Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pilot / klapa bagażnika / stilo mw

Featured Replies

Napisano

Witam,

Wszystko o czym będzie mowa dotyczy Stilo MW 2003.

Problemem moim jest klapa tylna,która nie chce się otwierać z pilota. Stilo zachowuję się normalnie, bo mruga światłami tak jak to miało miejsce gdy klapa się otwierała, tylko teraz nie słychać silniczka i klapa nie odskakuje. Z kluczyka działa, z przycisku w rączce nie działa, ale rączka już od dawna świrowała i dlatego też wydaje mi się że to nie ma związku z pilotem.

Mam podejrzenia:

1) silniczek otwierania zamka

2) nie dochodzi sygnał do silniczka (kabelki)

W związku z tym jakie wartości na wtyczce przy silniczku ( N57 - jak dobrze znalazłem ) powinny się pokazywać przy sprawdzaniu multimetrem ?

Sprawdzałem:

1) bezpiecznik F38 który niby odpowiedzialny jest za "odblokowanie/zablokowanie bagażnika".

2) Po podłączeniu FES'a próba otwarcia tylnej klapy z komputera nie powiodła się (stilo zamrugał i nic więcej)

Jeżeli nie silniczek i kabelki, to co jeszcze sprawdzić ?

Pozdrawiam

Napisano

> Witam,

> Wszystko o czym będzie mowa dotyczy Stilo MW 2003.

> Problemem moim jest klapa tylna,która nie chce się otwierać z pilota. Stilo zachowuję się

> normalnie, bo mruga światłami tak jak to miało miejsce gdy klapa się otwierała, tylko teraz

> nie słychać silniczka i klapa nie odskakuje. Z kluczyka działa, z przycisku w rączce nie

> działa, ale rączka już od dawna świrowała i dlatego też wydaje mi się że to nie ma związku z

> pilotem.

> Mam podejrzenia:

> 1) silniczek otwierania zamka

> 2) nie dochodzi sygnał do silniczka (kabelki)

> W związku z tym jakie wartości na wtyczce przy silniczku ( N57 - jak dobrze znalazłem ) powinny się

> pokazywać przy sprawdzaniu multimetrem ?

> Sprawdzałem:

> 1) bezpiecznik F38 który niby odpowiedzialny jest za "odblokowanie/zablokowanie bagażnika".

> 2) Po podłączeniu FES'a próba otwarcia tylnej klapy z komputera nie powiodła się (stilo zamrugał i

> nic więcej)

> Jeżeli nie silniczek i kabelki, to co jeszcze sprawdzić ?

> Pozdrawiam

Mikro styk w rączce - ale nie musiał paść - może nie odbijać - tak było u mnie - musiałem podłożyć troszkę gąbki i działa do dziś.

Napisano

- profil proszę uzupełnić

- ustawienia w kompie są jak należy?

Napisano
  • Autor

> - profil proszę uzupełnić

done smile.gif

> - ustawienia w kompie są jak należy?

tak - raczej tak wink.gif , czy stilo mrugałoby gdyby były źle ustawione ?

I zwracam uwagę że tu chodzi o otwieranie z pilota. Otwieranie z klamki nie działa, ale nie ten problem chce rozwiązać.

Napisano

> Mikro styk w rączce - ale nie musiał paść - może nie odbijać - tak było u mnie - musiałem podłożyć

> troszkę gąbki i działa do dziś.

ale do styku sie nie czepiamy... wie, że jest kaput - pilot nie dziala

Napisano

> done

> tak - raczej tak , czy stilo mrugałoby gdyby były źle ustawione ?

> I zwracam uwagę że tu chodzi o otwieranie z pilota. Otwieranie z klamki nie działa, ale nie ten

> problem chce rozwiązać.

zacznij od 44 strony instrukcji obsługi, potem będziemy dalej szukać

zamek.JPG

Napisano
  • Autor

> ale do styku sie nie czepiamy... wie, że jest kaput - pilot nie dziala

nie czepiamy się, bo zakładam że niedziałanie mikrostyku w rączce nie ma związku z pilotem. I to nie tak że pilot nie działa, bo auto reaguje na naciśnięcie pilota poprzez mruganie kierunkowskazami.

> zacznij od 44 strony instrukcji obsługi, potem będziemy dalej szukać

Tutaj 99,9% stawiam że mam na off, ale żeby nie było jutro jeszcze to sprawdze. Jednak sama instrukcja mówi: "W przypadku aktywacji na ON [...] Pokrywę bagażnika będzie można odblokować [...] po naciśnięciu przycisku znajdującego się w kluczyku ze zdalnym sterowaniem [...]"

Tak więc mniemam że to nie to, choć żeby nie było że uparty jestem to najpierw sprawdzę tę opcje smile.gif

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Problem rozwiązany.

Wyczyściłem styki na wtyczce silniczka, popsikałem środkiem do konserwacji styków elektrycznych, rozebrałem obudowę silniczka poprawiłem styki w środku ( co ciekawe nie są lutowane tylko wciskane w silniczek właściwy) i... zaczęło działać.

Co do pytania mojego z pierwszego posta. W momencie naciśnięcia przycisku na pilocie, lub mikro styku pojawia się napięcie około 10 do 12 V przez około sekundę. Podejrzewam że jest to raczej 12V lecz miernik kupiony na targu pokazywał w przedziale 10-12.

Ważne, żeby pomiar wykonywać przy zamkniętej klapie, przy otwartej komputer nie podaje nic na silniczek bo klapa otwarta.

P.S. Jak ktoś byłby zainteresowany zdjęciem rozebranej plastykowej obudowy silniczka i wyglądu mechanizmu w środku, to służę zdjęciami.

Pozdrawiam i dziękuje za zainteresowanie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.