Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

brak tunelu środkowego w pandzie

Featured Replies

Napisano

cześć

mam mały problem mianowicie czy montował ktoś z was tunel środkowy w pandzie klasik?? są z tym jakieś problemy da się to normalnie założyć??

producent zaoszczędził i w pandzie z 2011 roku wstawił wykładzine z pseudo miejscem na kubki w to miejsce chciałbym sobie zamocować tunel od kolegi z giełdy.

z góry dzięki za pomoc

286079075-dsc04582r2222.jpg

post-24130-14352516742366_thumb.jpg

Napisano

> cześć

> mam mały problem mianowicie czy montował ktoś z was tunel środkowy w pandzie klasik?? są z tym

> jakieś problemy da się to normalnie założyć??

> producent zaoszczędził i w pandzie z 2011 roku wstawił wykładzine z pseudo miejscem na kubki w to

> miejsce chciałbym sobie zamocować tunel od kolegi z giełdy.

> z góry dzięki za pomoc

W lepiej wyposażonych wersjach montowali platikowe.

Wycinasz wykładzinę, montujesz plastikowy tunel i nic więcej. Miejsca na kubki są przykręcane do budy + za dźwignią ręcznego masz klapkę, pod którą też wchodzi nakrętka.

Napisano
  • Autor

> W lepiej wyposażonych wersjach montowali platikowe.

> Wycinasz wykładzinę, montujesz plastikowy tunel i nic więcej. Miejsca na kubki są przykręcane do

> budy + za dźwignią ręcznego masz klapkę, pod którą też wchodzi nakrętka.

czyli jakieś gwinty powinny pod wykładziną wychodzić??

nie wiem czy to kwestja wyposażenia bo auto w którym chce o zamontować jest wszystko co być powinno frown.gif a brak tunelu to chyba jakieś chore oszczędności mad.gif

na zdjęciu które wkleiłem jest dziura na zapalniczkę czy jest ona łątwo osiągalna?? bo wtedy miałbym już komplet

Napisano

> czyli jakieś gwinty powinny pod wykładziną wychodzić??

Z przodu wystarczy mocno przycisnąć wykładzinę tam gdzie ta przetłoczka i wyczujesz wystające śruby ok.gif

Natomiast musisz wcześniej odkręcić stary tunelik - 2 śrubki przód i tył

> nie wiem czy to kwestja wyposażenia bo auto w którym chce o zamontować jest wszystko co być powinno

> a brak tunelu to chyba jakieś chore oszczędności

> na zdjęciu które wkleiłem jest dziura na zapalniczkę czy jest ona łątwo osiągalna?? bo wtedy

> miałbym już komplet

może być zaślepka, może być gniazdko zasilające albo gniazdko zapalniczki- te dwa ostatnie NIE SĄ KOMPATYBILNE- tj do gniazdka zasilającego nie włożysz zapalniczki

No i sprawa podłączenia - pewnie jest kostka ale... kończą się we wiązce gdzieś kabelki spineyes.gifgrinser006.gif

Co do praktyczności - generalnie 7,5 roku nie maiłem tego tunelu - zaleta nic w tej wyprasce się nie tłukło i nie grzechotało a gniazdo zamontowałem pod siedzeniem pasażera grinser006.gif

Od początku tunel środkowy występował w wersji dynamic- Active czy Actual tego nie miał - no chyba że zamawiałeś "pakiet dla palących" to do gniazdka zapalniczki dorzucano "gratis" tern tunel.

