Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ponowie pytanie o serwis Yamahy w wawie

Featured Replies

Napisano

Podpowiedzcie gdzie oddać moto na małe co nieco. Jako że od niedawna śmigam a motko w następnym sezonie bedzie miało 5 latek chciałbym o niego troszke zadbac i dobrze przejrzeć.

1. Wymiana przewodów hamulcowych (podobno trzeba co jakis czas wymienić) jak przewody to i płyn.

2. Oczywiscie olej na nowy.

3. Nie wiem kiedy sie dobierac nalezy do przedniego zawieszenia.

4. W razie koniecznosci klocki tył i przód.

5. Ocena napędu - mnie sie wydaje że jeszcze ok.

6. No i łopony - niby jeszcze nie sa słabe ale hmm wiek??

Prosze o podpowiedzi co jeszcze i gdzie pojechac by mnie nie naciagneli a dobrze zrobili??

Pozdr

Napisano

> 1. Wymiana przewodów hamólcowych (podobno trzeba co jakis czas wymienić) jak przewody to i płyn.

Skoro już zmieniasz to zmień od razu na takie w oplocie jeśli takich jeszcze nie masz smile.gif

> 3. Nie wiem kiedy sie dobierac nalezy do przedniego zawieszenia.

Musiał byś zerknąć do instrukcji, u mnie to jest 2 lata albo 24 tys. km

Napisano

> Podpowiedzcie gdzie oddać moto na małe co nieco. Jako że od niedawna śmigam a motko w następnym

> sezonie bedzie miało 5 latek chciałbym o niego troszke zadbac i dobrze przejrzeć.

> 1. Wymiana przewodów hamólcowych (podobno trzeba co jakis czas wymienić) jak przewody to i płyn.

> 2. Oczywiscie olej na nowy.

> 4. W razie koniecznosci klocki tył i przód.

> 5. Ocena napędu - mnie sie wydaje że jeszcze ok.

> 6. No i łopony - niby jeszcze nie sa słabe ale hmm wiek??

> Prosze o podpowiedzi co jeszcze i gdzie pojechac by mnie nie naciagneli a dobrze zrobili??

> Pozdr

ISM

Napisano

> Podpowiedzcie gdzie oddać moto na małe co nieco. Jako że od niedawna śmigam a motko w następnym

> sezonie bedzie miało 5 latek chciałbym o niego troszke zadbac i dobrze przejrzeć.

Jeżeli masz kasę i niechęć do dłubania, albo też obawiasz się coś zepsuć, czy może mało czasu wolnego - oddawaj do serwisu.

Ale poniższe czynności z małym zapleczem narzędziowym można wykonać samemu (tudziez z podpowiedziami for intrernetowych zlosnik.gifzlosnik.gif)

> 1. Wymiana przewodów hamulcowych (podobno trzeba co jakis czas wymienić) jak przewody to i płyn.

Hamulce w moto to podstawa - wymieniam płyn co rok. (suzuki zaleca co 2 lata)

Suzuki zaleca wymianę przewodów co 4/5 lat. Polecam wymianę na oplot (jeżeli nie ma w standardzie).

Proste. Lać oryginalne produkty zgodnie z zaleceniami klasy lepkości, klasy jakości i norm pracy sprzęgła czy coś takiego. Filt oleju można zmienić co drugą wymianę oleju. Ja zmieniam co rok. Po spuszczeniu oleju mozna pogrzebać w nim szukajac np opiłków stalowych (uczulony jestem na panewki w SV), albo skontrolować stan magnetycznej śruby spustowej.

Filt powietrza wymieniam co 12 tyś km.

Fanatycy rozbierają co rok zlosnik.gif Jak nie ma wycieków to bym tam zaglądał co 3 lata lub 30 tysiecy km. Chyba że jeździmy w deszczu lub dużej wilgotności - to cześciej - z oleju lubi się wtedy emulsja zrobić...

> 4. W razie koniecznosci klocki tył i przód.

Da radę samemu. Polecane klocki znajdziesz na forum Twojego modelu. Oczywiscie lepiej dać klocki miękkie, aby tarcze dłużej pożyły (np do małej sv jedna tarcza to 750 PLN a potrzeba 2 na przód) zlosnik.gif.

O właśnie - suwmiarka do ręki i sprawdzić grubość tarczy.

> 5. Ocena napędu - mnie sie wydaje że jeszcze ok.

Kupić klucz i nauczyć się samemu.

Przeważnie luż na łańcuchu nie powinien być wiekszy niż 20 - 30 mm. Sprawdzać w róznych miejscach łańcucha, bo łańcuch może się naciągnąć nierównomiernie. Sprawdzić na miarce na wahaczu ile jeszcze mamy wolnych kresek naciągu.

Zuzyte zebatki przypominają zębami piłę tarczową - są asymetryczne.

> 6. No i łopony - niby jeszcze nie sa słabe ale hmm wiek??

Opony i hamulce to podstawa. Niech się inni wypowiedzą.

Twoje wymagania co do opon zalezą od Twojego stylu jazdy.

> Prosze o podpowiedzi co jeszcze i gdzie pojechac by mnie nie naciagneli a dobrze zrobili??

Co 2 lata lub 12 tyś km - świece, filtr powietrza, moment dokręcenia śrub, synchronizacja przepustnic/gazników, kontrola luzów zaworowych.

Sprawdzić stan napinacza rozrządu. Można zmienić płyn chłodniczy jeżeli obecny. Nasmarować linki przepustnicy, sprzegła (o ile jest).

> Pozdr

Powyzsze czynności - no może z wyjątkiem :luzów zaworowych, synchro, ogladnięciem rozrządu, kontrolą momentu dokrecenia, wymianą zębateki i zakucia łańcucha tudzież opon (ja nie umiem) są idealną rozrywką na długie zimowe wieczory w przytulnym, ciepłym garazu...

Ściągnij sobie instrukcjie do twojego modelu... 20.GIF

I przeszukaj "twoją tubę" pod kątem filmików "twój motocykl oli change, air filter change, itp:)"

Przykładowe ceny na śląsku - dla suzuki sv 650

- świece irydowe + wymiana, synchro, luz zaworowy, kontrola napinacza i łańcuszka rozrzadu - 500 PLN w znanym serwisie. Z pomocą forumowego kolegi z "fachem w ręku" niekoniecznie z parag.... 250 zł

Napisano

> 1. Wymiana przewodów hamólcowych kara.gifkara.gifbiglaugh.gif

Skoro olej, to proponuję również wymianę filtra oleju, jak i wszystkich pozostałych, które tam masz (powietrza + paliwa?).

> Prosze o podpowiedzi co jeszcze

Masz tam zasilanie wtryskowe?

Napisano
  • Autor

już poprawiłem shhh.giffacepalm%5B1%5D.gif

ja jednak chybaj jestem z tych co mają mało czasu, wiedzy i brak narzędzi do dłubania crazy.gif

no może jakby ktoś mi pokazał nauczył itd ale nie znam nikogo takiego. A nie chcę robić połowy sam a później i tak do warsztatu - serwisu trzeba jechać bo sam oponek nie zmienię zlosnik.gif.

Dlatego raz kompleksowo - dobrze i już tylko pytanie gdzie co by takiego młokosa jak ja w 4 litery nie załadowano niewiem.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.