonda oscyluje pięknie obroty malina. Nic się nie trzęsie. zadnego doła, ale śmierdzi gazem z wydechu. Samochód ledwo się odpycha z miejsca.

Powrót na poprzednie ustawienia. Wrażenia z jazdy jutro.

Co panowie na to.

Napisano
  • Autor

> Ledwo odpycha? A wtedy też oscyluje, czy leci wyraźnie w którąś stronę?

nie jeździłem za dużo na takich ustawieniach, ruszał bardzo mozolnie. Niestety kompa wtedy odłączyłem.

Napisz mi do czego zmierzasz. Co jeżeli oscyluje a co jeżeli leci w kierunku bogato albo ubogo.

Napisano

Z jeszcze innej mańki: to wzbogacenie, to kiedy się uaktywnia, bo jak za wcześnie, to samo w sobie może robić jaja, zwłaszcza że wartość chyba lekko duża - 32%.

Napisano
  • Autor

> Z jeszcze innej mańki: to wzbogacenie, to kiedy się uaktywnia, bo jak za wcześnie, to samo w sobie

> może robić jaja, zwłaszcza że wartość chyba lekko duża - 32%.

Poszedłem sprawdzić jak zachowuje się przy pwa 100 czyli druga wersja regulacji z dwóch postów wcześniej. Ciężko rusza i ciężko przyśpiesza. Sonda idzie wyraźnie na bogato.

Jeździłem ze wzbogaceniem 28%, wcześniej było 36% i powiem szczerze spalanie nie spadło, może minimalnie ale to jakieś dziesiąte części litra. Przyśpieszenie i reakcja na gaz trochę gorsza. Generalnie po ustawieniu 32% przyjemniej się jeździ. Zatankowałem na shellu 29.5 L LPG a przejechałem 175 km, z tym że nie oszczędzałem pedału gazu. Chciałem zobaczyć czy brutalne traktowanie będzie miało wpływ na spalanie bo wcześniej nie miało. Teraz jak depczę mocno to spalił 16.8L a jak jeżdżę normalnie to 14.3L

Jeszcze jedno. Jeżdżąc powiedzmy sprawnie i płynnie tps jest na poziomie 1.26 V. Cały czas zielone pole podczas przyśpieszania i utrzymywania prędkości.

Napisano
  • Autor

> Z jeszcze innej mańki: to wzbogacenie, to kiedy się uaktywnia, bo jak za wcześnie, to samo w sobie

> może robić jaja, zwłaszcza że wartość chyba lekko duża - 32%.

Możesz mi napisać jak od podstaw mam wyregulować tą instalację, bo widzę że znowu żłopie. dzięki za info.

Napisano
  • Autor

Pogrzebałem oto ustawienia.

286135526-Zdj%EAcie0007-001.jpg

286135526-Zdj%EAcie0009-001.jpg

286135526-Zdj%EAcie0010-001.jpg

Co fachowcy na taki setup.

Podczas przyśpieszania pod obciązeniem aktuator otwiera się tylko na 90 kroków. to że ustawione jest pod obciążeniem +45 kroków to nie znaczy że powinien się otwożyć na PWA+ 45 kroków czy tylko PWA+22% wzbogacenia?

Napisano

Wreszcie skriny. smile.gif

Wyłącz w cholerę ten skok ATT, bo moim skromnym zdaniem teraz masz to ustawione tak, że już lekkie depnięcie powoduje, że krokowy idzie na sztywno o 22% od PWA, czyli masz I generację. smile.gif Ewentualnie możesz dać wzbogacenie, ale gdy masz pedał prawie w podłodze, czyli od jakichś 4,0 V. % trzeba dobrać doświadczalnie w zależności od czułości reduktora i PWA tak żeby w tej sytuacji na pewno szedł już cały czas na bogato, bo taki tego sens.

Ustaw czułość tak żeby PWA z nauki wychodziło z przedziału 80-100 kroków i potem przetestuj to ustawienie w praniu.

Na początek krokowemu możesz dać duży zakres ruchu, przejedź się i zobacz, w jakim zakresie faktycznie lata. Jeśli w za dużym, albo dochodzi do którejś granicy i lambda nie oscyluje, to wtedy trzeba korygować ustawienie reduktora.

Napisano
  • Autor

> Wreszcie skriny.

