Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

łożysko sprężarki klimatyzacji

Featured Replies

Napisano

Witam! mam pytanie ile łożysk jest w kole pasowym klimatyzacji.

od jakiegoś czasu strasznie mi w stilo silnik wył i dzisiaj przy okazji wolnego i ładnej pogody zacząłem szukać powodów owego wycia. prawdopodobnie właśnie to jest coś z spręzarką bo ma luzy i jak sie nią kręci to chrobocze. tylko że czytałem kilka manuali odnośnie narawy lożyska i w kazdym pisze ze wyje jak jest wyłączone a przestaje jak klime sie włącza. a u mnie wyje jak w obu sytuacjach i teraz mam delikatnie mówiąc mętlik w głowie bo:

1 ruszając srodkiem (ośką)klimy jest cisza

2 kręcąc samym kołem pasowym jest krobotanie i luz.

wszystko na wyłączonym silniku spineyes.gif

Napisano

Padło Ci jednorzędowe łożysko kryte. Łożysk takich na którym osadzone jest koło pasowe mamy jedno. Wycie może być zarówno przy wyłączonej sprężarce jak i załączonej bo łożysko te obraca się w obydwu przypadkach. Mniejsze wycie przy załączonej sprężarce ( lub odwrotnie ) może być spowodowane innym naprężeniem paska, jednak sąd wzięła się teoria że łożysko te nie obraca się przy załączonej sprężarce dalej nie wiem wink.gif

Napisano

Bo to jest tak, że w pierwszym stadium wyje tylko przy wyłączonej sprężarce, później wyje już zawsze frown.gif (u mnie tak było) tak więc naprawa Cie nie ominie o ile to na pewno to łożysko u Ciebie jest problemem

u mnie od ledwo słyszalnego wycia do słyszalnego w kabinie podczas jazdy przejechałem 10kkm

Napisano

> jednak sąd wzięła się teoria że łożysko te nie obraca się

> przy załączonej sprężarce dalej nie wiem

Proste jak budowa śrubokręta/bez grzechotki/.

Oba pierścienie , wianuszek z kulkami oraz uszczelnienia/są kryte/ mają tą samą prędkość obrotową.W takim układzie przenosi/łożysko/ tylko obciążenie statyczne od paska klinowego.

Napisano

> Proste jak budowa śrubokręta/bez grzechotki/.

> Oba pierścienie , wianuszek z kulkami oraz uszczelnienia/są kryte/ mają tą samą prędkość obrotową.W

> takim układzie przenosi/łożysko/ tylko obciążenie statyczne od paska klinowego.

Z tym się zgadzam, ale czy to znaczy że w tym przypadku te łożysko te stoi w miejscu ?

Napisano

> Z tym się zgadzam, ale czy to znaczy że w tym przypadku te łożysko te stoi w miejscu ?

Biorąc pod uwagę cały układ/np.sprzęgło,koło pasowe, wirnik sprężarki/to przy załączonej sprężarce obraca się razem z tym układem ale nie wykonuje pracy "łożyska".Identycznie pracuje łożysko wałka sprzęgłowego.

Napisano

> Biorąc pod uwagę cały układ/np.sprzęgło,koło pasowe, wirnik sprężarki/to przy załączonej sprężarce

> obraca się razem z tym układem ale nie wykonuje pracy "łożyska".Identycznie pracuje łożysko

> wałka sprzęgłowego.

To wytłumacz mi proszę, dlaczego uszkodzone łożysko wydaje niepożądane dźwięki kiedy się obraca a nie wykonuje wg. Ciebie żadnej pracy ?

Sam fakt ruchu obrotowego łożyska nawet bez obciążenia, bo tak tłumaczysz to, że obciążenie przejmuje na siebie wałek centralny, sprawia że kulki i cały mechanizm łożyska pracuje, porusza się i może wydawać z siebie dźwięki jeśli wewnątrz łożyska zaszły zmiany.

Napisano
  • Autor

ja tam nie chce się wdawać w niczyje spory czy to się kręci czy nie w tym przypadku mnie interesuje czy ktoś na mój koszt prześle mi ten specjalnie dorobiony kluc, żeby odkręcić tą osłonkę??

Napisano

> Sam fakt ruchu obrotowego łożyska nawet bez obciążenia, bo tak tłumaczysz to, że obciążenie

> przejmuje na siebie wałek centralny, sprawia że kulki i cały mechanizm łożyska pracuje,

> porusza się i może wydawać z siebie dźwięki jeśli wewnątrz łożyska zaszły zmiany.

Powiem więcej.

Jak sprężarka jest włączona to wszystkie siły przenosi sprzęgło.

Hałas łożyska jest taki sam jak złomowego łożyska przewożonego w bagażniku.

Napisano

> Sam fakt ruchu obrotowego łożyska nawet bez obciążenia, ...

Obciążone łożysko jest zawsze napięciem paska, raz huczy jak obracają się pierścienie względem siebie na kulkach, a następnym razem telepiące się kółko na tymże zużytym łożysku jak ciągnie sprężarkę. Tak ja to rozbieram, że wyje trochę innym tonem w jednej i drugiej fazie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.