Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auto z DE - rejestracja w PL

Featured Replies

Napisano

Co się stanie jeśli kupię auto w DE, przyprowadzę do PL i tutaj go nie zarejestruję, rozbiorę, przeznaczę na części?

Jak to formalnie wygląda, ktoś to śledzi, mogę mieć później jakieś komplikacje?

Napisano

> Co się stanie jeśli kupię auto w DE, przyprowadzę do PL i tutaj go nie zarejestruję, rozbiorę,

> przeznaczę na części?

> Jak to formalnie wygląda, ktoś to śledzi, mogę mieć później jakieś komplikacje?

Nikt tego nie sledzi. Będziesz miał tylko ciepło jak sąsiad podkabluje, że rozbierasz auto.

Napisano
  • Autor

> Nikt tego nie sledzi. Będziesz miał tylko ciepło jak sąsiad podkabluje, że rozbierasz auto.

Hehe, to akurat mi nie grozi - za to ktoś z AK to już prędzej hehe.gif

Na razie "raport mniejszości" u nas nie działa i może za wypytywanie mnie nikt nie podkabluje grinser006.gif

Napisano

> Hehe, to akurat mi nie grozi - za to ktoś z AK to już prędzej

> Na razie "raport mniejszości" u nas nie działa i może za wypytywanie mnie nikt nie podkabluje

w takim razie nic ci nie grozi. Generalnie niemcy nawet nie wypisują umów kupna sprzedaży więc luzik. wink.gif

Napisano
  • Autor

> w takim razie nic ci nie grozi. Generalnie niemcy nawet nie wypisują umów kupna sprzedaży więc

> luzik.

No właśnie. Jak to u nich jest?

Oni mogą wyrejestrować auto nie pozbywając się go materialnie?

Napisano

> No właśnie. Jak to u nich jest?

> Oni mogą wyrejestrować auto nie pozbywając się go materialnie?

modne jest unich wyrejestrowanie czasowe, czyli masz kabrio albo campera, jest zima i nie korzystasz, więc czasowo wyrejestrowujesz i nie ponosisz kosztów ubezpieczenia.

Napisano

> modne jest unich wyrejestrowanie czasowe, czyli masz kabrio albo campera, jest zima i nie

> korzystasz, więc czasowo wyrejestrowujesz i nie ponosisz kosztów ubezpieczenia.

Na odwrót. Rejestrujesz na czas określony. Dostajesz blachy z datą od kiedy do kiedy auto jest dopuszczone do ruchu. W takim wypadku nie musisz co pół roku biegać do właściwego urzędu, tracić czasu i funduszy na kolejne tablice.

Napisano
  • Autor

Ale każdy kij ma dwa końce. Jeśli ktoś chce mieć auto ciągle w użyciu to co jakiś czas rejestruje czy wybiera jakiś długi okres? A jeśli mu się w trakcie odmieni albo chce sprzedać to co wtedy?

Napisano

> Ale każdy kij ma dwa końce. Jeśli ktoś chce mieć auto ciągle w użyciu to co jakiś czas rejestruje

> czy wybiera jakiś długi okres?

Jak kto woli. W każdym razie mając blachy np od marca do listopada płacisz ubezpieczenie tylko za ten okres. Nie musisz też co roku biec rejestrować.

A jeśli mu się w trakcie odmieni albo chce sprzedać to co

> wtedy?

Wyrejestrowanie samochodu to około 10 minut. Niewykorzystane ubezpieczenie i podatek są zwracane.

Przy sprzedaży auto idzie do kupca bez rejestracji. Kupujący załatwia sobie tablice lub przyjeżdża z przyczepą po samochód.

Napisano
  • Autor

> Jak kto woli. W każdym razie mając blachy np od marca do listopada płacisz ubezpieczenie tylko za

> ten okres. Nie musisz też co roku biec rejestrować.

> A jeśli mu się w trakcie odmieni albo chce sprzedać to co

> Wyrejestrowanie samochodu to około 10 minut. Niewykorzystane ubezpieczenie i podatek są zwracane.

> Przy sprzedaży auto idzie do kupca bez rejestracji. Kupujący załatwia sobie tablice lub przyjeżdża

> z przyczepą po samochód.

Czyli nie ma czegoś takiego jak u nas, że jest tyle a tyle czasu od kupna do zarejestrowania?

Ile średnio kosztuje wypożyczenie lekkiej lawety w DE?

Napisano

> Czyli nie ma czegoś takiego jak u nas, że jest tyle a tyle czasu od kupna do zarejestrowania?

Nie ma.

> Ile średnio kosztuje wypożyczenie lekkiej lawety w DE?

Nie prościej kupić tablice zjazdowe i przyjechać samochodem na kołach?

Ile kosztuje laweta nie wiem. Zawsze brałem żółte tablice i tak jechałem po samochód.

