Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Błędy P1023 i P1024 w nieznanej centralce

Featured Replies

Napisano

Witam.

Od jakiegoś czasu FES podczas skanowania DTC sygnalizuje błędy P1023 i P1024 w nieznanej centralce. Znalazłem coś takiego:

P1023 - Fuel pressure control valve - short to earth

P1024 - Fuel pressure control valve - open circuit

Czy ktoś jest w stanie przełożyć to na konkretne awarie niedomagania?

Napisano

> Witam.

> Od jakiegoś czasu FES podczas skanowania DTC sygnalizuje błędy P1023 i P1024 w nieznanej centralce.

> Znalazłem coś takiego:

> P

> 1023 - Fuel pressure control valve - short to earth

> P1024 - Fuel pressure control valve - open circuit

> Czy ktoś jest w stanie przełożyć to na konkretne awarie niedomagania?

Jeśli to zawór sterujący na pompie to od ciężkiego zapalania po szarpanie i brak mocy

Napisano
  • Autor

> Jeśli to zawór sterujący na pompie to od ciężkiego zapalania po szarpanie i brak mocy

Zapala od strzału, także zimą, braku mocy nie zaobserwowałem. Nierówna praca występuje na zimnym silniku i stawiam na nieszczelne klapy wirowe. Poszarpywanie występuję w okolicy 2000 rpm i jest spowodowane zaworem EGR - po jego odłączeniu ustaje. Dzisiaj znowu go podłączyłem i szarpało.

Są jeszcze inne objawy, które moim zdaniem sugerują brak połączeń/zwarcia/korozje płyty ECU silnika lub/i innych:

- brak korekt pierwszego cylindra od około pół roku.

- sporadyczna jednak powtarzalna zwłoka w reakcji silnika na odjęcie gazu.

- rzadkie jednak cykliczne niewłączanie się tempomatu po przekręceniu manetki.

- opisywany jakiś czas temu brak reakcji ESP na zakręcie.

Wydłubię i rozkręcę ECU, jeśli ktoś ma inne pomysły co do słabych punktów instalacji, to proszę o sugestie.

PS. Może mam auto po przypadkowej kąpieli, choć stan stan blach, tapicerki, lamp na to nie wskazuje?

Napisano

> Wydłubię i rozkręcę ECU, jeśli ktoś ma inne pomysły co do słabych punktów instalacji, to proszę o

> sugestie.

> PS. Może mam auto po przypadkowej kąpieli, choć stan stan blach, tapicerki, lamp na to nie

> wskazuje?

Na pewno nie zaszkodzi najpierw przeczyszczenie dokładne styków w kasecie - ECU - jest tak umieszczona, że musi zgnić prędzej czy później... to tylko kwestia czasu.... do tego czyszczenie lub wymiana końcówek na wtryskiwaczach - nie jest to drogie więc można kupić ... Sam zadajnik wymieniałem w Stilaku... nie padł do końca ale właśnie nie chodził poprawnie - nawet sekcje zwłok zrobiłem smile.gif ale to jednorazówka więc tarcza do cięcia smile.gif sie przydała .... koszt pamientam że nie był mały.... coś koło 450 zł....

Napisano

> Załącznik dla Kazu.

i 17 pobrań biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

Czy dobrze rozumuję, że błąd P1024 - Fuel pressure control valve - open circuit - oznacza przerwę w obwodzie elektrycznym?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.