Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Temat rzeka - szarpie przy ruszaniu.

Featured Replies

Napisano

Samochód to AR 147 1.9 JTD 16V

Przy ruszaniu na 1-ce i na wstecznym lekko szarpie samochodem. Na wyższych biegach jest ok. Może to subiektywne odczucie ale na zimnym silniku jest to jakby mniej wyczuwalne. Nie wiem na ile to jest związane z objawem ale przy dodawaniu gazu i hamowaniu silnikiem widać jak lewarek skrzyni biegów przesuwa się tył-przód (około 1 cm, może 2cm). Nic nie stuka, nie puka i właściwie nic więcej poza wkurzającym szarpaniem przy ruszaniu. Szczególnie pod górę. To znaczy się, jak przejeżdżam przez nierówności, to czasem coś stuknie ale zwalam to na zawieszenie (wahacze ? Bo amory i wszystko co z nimi związane zmieniałem). Chociaż przyznam, że przy okazji wymiany amorów nie zauważyłem jakiś luzów w układzie wahaczy. Miałem zrobić mały remoncik i myślałem, że przy okazji i to ustanie ale nic z tego

Zmienione było:

1. sprzęgło kompletne i dwumas

2. przeguby wewnętrzne

3. poduszka łapy skrzyni (ta od strony tyłu )

4. sprzęgło alternatora.

Silnik pracuje wzorcowo. Parametry jak z fabryki

Poduszki z przody wyglądają na dobre. Nie widać pęknięć itp. Abby wykluczyć układ paska MV próbowałem ruszyć bez niego i ten sam objaw.

Może to jednak te dwie pozostałe poduszki ? Stąd ten stuk na nierównościach ? Tylko czy poduchy nie tłukły by się przy dodawaniu gazu lub hamowani silnikiem, a nie na wybojach ?

Nie wiem już gdzie szukać przyczyny.

Napisano

Standardowo zacznij od sprawdzenia złego i niedobrego OGR'a, jeśli to nie rozwiąże problemu to:

<pomysł kontrowersyjny, podobno skuteczny>

Zapnij najwyższy bieg, obroty na max i przypal sprzęgło.

</pomysł kontrowersyjny, podobno skuteczny>

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Standardowo zacznij od sprawdzenia złego i niedobrego OGR'a, jeśli to nie rozwiąże problemu to:

> Zapnij najwyższy bieg, obroty na max i przypal sprzęgło.

> Pozdrawiam BAS

I w czym to ma pomóc ? A jeżeli go nie przypali tylko zdusi silnik ? Mam takie same objawy i tarcza się nie ślizga.

Napisano

> I w czym to ma pomóc ? A jeżeli go nie przypali tylko zdusi silnik ? Mam takie same objawy i tarcza

> się nie ślizga.

Kangurowanie często jest powodowane przez usterkę tłumików drgań na tarczy sprzęgła lub przez nierówno biorącą tarczę.

Jeśli winna jest tarcza to "zeszlifowanie sprzęgła" rozwiązuje problem.

Pozdrawiam BAS

Napisano
Ewentualnie sprawdź dokładnie poduszkę skrzyni, która wymieniłeś, ponieważ potrafią trafić się felerne nowe. ewentualnie łącznik reakcyjny na górze.
Napisano
  • Autor

> Kangurowanie często jest powodowane przez usterkę tłumików drgań na tarczy sprzęgła lub przez

> nierówno biorącą tarczę.

> Jeśli winna jest tarcza to "zeszlifowanie sprzęgła" rozwiązuje problem.

> Pozdrawiam BAS

Problem w tym, że usterka występowała przed i występuje nadal po wymianie kompletu sprzęgła + dwumasy

Napisano
  • Autor

> Ewentualnie sprawdź dokładnie poduszkę skrzyni, która wymieniłeś, ponieważ potrafią trafić się

> felerne nowe. ewentualnie łącznik reakcyjny na górze.

Hm... łącznik wymieniałem. A poduszka skrzyni - ciężko ja sprawdzić, a wydać kasę i zmienić z nowej na nową ? Może jest jakaś metoda aby określić w jakim jest ona stanie ? Chyba, że zmienię na starą, bo ją zostawiłem po wymianie. Wydawała się całkiem dobra, a problem nie ustąpił.

Napisano
  • Autor

Dzisiaj zrobiłem dwa przejazdy po około 3 km i wydawało się, że jest lepiej.

Przed chwilą przejechałem około 15 km ale dość ostro, bo się śpieszyłem i dalej to samo.

Już się zastanawiam czy nie jest to związane z temperaturą. Do chwili jak wszystko ma w miarę niską temperaturę to jest ok. Jak wzrośnie, to zaczynają się problemy.

Tylko co by reagowało tak na temperaturę ?

I nie wiem czy ja jestem już przeczulony, czy faktycznie jak przy około 80-100 km/h dodaję mocniej gazu, to czuć drgania od silnika. Ale to może już moje wymysły frown.gif

I jeszcze jedno dodam, że jak mam włączoną jedynkę, wciśnięty hamulec i lekko puszczam sprzęgło to silnik nie tylko się przechyla ale lekko drga. I oczywiście jak bardziej puszczę sprzęgło to gaśnie.

Napisano

> Samochód to AR 147 1.9 JTD 16V

> Przy ruszaniu na 1-ce i na wstecznym lekko szarpie samochodem. Na wyższych biegach jest ok. Może to

> subiektywne odczucie ale na zimnym silniku jest to jakby mniej wyczuwalne. Nie wiem na ile to

> jest związane z objawem ale przy dodawaniu gazu i hamowaniu silnikiem widać jak lewarek

> skrzyni biegów przesuwa się tył-przód (około 1 cm, może 2cm). Nic nie stuka, nie puka i

> właściwie nic więcej poza wkurzającym szarpaniem przy ruszaniu. Szczególnie pod górę. To

> znaczy się, jak przejeżdżam przez nierówności, to czasem coś stuknie ale zwalam to na

> zawieszenie (wahacze ? Bo amory i wszystko co z nimi związane zmieniałem). Chociaż przyznam,

> że przy okazji wymiany amorów nie zauważyłem jakiś luzów w układzie wahaczy. Miałem zrobić

> mały remoncik i myślałem, że przy okazji i to ustanie ale nic z tego

> Zmienione było:

> 1. sprzęgło kompletne i dwumas

> 2. przeguby wewnętrzne

> 3. poduszka łapy skrzyni (ta od strony tyłu )

> 4. sprzęgło alternatora.

> Silnik pracuje wzorcowo. Parametry jak z fabryki

> Poduszki z przody wyglądają na dobre. Nie widać pęknięć itp. Abby wykluczyć układ paska MV

> próbowałem ruszyć bez niego i ten sam objaw.

> Może to jednak te dwie pozostałe poduszki ? Stąd ten stuk na nierównościach ? Tylko czy poduchy nie

> tłukły by się przy dodawaniu gazu lub hamowani silnikiem, a nie na wybojach ?

> Nie wiem już gdzie szukać przyczyny.

Jak dla mnie dwie rzeczy:

- Wyrobione kielichy półosi napędowych (standard w którym krzyżak półosi wyrabia ,,rowek'' w kielichu i powoduje to drgania przy przyśpieszaniu). Pisałeś, że masz wymienione te elementy, dałeś nówki czy używki jakieś ?

- Problem ze skrzynią biegów, jeśli jakieś ,,bebechy'' w skrzyni będą uszkodzone wibracje mogą przenosić się na nadwozie i lewarek.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.