Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupno auta typu Van a rejestracja

Featured Replies

Napisano

Witam. Mam pytanie, może i głupie, ale kto pyta nie błądzi smile.gif

Otóż interesuje mnie następująca sprawa. Mam okazję kupić Fiata SC Van, ale nie mam działalności gospodarczej. Jak to się ma do zarejestrowania takiego auta na mnie? Z góry mówię, że autko ma być używane tylko na dojazdy do pracy (LPG + pusta buda z tyłu = niskie koszty paliwka). Nie potrzebuję nikogo wozić, także siedzień z tyłu nie potrzebuję smile.gif

Proszę Was o wyjaśnienie mi tej kwestii wink.gifok.gif30.GIF

Napisano

> Witam. Mam pytanie, może i głupie, ale kto pyta nie błądzi

> Otóż interesuje mnie następująca sprawa. Mam okazję kupić Fiata SC Van, ale nie mam działalności

> gospodarczej. Jak to się ma do zarejestrowania takiego auta na mnie? Z góry mówię, że autko ma

> być używane tylko na dojazdy do pracy (LPG + pusta buda z tyłu = niskie koszty paliwka). Nie

> potrzebuję nikogo wozić, także siedzień z tyłu nie potrzebuję

> Proszę Was o wyjaśnienie mi tej kwestii

Nic.

Kupujesz, rejestrujesz, jeździsz.

Nie skorzystasz tylko z przywilejów podatkowych, ale to oczywiste.

Napisano
  • Autor

> Nie skorzystasz tylko z przywilejów podatkowych, ale to oczywiste.

No to ekstra. smile.gif

O tych przywilejach nie pisałem bo wiem, że nie są dla mnie smile.gif

Dzięki ok.gif

Napisano

Tak jak Sibuj napisał.

Na Twoim miejscu rozważyłbym przeróbkę na osobówkę bo zawsze będzie odrobinę ciszej i przyjemniej.

Części do przeróbki na szrocie czy alledrogo wyrwiesz za śmieszne pieniądze.

Jeśli zdecydujesz się na przeróbkę to procedura wygląda tak:

- przerabiasz, musisz mieć fakturę(zwykle 123zł brutto) od warsztatu, który ma odpowiednie PKD(jak będziesz chciał wiedzieć dokładnie to poszukam),

- jedziesz na przegląd(180zł) do OKRĘGOWEJ stacji kontroli pojazdów(podstawowa SKP nie ma takich uprawnień), robisz przegląd po zmianach konstrukcyjnych,

- z papierami idziesz do WK, gdzie normalnie rejestrujesz samochód(jeśli ze zmianą tablic to ~250zł, jeśli tablice zostają to taniej, ale musisz zabrać do WK tablice, żeby zostały naklejone nowe naklejki legalizacyjne na tablice, wypada trochę umyć tablice, żeby nie upaćkać całego urzędu), z tą różnicą, że jest więcej załączników do wniosku.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Dzięki Bas za wyjaśnienie. Raczej nie będę miał zamiaru przeróbki, bo "rodzinnie" to wożę się Punto. Do pracy natomiast, ze względu na niskie koszty paliwa (20km w 1 stronę do pracy) wybierałbym SC z LPG na pokładzie. A pusta przestrzeń z tyłu zawsze może się do czegoś przydać, ew. można delikatnie zabudować audio, żeby sobie umilić czas dojazdu do pracy smile.gif

pozdro wink.gif

Napisano

Mimo wszystko radze przerobić bo OC dla "vana" jest srednio dwa razy wyższe. Wiec po roku ci sie zwroci ta przeróbka, a potem przy sprzedaży wezmiesz dużo więcej za auto bez 'van' w dowodzie.

Ja przerabiałem kiedys SC, komplet czesci (nowych) wyszedł mnie niecałe 300zł, przeróbka i przegląd 200zł ale papier na przeróbke mialem free. zwykle chcą za to 70-120zł.