Napisano
  • Autor

> Nie ma.

> Nie prościej kupić tablice zjazdowe i przyjechać samochodem na kołach?

> Ile kosztuje laweta nie wiem. Zawsze brałem żółte tablice i tak jechałem po samochód.

Powiem tak.

Jest auto pod Dortmund już bez tablic.

Znajomy jedzie do GB busem i może zabrać lawetę. Wracając zawinąłby to auto. Kosztowałoby mnie to dobrą wódkę...

W zasadzie ktoś mógłby zapytać - no to w czym problem?

Ano w tym, że on jedzie za 2 tygodnie i może być już po aucie...

Moja siostra mieszka 65km od tego auta (w Dinslaken).

Mogłaby pojechać i kupić to auto ale jak go tam zostawi a jeśli sprzedaje to jakiś turek (komis) to może być... wiadomo - różnie.

Zabrać go do domu nie zabierze bo nie ma tablic... no chyba, że kupi zjazdówki - ile to kosztuje?

Napisano

> Powiem tak.

> Jest auto pod Dortmund już bez tablic.

> Znajomy jedzie do GB busem i może zabrać lawetę. Wracając zawinąłby to auto. Kosztowałoby mnie to

> dobrą wódkę...

> W zasadzie ktoś mógłby zapytać - no to w czym problem?

> Ano w tym, że on jedzie za 2 tygodnie i może być już po aucie...

> Moja siostra mieszka 65km od tego auta (w Dinslaken).

> Mogłaby pojechać i kupić to auto ale jak go tam zostawi a jeśli sprzedaje to jakiś turek (komis) to

> może być... wiadomo - różnie.

> Zabrać go do domu nie zabierze bo nie ma tablic... no chyba, że kupi zjazdówki - ile to kosztuje?

Ostatnio płaciłem około 70 euro za tablice tymczasowe i ubezpieczenie. Pamiętaj, że bez ważnych tablic auto nie może stać na publicznej drodze. Aha, cena w sporej mierze zależy od ceny ubezpieczenia. Powiedz siostrze żeby zadzwoniła i sprawdziła.

Co do tego, że turek nie potrzyma samochodu dwa tygodnie to napisze wprost: to nie Polak! Zadzwoń, zapytaj czy jest taka opcja i będziesz wiedział. Ewentualnie poprosić kogoś z forum żeby tam podszedł i pogadał. W okolicy Dortmundu UKP chyba ma człowieka wink.gif

Napisano
  • Autor

> Ostatnio płaciłem około 70 euro za tablice tymczasowe i ubezpieczenie. Pamiętaj, że bez ważnych

> tablic auto nie może stać na publicznej drodze. Aha, cena w sporej mierze zależy od ceny

> ubezpieczenia. Powiedz siostrze żeby zadzwoniła i sprawdziła.

> Co do tego, że turek nie potrzyma samochodu dwa tygodnie to napisze wprost: to nie Polak! Zadzwoń,

> zapytaj czy jest taka opcja i będziesz wiedział. Ewentualnie poprosić kogoś z forum żeby tam

> podszedł i pogadał. W okolicy Dortmundu UKP chyba ma człowieka

Mam siostrę, w sumie wystarczy. Dzisiaj ma dzwonić i wypytać.

O tym, że nie może stać bez tablic wiem. Dlatego albo u siostry w garazu albo w tym komisie.

Napisano
  • Autor

No dobra a ile tablice zjazdowe kosztują?

Napisano

> No dobra a ile tablice zjazdowe kosztują?

czasowe zjazdowe 5 dniowe ojciec kupował od 90 do 120 EUR, za wywozowe na 2 tygodnie chyba od 170 EUR trzeba dać i wtedy ucinają róg w briefie ztcp. Cena tablic zależy chyba od gminy/miejsca wydania.

Napisano
  • Autor

> czasowe zjazdowe 5 dniowe ojciec kupował od 90 do 120 EUR, za wywozowe na 2 tygodnie chyba od 170

> EUR trzeba dać i wtedy ucinają róg w briefie ztcp. Cena tablic zależy chyba od gminy/miejsca

> wydania.

oj to sporo, nie opłaci się przy samochodzie wartym 200E grinser006.gif

Na dodatek darmowa laweta spaliła na panewce (za późno się zdecydowałem) angryfire.gif

Napisano

> oj to sporo, nie opłaci się przy samochodzie wartym 200E

> Na dodatek darmowa laweta spaliła na panewce (za późno się zdecydowałem)

no niestety, a Twoje kwity... cfaniaczek.gif? no risk no fan zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> no niestety, a Twoje kwity... ? no risk no fan

Nooo aż o takim hardcorze to nie myślałem hehe.gif poza tym u mnie nie ma opłat i przeglądu - raczej do soboty tego nie zrobię spineyes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.