Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fiat Marea 2.0.vis hałasuje silnik

Featured Replies

Napisano

Witam pacjent to Marea Weekend 2.0. vis z klimą

niecały miesiąc temu kupiłęm marea weekend 2.0. z klimą i pojawiło się kilka problemów z nią

- problem z ładowaniem pod obciążeniem schodziło poniżej 12V - zmieniłem alternator na 100A używany i ładowanie jest ok

- dziś zaczeło dość mocno czasem skrzypieć/świstać (ogłos tarcia plastik o plastik wg mnie jakieś łożysko) z okolic pasków (paski są dwuletnie w dobrym stanie) podejrzeważ rolke (łożysko któreś) dodam że przed wymianą alternatora też był hałas ale mniejszy

- kolejna dolegliwość to wzrastające obroty silnika samoczynnie - wg podłączonego komputera to błąd elementu sterującego pedałem przyśpieszania - poczym pojawia się lampa "marchewka" po kilku km gaśnie i obroty wracają do normy, rura doprowadzająca powietrze jest cała nie popękana

- rozrząd był wymieniany 2 lata temu przy 150tyś km przez poprzedniego właściciela

- łożysko od sprzęgła też czasem hałasuje

I teraz moje pytanie do was w jaki sposób i co należy zrobić aby usterki ustąpiły oraz czy to należy zrobić pilnie czy można tak jeździć.

Napisano

1. Sprawdź jakie masz średnice rolek prowadzących paski - jak coś mam 2szt. stalowych na sprzedaż.

2. Jeśli na 100% ufasz poprzedniemu właścicielowi to 5lat lub 60kkm.

3. Sprawdź złączkę przy pedale przyśpieszenia, jeśli to nie pomoże to wymiana potencjometrów.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> - dziś zaczeło dość mocno czasem skrzypieć/świstać (ogłos tarcia plastik o plastik wg mnie jakieś

> łożysko) z okolic pasków (paski są dwuletnie w dobrym stanie) podejrzeważ rolke (łożysko

> któreś) dodam że przed wymianą alternatora też był hałas ale mniejszy

Pewnie rolka paska.

> - kolejna dolegliwość to wzrastające obroty silnika samoczynnie - wg podłączonego komputera to błąd

> elementu sterującego pedałem przyśpieszania - poczym pojawia się lampa "marchewka" po kilku km

> gaśnie i obroty wracają do normy, rura doprowadzająca powietrze jest cała nie popękana

Wytnij złącze od czujnika pedału przyspieszenia i zlutuj na stałe albo popraw styk.

Napisano

> Witam pacjent to Marea Weekend 2.0. vis z klimą

> niecały miesiąc temu kupiłęm marea weekend 2.0. z klimą i pojawiło się kilka problemów z nią

> - problem z ładowaniem pod obciążeniem schodziło poniżej 12V - zmieniłem alternator na 100A używany

> i ładowanie jest ok

> - dziś zaczeło dość mocno czasem skrzypieć/świstać (ogłos tarcia plastik o plastik wg mnie jakieś

> łożysko) z okolic pasków (paski są dwuletnie w dobrym stanie) podejrzeważ rolke (łożysko

> któreś) dodam że przed wymianą alternatora też był hałas ale mniejszy

> - kolejna dolegliwość to wzrastające obroty silnika samoczynnie - wg podłączonego komputera to błąd

> elementu sterującego pedałem przyśpieszania - poczym pojawia się lampa "marchewka" po kilku km

> gaśnie i obroty wracają do normy, rura doprowadzająca powietrze jest cała nie popękana

> - rozrząd był wymieniany 2 lata temu przy 150tyś km przez poprzedniego właściciela

> - łożysko od sprzęgła też czasem hałasuje

> I teraz moje pytanie do was w jaki sposób i co należy zrobić aby usterki ustąpiły oraz czy to

> należy zrobić pilnie czy można tak jeździć.

Z rolkami w 2.0 bym nie czekał:) sprawdz też łożysko w pompie wspomagania. Przenosi duże obciążenia i bardzo często jest do wymiany, jak sie zatrze/rozleci to pasek lubi wpaść pod pokrywę rozrządu:) (łożysko fiat uno przód)

Popraw złącze jak napisał Patre (kontakt S) lub wytnij kostke (zalecenie serwisowe:) potem zrób autoadaptacje kompa (kluczyk on 45 sek, off 10 i pal) potem w pelnym zakresie obrotów jazda. Komp (szalony bosch 3.1:)zakoduje sobie skrajne poł pedału i inne funkcje życiowe vis'a

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.