Napisano

> - z papierami idziesz do WK, gdzie normalnie rejestrujesz samochód(jeśli ze zmianą tablic to

> ~250zł, jeśli tablice zostają to taniej, ale musisz zabrać do WK tablice, żeby zostały

> naklejone nowe naklejki legalizacyjne na tablice, wypada trochę umyć tablice, żeby nie upaćkać

> całego urzędu), z tą różnicą, że jest więcej załączników do wniosku.

> Pozdrawiam BAS

Jeszcze tylko dwie kwestie:

1. Z naklepkami to nie jest oczywiste i co urząd to obyczaj -

W przypadku urzędu Warszawa Wola domagano się tablic przy odbiorze stałego DR i na czas wymiany DR nie domagano się wydania PC (cały czas w ręku miałem stary DR, który zdałem przy odbiorze nowego DR).

W przypadku urzędu Wrocław - tablic w ogóle nie chcieli, za to uparli się jak świnie, że musi być PC, bo "dowód rekwirują od razu".

2. Przeróbkę można zrobić w dowolnej chwili - jedynie różnica jest taka, że jeśli nie od razu, to dochodzi koszt wymiany DR.

Edit:

No tak, MOŻE dojść koszt wymiany DR, bo jeden WK zrobi na wymianie DR, a inny na adnotacji w miejscu na adnotacje.

Napisano

> co urząd to obyczaj -

To już w niejednym wątku napisaliśmy, więc uznałem za oczywiste. smile.gif

> 2. Przeróbkę można zrobić w dowolnej chwili - jedynie różnica jest taka, że jeśli nie od razu, to

> dochodzi koszt wymiany DR.

Ponieważ autor wątku od początku zaznaczał, że kupuje to autko w celu optymalizacji kosztów to doradziłem zrobić to przed rejestracją w celu uniknięcia dodatkowych kosztów.

> Edit:

> No tak, MOŻE dojść koszt wymiany DR, bo jeden WK zrobi na wymianie DR, a inny na adnotacji w

> miejscu na adnotacje.

Ot nasz kochany kraj.

EDIT: Ciekawe jest to, że wszyscy wiedzą i mówią, że co Urząd to inna interpretacja tych samych przepisów a absolutnie nikt, nic z tym nie zrobił od lat.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Tak jak Sibuj napisał.

> Na Twoim miejscu rozważyłbym przeróbkę na osobówkę bo zawsze będzie odrobinę ciszej i przyjemniej.

> Części do przeróbki na szrocie czy alledrogo wyrwiesz za śmieszne pieniądze.

> Jeśli zdecydujesz się na przeróbkę to procedura wygląda tak:

> - przerabiasz, musisz mieć fakturę(zwykle 123zł brutto) od warsztatu, który ma odpowiednie PKD(jak

> będziesz chciał wiedzieć dokładnie to poszukam),

> - jedziesz na przegląd(180zł) do OKRĘGOWEJ stacji kontroli pojazdów(podstawowa SKP nie ma takich

> uprawnień), robisz przegląd po zmianach konstrukcyjnych,

> - z papierami idziesz do WK, gdzie normalnie rejestrujesz samochód(jeśli ze zmianą tablic to

> ~250zł, jeśli tablice zostają to taniej, ale musisz zabrać do WK tablice, żeby zostały

> naklejone nowe naklejki legalizacyjne na tablice, wypada trochę umyć tablice, żeby nie upaćkać

> całego urzędu), z tą różnicą, że jest więcej załączników do wniosku.

> Pozdrawiam BAS

Teraz to ponad 200zł kosztuje w OSKP.

Napisano

> Teraz to ponad 200zł kosztuje w OSKP.

W 2011 roku płaciłem:

123zł brutto(taką fakturę wystawił warsztat za przeróbkę),

180zł brutto OSKP,

resztę wziął WK.

Pozdrawiam BAS

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.