Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fiat Seicento 1,1 - konserwacja profili zamkniętych

Featured Replies

Napisano

Witam, jakie miejsca w sejku są najbardziej narażone na rdzę ? Ma ktoś doświadczenie w tej materii ? Spray z wężykiem już mam, teraz pytanie, w jakim miejscu go użyć ;-) DZIĘKUJĘ

Napisano

> Witam, jakie miejsca w sejku są najbardziej narażone na rdzę ? Ma ktoś doświadczenie w tej materii

> ? Spray z wężykiem już mam, teraz pytanie, w jakim miejscu go użyć ;-) DZIĘKUJĘ

Rozebrać całe wnętrze i zdjąć korki plastikowe w progach, zakonserwować zewnętrzne i wewnętrzne progi, dwa podłużne tunele w podłodze pod kierowcą i pasażerem, trzy oba mocowania podnośnika zaraz przy początku progu po lewej i prawej stronie cztery tylne łączenia blach nadkoli wewnętrznych z zewnętrznymi - dostępne po zdjęciu plastikowych boczków, pięć wahacze tył i po 2 na stronę wzmocnienia budy - jedne prowadzą do tylnych podłużnic, drugie ku górze, sześć - tylne podłużnice - wejścia zaraz za zderzakiem po 2 dziury na stronę... to by było na tyle

Napisano
  • Autor

Cześć, widzę, że masz w tym wielkie doświadczenie ;-) tak myślałem o tych progach, bo widziałem tam listwy, a resztę ładnie opisałeś. A tym preparatem smarowałeś także profile otwarte, które zaszły rdzą, czy jakimś innym preparatem. A co byś polecił na konserwację podwozia, bo też się zastanawiam, typu tego: http://allegro.pl/motip-baranek-do-podwozia-przeciw-rdzy-500ml-i2398747643.html

Napisano

> Cześć, widzę, że masz w tym wielkie doświadczenie ;-) tak myślałem o tych progach, bo widziałem tam

> listwy, a resztę ładnie opisałeś. A tym preparatem smarowałeś także profile otwarte, które

> zaszły rdzą, czy jakimś innym preparatem. A co byś polecił na konserwację podwozia, bo też się

> zastanawiam, typu tego:

> http://allegro.pl/motip-baranek-do-podwozia-przeciw-rdzy-500ml-i2398747643.html

Co do reszty podłogi, miejsca gdzie pojawiła się rdza w miarę możliwości oczyść np. druciakiem na wiertarce, papierem ściernym, szczotką drucianą, usuń luźne i odpadające kawałki farby, na oczyszczoną blachę zastosuj TO lub jakiś podobny środek reagujący z rdzą, pozostałe miejsca gdzie nie ma rudej, ale są jakieś np ubytki lub peknięcia bez rudej przeczyść i pomaluj podkładem, ogólnie przed całą zabawą podjedź i umyj dokładnie cały spód, poczekaj dzień-dwa żeby wysechł, potem zabawa z rdzą, dzień schnięcia i wtedy maluj lakierem do konserwacji, tutaj duża dowolność, droższe środki nie zawsze znaczy lepsze... używałem już chyba każdego, ważne żebyś kupił odpowiednie do pracy z pistoletem... tylko oklej całe auto, bo lakier bardzo się pyli i przykleja do karoserii, w razie czego to pytaj zlosnik.gif

Napisano

> Witam, jakie miejsca w sejku są najbardziej narażone na rdzę ? Ma ktoś doświadczenie w tej materii

> ? Spray z wężykiem już mam, teraz pytanie, w jakim miejscu go użyć ;-) DZIĘKUJĘ

Olej profile. Wywalasz cały środek, Młotek, dłuto, przecinak, odkurzacz i zrywasz wszystkie łączenia blach w środku w kabinie typu nadkola podłoga itp, potem skuwasz całe masy bitumiczne pod nogami kierowcy i psażera, w bagażniku i pod nogami pasażerów. Potem łatasz to co wyszło i konserwujesz

Napisano

Ogólnie progi zalewasz, wszystkie otwory zatykasz aby środek penetrował dłuższy czas blachy wewnętrzne, a nie spłynął od razu.

Tak samo odpływy w drzwiach zatykasz.

Z belki tylnej, wyrywasz plastikową zaślepkę która jest po każdej stronie nadkola. Wystarczy że z jednej strony tą zaślepkę wyrwiesz, następnie zalewasz to miksturą która nie wysycha tak szybko ( nafta+ środek bitumiczny= spokój na kilka lat).

Co na rdzę, jest to ogromny problem, testowałem ogromną ilość środków. Cortanin F jest jak dla mnie najsłabszym środkiem który miałem w rękach. Najlepsze efekty uzyskałem środkiem Fosol + podkład reaktywacyjny+ renolak.

Napisano
  • Autor

> Ogólnie progi zalewasz, wszystkie otwory zatykasz aby środek penetrował dłuższy czas blachy

> wewnętrzne, a nie spłynął od razu.

> Tak samo odpływy w drzwiach zatykasz.

> Z belki tylnej, wyrywasz plastikową zaślepkę która jest po każdej stronie nadkola. Wystarczy że z

> jednej strony tą zaślepkę wyrwiesz, następnie zalewasz to miksturą która nie wysycha tak

> szybko ( nafta+ środek bitumiczny= spokój na kilka lat).

> Co na rdzę, jest to ogromny problem, testowałem ogromną ilość środków. Cortanin F jest jak dla mnie

> najsłabszym środkiem który miałem w rękach. Najlepsze efekty uzyskałem środkiem Fosol +

> podkład reaktywacyjny+ renolak.

Cześć, widzę duże doświadczenie tematyczne ;-) a powiedz, w podwoziu zardzewiał mi szczególnie bak. Nie wiem czy mogę go papierem ściernym oczyścić i pomalować takim oto preparatem: http://allegro.pl/podklad-antykorozyjny-farba-lakier-na-rdze-motip-i2432512072.html

a może oczyścić takim oto preparatem i na to Twoją miksturę:

http://allegro.pl/brunox-epoxy-podklad-pod-pedzel-na-rdze-100-ml-i2392207563.html

Napisano

> Cześć, widzę duże doświadczenie tematyczne ;-) a powiedz, w podwoziu zardzewiał mi szczególnie bak.

> Nie wiem czy mogę go papierem ściernym oczyścić i pomalować takim oto preparatem:

> http://allegro.pl/podklad-antykorozyjny-farba-lakier-na-rdze-motip-i2432512072.html

> a może oczyścić takim oto preparatem i na to Twoją miksturę:

> http://allegro.pl/brunox-epoxy-podklad-pod-pedzel-na-rdze-100-ml-i2392207563.html

Brunox nie jest zły, ale fosolem trzeba kilka razy pokryć rdze, następnie wydrapać czarny proszek (to rdza) i znów położyć fosol, tak kilka razy, umyć to wodą i po wyschnięciu natychmiast położyć brunox. 2 warstwy brunoxu+ poczekać wg wskazówek producenta i nałożyć nawet to co podałeś w linku+ położyć na to konserwacje-gotowe

Bak spokojnie czyść szczotką drucianą.

Hamerite tez w cale nie jest taki zły, ale trzeba przeczyścić z rdzy dobrze blachę. Lub środek z linku smile.gif

Napisano
  • Autor

ok, wielkie dzięki. Trzeba wjechać na kanał i do roboty ;-), pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.