Napisano

> Od początku tunel środkowy występował w wersji dynamic- Active czy Actual tego nie miał - no chyba

> że zamawiałeś "pakiet dla palących" to do gniazdka zapalniczki dorzucano "gratis" tern tunel.

to nie tak chyba do konca

mialem active+ bez pakietu dla palacych a mialem tunbelik w wersji na 3 kubki

a teraz szczerze mowiac bardzo mi go brakuje tyle ze uwazam ze 100 za taki kawalek plastiku (tu niestety winna jest znikoma dostepnosc uzywek) to przesadzona cena dlatego poki co obywam sie jakos bez niego

Napisano

> a teraz szczerze mowiac bardzo mi go brakuje tyle ze uwazam ze 100 za taki kawalek plastiku (tu

> niestety winna jest znikoma dostepnosc uzywek) to przesadzona cena dlatego poki co obywam sie

> jakos bez niego

Ja się nie mogę obejść, jak zamontowałem elektryczne lustra ze sterowaniem na tunelu zlosnik.gif

Napisano

> Ja się nie mogę obejść, jak zamontowałem elektryczne lustra ze sterowaniem na tunelu

w sumie....bajerek... przydatny jak samochodem jezdzie wiecej jak jeden kierownik smile.gif

ja mam w uchwycie/raczce drzwi kierowcy

Napisano

> cześć

> mam mały problem mianowicie czy montował ktoś z was tunel środkowy w pandzie klasik?? są z tym

> jakieś problemy da się to normalnie założyć??

> producent zaoszczędził i w pandzie z 2011 roku wstawił wykładzine z pseudo miejscem na kubki w to

> miejsce chciałbym sobie zamocować tunel od kolegi z giełdy.

> z góry dzięki za pomoc

Tu sprawdź

Napisano

ja montowałem bez problem ;-) co prawda nie tunel ale zapalniczkę i musiałem ciągnąć nowe kabelki ale wyszło super grinser006.gif

Co Kasia ma teraz zwierzaka grinser006.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> ja montowałem bez problem ;-) co prawda nie tunel ale zapalniczkę i musiałem ciągnąć nowe kabelki

> ale wyszło super

> Co Kasia ma teraz zwierzaka

Podłącze się z tematem...

Od czego ciągnąć zasilanie do zapalniczki? Chciałbym, żeby działało tylko po zapłonie...

Czy jeśli okazałoby się, że pod wykładziną znajdę fabryczną wtyczkę, to wystarczy wpięcie "plug&play"?

Jeśli nie ma fabrycznej wiązki to jakie gniazdo kupić? Oryginalne i wtyczkę (jest dostępna?), czy zwykłe gniazdo i po prostu się w nie wlutować?

Napisano

> Podłącze się z tematem...

> Od czego ciągnąć zasilanie do zapalniczki? Chciałbym, żeby działało tylko po zapłonie...

u mnie działa po stacyjce

Napisano

> u mnie działa po stacyjce

Czytałem tamten wątek, ale paru rzeczy nie łapię...

Quote:

No i przeszedłem do planu B zrobić szybko, ale porządnie no i obciąłem niebieski przewód od konektora bezpiecznika F44, przylutowałem do gniazda bezpiecznika, drugi przewód od bezpiecznika połączyłem z przeciągniętym wcześniej przewodem. W kabinie pod osłoną progu wyseparowałem niebiesko-czarny przewód połączony z gniazdem zapalniczki i połączyłem go z przewodem przeciągniętym, wszystko zaizolowałem, włożyłem bezpiecznik 20A i po zawodach.

Od konektora F44 (gdzieś go znajdę...) złapię "+" po stacyjce i przez bezpiecznik na kablu, pociągnę go do styku środkowego zapalniczki. Do tego złapię gdzieś "-" z masy do zewnętrznego styku zapalniczki.

Nie rozumiem po co separować ten niebiesko-czarny przewód? Co to za kabel i za co jest odpowiedzialny?

Rozumiem, że miałeś fabryczną wiązkę do zapalniczki? Czy chodzi o to, że ten niebiesko-czarny to fabryczny przewód "+" w wiązce? Reszta (masa i podświetlenie) jest podłączone?

Jeśli nie będzie fabrycznej wiązki, to nie lepiej wszystko pociągnąć z okolic radia? Masę z dowolnego miejsca a podświetlenie z podświetlenia nawiewów ewentualnie kabla w styku radiowym, tam chyba jest jakiś kabel z "+" po włączeniu świateł...

