Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

marea weeknd 1.9 td silnik

Featured Replies

Napisano

witam !

mam pytanko:

rozwaliłem miske oleju, olej zaczal sciekac , ale przejechałem jeszcze jakies 3-4km do najblizszej stacji. Autko zgasiłem sam. Do momentu wymiany miski nie zapalalem auta. Po wymienie miski, przekrecam kluczyk i silnik stoi. Cos trzymało, po kilku probach ruszył i chodził. Po krotkiej jezdzie zauwazyłem ze przy dodawaniu gazu slychac stukanie od spodu (podejrzewam panewki), na wolnych obrotach jest cicho. Czy to panewki i jaki koszt naprawy ?

Czy moge narazie jezdzic nim czy lepiej nie zapalac ?

i pytanie drugie:

jak powinna byc temp. silnika jezeli jest rozgrzany ?

wczesniej miałem ok 70 teraz dochodzi do 90. Grzeje do 90 jak jade z wcisnietym gazem,, gdy np jade z gorki i na luzie to temp spada do 70-60. To dobre objawy, czy to przez te stukanie w silniku ?

Napisano

> witam !

> mam pytanko:

> rozwaliłem miske oleju, olej zaczal sciekac , ale przejechałem jeszcze jakies 3-4km do najblizszej

> stacji. Autko zgasiłem sam. Do momentu wymiany miski nie zapalalem auta. Po wymienie miski,

> przekrecam kluczyk i silnik stoi. Cos trzymało, po kilku probach ruszył i chodził. Po krotkiej

> jezdzie zauwazyłem ze przy dodawaniu gazu slychac stukanie od spodu (podejrzewam panewki), na

> wolnych obrotach jest cicho. Czy to panewki i jaki koszt naprawy ?

> Czy moge narazie jezdzic nim czy lepiej nie zapalac ?

> i pytanie drugie:

> jak powinna byc temp. silnika jezeli jest rozgrzany ?

> wczesniej miałem ok 70 teraz dochodzi do 90. Grzeje do 90 jak jade z wcisnietym gazem,, gdy np jade

> z gorki i na luzie to temp spada do 70-60. To dobre objawy, czy to przez te stukanie w silniku

> ?

Jeśli jechałeś bez oleju to pewnie zabiłeś dół silnika (panewki , wał)

Sprawdziłeś smok pompy oleju ? Może jest pęknięty i oleju nie zasysa tak jak ma?

Napisano
  • Autor

> Jeśli jechałeś bez oleju to pewnie zabiłeś dół silnika (panewki , wał)

> Sprawdziłeś smok pompy oleju ? Może jest pęknięty i oleju nie zasysa tak jak ma?

smok jest w prządku

poziom olej prawie maks, żadna kontrolka nie świeci czy mruga, generalni odpala i chodzi

Napisano

Zamordowałeś panewki, po uderzeniu trzeba było natychmiast po uderzeniu zgasić silnik i nie uruchamiać ponownie do czasu wymiany miski. Najtaniej będzie kupić używany silnik i przeswapować.

Przy okazji masz problem z termostatem.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Zamordowałeś panewki, po uderzeniu trzeba było natychmiast po uderzeniu zgasić silnik i nie

> uruchamiać ponownie do czasu wymiany miski. Najtaniej będzie kupić używany silnik i

> przeswapować.

> Przy okazji masz problem z termostatem.

> Pozdrawiam BAS

sama wymiana panewek nie pomoże ?

Napisano

> sama wymiana panewek nie pomoże ?

Panewki na nadwymiar, szlif i wywarzanie wału, jak już i tak rozpinasz to można by przehonować gładzie cylindrów i tak się lista wydłuża a robocizna kosztuje.

Nie wiem jak jest z tym silnikiem, ale 1.6 16V 103KM ma prawie niezniszczalny dół, więc handlarze często oddają doły złomiarzom bo się nie sprzedają, więc można taki dół wyrwać za psi pieniądz, ale nie wiem jak jest z Twoim silnikiem w tej kwestii.

Tak czy inaczej, będzie Cię to trochę kosztować.

Pozdrawiam BAS

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.