A tam skriny. W tym moim dziadostwie wiem gdzie on to zapisuje i porobiłem na szybko zdjęcia kalkulatorem.

> Wyłącz w cholerę ten skok ATT, bo moim skromnym zdaniem teraz masz to ustawione tak, że już lekkie

> depnięcie powoduje, że krokowy idzie na sztywno o 22% od PWA, czyli masz I generację.

Zmieniłem próg zadziałania tps z 0.9 na1.6V. Dobrane podczas normalnej dynamicznej jazdy w mieście.

> Ewentualnie możesz dać wzbogacenie, ale gdy masz pedał prawie w podłodze, czyli od jakichś 4,0

> V. % trzeba dobrać doświadczalnie w zależności od czułości reduktora i PWA tak żeby w tej

> sytuacji na pewno szedł już cały czas na bogato, bo taki tego sens.

Wzbogacenie najpierw dałem na 0, otwarcie pod obciążeniem dałem +100. Zacząłem deptać na różnych biegach a moja serce.gif podawała mi maksymalną liczbę kroków . Stąd wyszło mi 22% ( Wyszło 90 kroków przy pwa 73).Przy dynamicznym przyśpieszaniu najpierw daje na bogato a później oscyluje.

> Ustaw czułość tak żeby PWA z nauki wychodziło z przedziału 80-100 kroków i potem przetestuj to

> ustawienie w praniu.

jak było około 100 to ledwo jechał

> Na początek krokowemu możesz dać duży zakres ruchu, przejedź się i zobacz, w jakim zakresie

> faktycznie lata. Jeśli w za dużym, albo dochodzi do którejś granicy i lambda nie oscyluje, to

> wtedy trzeba korygować ustawienie reduktora.

Podłubię na pewno jeszcze bo to na bank nie jest koniec.

Napisano

> Pogrzebałem oto ustawienia.

> Co fachowcy na taki setup.

> Podczas przyśpieszania pod obciązeniem aktuator otwiera się tylko na 90 kroków. to że ustawione

> jest pod obciążeniem +45 kroków to nie znaczy że powinien się otwożyć na PWA+ 45 kroków czy

> tylko PWA+22% wzbogacenia?

Po przekroczeniu "w górę" dla twojego ustawienia 1,4 V aktuator szybko otworzy się na PWA+22%PWA czyli ok 90 kroku. Z tym że to 1,4 jest wg mnie za nisko. Przynajmniej 2,5V albo i więcej bo tak to przy prawie każdy lekkim dodaniu gazu będzie często jechał na bogato a ma tylko przy nagłej potrzebie (mocniejsze wciśniecie pedału przyspieszenia). Czy 22% jest prawidłowo musisz ocenić sam żeby nie przesadzić i nie zalewać za bardzo gazem. Skok ATT stosuje się w przypadkach gdy nieliniwość układu i zbyt powolna reakcja aktuatora powoduje że przy nagłym dodaniu gazu lambda idzie ci przez dłuższą chwilę na ubogo i przez to silnik muli. Ten skok pozwala na szybkie chwilowe wzbogacenie mieszanki.

Napisano
  • Autor

Mam pytanko. Czy wartość PWA 73 to zła wartość? Na około słyszę że powinno być ok 100. Dlaczego?

Napisano

> Mam pytanko. Czy wartość PWA 73 to zła wartość? Na około słyszę że powinno być ok 100. Dlaczego?

Bo statystycznie dla tej wartości oznacza najoptymalniej zestrojony układ (w miarę liniowo i stabilnie), bez dużych strat zdławienia dolotu. 73 nie jest źle ale może sugerować że masz zbyt mocno rozkręcony reduktor lub zbyt zdławiony dolot.

Zapytam, jak masz ustawiony reduktor w odniesieniu do osi pojazdu?

Napisano
  • Autor

> Bo statystycznie dla tej wartości oznacza najoptymalniej zestrojony układ (w miarę liniowo i

> stabilnie), bez dużych strat zdławienia dolotu. 73 nie jest źle ale może sugerować że masz

> zbyt mocno rozkręcony reduktor lub zbyt zdławiony dolot.

> Zapytam, jak masz ustawiony reduktor w odniesieniu do osi pojazdu?

Tak jak ma być. Wzdłuż pojazdu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.