Napisano

czacha.gif> Czytałem tamten wątek, ale paru rzeczy nie łapię...

> Quote:

> No i przeszedłem do planu B zrobić szybko, ale porządnie no i obciąłem niebieski przewód od

> konektora bezpiecznika F44, przylutowałem do gniazda bezpiecznika, drugi przewód od

> bezpiecznika połączyłem z przeciągniętym wcześniej przewodem. W kabinie pod osłoną progu

> wyseparowałem niebiesko-czarny przewód połączony z gniazdem zapalniczki i połączyłem go z

> przewodem przeciągniętym, wszystko zaizolowałem, włożyłem bezpiecznik 20A i po zawodach.

> Od konektora F44 (gdzieś go znajdę...) złapię "+" po stacyjce i przez bezpiecznik na kablu,

> pociągnę go do styku środkowego zapalniczki. Do tego złapię gdzieś "-" z masy do zewnętrznego

> styku zapalniczki.

> Nie rozumiem po co separować ten niebiesko-czarny przewód? Co to za kabel i za co jest

> odpowiedzialny?

> Rozumiem, że miałeś fabryczną wiązkę do zapalniczki? Czy chodzi o to, że ten niebiesko-czarny to

> fabryczny przewód "+" w wiązce? Reszta (masa i podświetlenie) jest podłączone?

> Jeśli nie będzie fabrycznej wiązki, to nie lepiej wszystko pociągnąć z okolic radia? Masę z

> dowolnego miejsca a podświetlenie z podświetlenia nawiewów ewentualnie kabla w styku radiowym,

> tam chyba jest jakiś kabel z "+" po włączeniu świateł...

F44 znajduje się w skrzynce bezpiecznikowej pod maską, znajdziesz go w manualu do Pandy.

Ten niebiesko czarny przewód jest we wtyczce do zapalniczki,

oryginalnie łączy się on poprzez złącze D006 z bezpiecznikiem F44 niestety nie znalazłem tego złącza, dlatego przeciągnąłem przewód ze skrzynki pod maską do progu gdzie udało mi się znaleźć przewód ze złącza zapalniczki które znalazłem pod dywanikiem.

Dokładnie tak jak piszesz niebiesko czarny to oryginalny "+", reszta była u mnie podłączona.

286124693-schemat.jpg

286124693-schemat1.jpg

Jeśli nie ma oryginalnej wiązki trzeba kombinować, "+" można pobrać bezpośrednio ze stacyjki albo z wiązki idącej do Body (zasilanie przekaźników świateł) łatwo go znaleźć bo kostka jest często upalona w miejscu jego podłączenia smile.gif

post-33322-14352516912039_thumb.jpg

Napisano

> Jeśli nie ma oryginalnej wiązki trzeba kombinować, "+" można pobrać bezpośrednio ze stacyjki albo z

> wiązki idącej do Body (zasilanie przekaźników świateł) łatwo go znaleźć bo kostka jest często

> upalona w miejscu jego podłączenia

Dzięki, teraz pozostaje sprawdzić czy jest wiązka... A czy dodatkowe podłączenie się pod tą wiązkę idącą do "body" nie spowoduje dodatkowego obciążenia tej i tak obciążonej kostki? Który to byłby przewód?

Napisano

> Dzięki, teraz pozostaje sprawdzić czy jest wiązka... A czy dodatkowe podłączenie się pod tą wiązkę

> idącą do "body" nie spowoduje dodatkowego obciążenia tej i tak obciążonej kostki? Który to

> byłby przewód?

postaram się zrobić zdjęcie u mnie kostka jest już wymieniona, łatwo będzie odnaleźć.

Zwiększysz tylko obciążenie stacyjki, ale to napięcie wykorzystałbym tylko do podświetlania ewentualnie dodatkowego przekaźnika, a napięcie do zasilania gniazda zapalniczki przez ten przekaźnik i bezpiecznik bezpośrednio z akumulatora.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> postaram się zrobić zdjęcie u mnie kostka jest już wymieniona, łatwo będzie odnaleźć.

> Zwiększysz tylko obciążenie stacyjki, ale to napięcie wykorzystałbym tylko do podświetlania

> ewentualnie dodatkowego przekaźnika, a napięcie do zasilania gniazda zapalniczki przez ten

> przekaźnik i bezpiecznik bezpośrednio z akumulatora.

Jaka jest szansa, że w wersji Activ z końca 2004 roku będzie fabryczna wiązka?

Napisano

> Jaka jest szansa, że w wersji Activ z końca 2004 roku będzie fabryczna wiązka?

Teoretycznie duża. grinser006.gif Mój, rok produkcji 2006, wiązkę w tunelu do lusterek i zapalniczki miał. Zapalniczka działa, lusterka nie, bo od body do drzwi wiązek brak.

Napisano

> Jaka jest szansa, że w wersji Activ z końca 2004 roku będzie fabryczna wiązka?

tego nie wiem,

w mojej lipca 2004 była

Napisano

> Teoretycznie duża. Mój, rok produkcji 2006, wiązkę w tunelu do lusterek i zapalniczki miał.

> Zapalniczka działa, lusterka nie, bo od body do drzwi wiązek brak.

Jest tak m.in. dlatego, że lusterka są sterowane z pominięciem body. swiety.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> tego nie wiem,

> w mojej lipca 2004 była

Wiązka była. Mało tego, wystarczyło wpiąć kostki.

Wszystko dlatego, że gniazdo bezpiecznika F44 było zajęte. wink.gif

Trochę ten środkowy mebelek nie zachodzi na wytłoczenie pod kubek w podłodze. Musiałem rzeźbić, ale wyciąłem prosty płat i dosztukowałem w miejscu wyciętego wytłoczenia. Jest w porządku.

• 1 miesiąc później...
Napisano

> Wiązka była. Mało tego, wystarczyło wpiąć kostki.

> Wszystko dlatego, że gniazdo bezpiecznika F44 było zajęte.

> Trochę ten środkowy mebelek nie zachodzi na wytłoczenie pod kubek w podłodze. Musiałem rzeźbić, ale

> wyciąłem prosty płat i dosztukowałem w miejscu wyciętego wytłoczenia. Jest w porządku.

Jestem na etapie kombinowania instalacji do lusterek - zapalniczka była w serii i takie pytanie jak się patrzy na konsolę środkową od strony kier - a w zasadzie pod nią tam jak są plastiki nawiewów u dołu idą dwie wolne wtyczki do czego to ? Mam wersję z klimą i zaraz chyba zrobię zdjęcie, bo mnie to nurtuje od dłuższego czasu podejrzewam, że są to kostki do sterowania jak by moja klima była automatyczna ale ręki nie dam sobie obciąć.

Drugie pytanie jeżeli mam zapalniczkę, ale nie widzę kostki od sterowania lusterkami to jest szansa, że gdzieś to znajdę pod wykładziną? Czy ktos ma schemat el. układu sterowania lusterkami ?

Dodam że w ramach walki z "latającą" chłodnicą montuje halogeny które leżały już od dłuższego czasu w garażu i zrobiłem sobie taki patent (nie dozwolony ale to kwestia wypięcia przekaźnika przed przeglądem) że halogeny podpiąłem pod dwa przekaźniki jeden dostaje impuls z włącznika, a drugi z świateł drogowych więc drogowe świecą mi z halogenami smile.gif

Myślałem ew o zrobieniu doświetlania zakrętów z impulsu z kierunków ale tu napotkałem problem - impuls jest przerywany, a po za tym nie wiem czy są (podejrzewam, że są) styczniki jednokierunkowe by rozdzielić instalację na halogen L i P tak by wspólna wiązka od standardowego załączania halogenów nie uruchamiała halogenu lewego przy skręcie w prawo i na odwrót ale jeszcze coś wykombinuje.

Gdzie dostane oryginalne wtyczki do halogenów bo przy halogenach są ale nie mam do instalacji.

pzdr i dziękuje za ew. odpowiedź

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.