Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klekotanie w silniku

Featured Replies

Napisano

Witam...

Od wczoraj zaczalego mi cos klekotac w silniku. frown.gif Im wieksze obroty tym glosniej, obojetnie czy na zimnym, czy na cieplym. Klekotanie zanika na jakis czas (500m-1km) po jakims ostrym zakrecie, dziurze w jezdni, gorce. Coz to moze byc? Popychacze, walek?

Olej jest, dzisiaj rano sprawdzalem.

Dziekuje za sugestie smile.gif

Napisano

na początek wymień olej jeśli już trochę jeździ

jak nic to nie pomoże to jeśli to nie popychacze to na bank wałek wytarty oslabiony.gif zajrzyj pod pokrywe to się okaże...

Napisano

U mnie tez sie zaczyna klekotanie, na zimnym nie ma, a ciepłym troszke slychac, przy dodaniu gazu,normalnie, na luzie, czy przy slatlej predkosci tego nie ma...Co to moze byc, mam silnik 1.6.

Napisano

Miałem tak jak walek sie wytarł znaczy krzywka

Napisano
  • Autor

> na początek wymień olej jeśli już trochę jeździ

Taki mam zamiar, i mam nadzieje, ze na tym sie skonczy smile.gif

Napisano
  • Autor

> Taki mam zamiar, i mam nadzieje, ze na tym sie skonczy

Dla potomnych:

No tak, brak smarowania walka frown.gif Na szczescie krzywki niezbyt zniszczone (jak na przebieg 100tys km) i po wymianie oleju i wyczyszczeniu popychaczy znowu silniczek pieknie gra smile.gif

Napisano

Uzupelnij ollej smile.gif. Pewnie masz go za malo. A najelepiej wymien.

Napisano

Mnie kosztowało raze z 1600zł bo jeszcze zawór sie spalil icon_eek.gif

Napisano

Moze byc wytarty walek rozrzadu - typowa przypadlosc modeli 1.4. Objawem sa klekoczace zawory

W 1.6 tez czesto wystepuje.

Napisano

A może jednak winą są popychacze hydrauliczne, które nie kasują już luzów na zaworach?

Napisano
  • Autor

> Moze byc wytarty walek rozrzadu - typowa przypadlosc modeli 1.4.

> Objawem sa klekoczace zawory

Alez ja juz napisalem wyjasnienie co bylo powodem klekotu u mnie. Po wymianie oleju wszystko wrocilo do normy. Co prawda na 2 krzywkach czuc lekkie zarysowania (po przejechaniu po nich palcem), ale widocznie, na szczescie, nie sa az tak duze - a przypominam, ze auto ma 100 tys. na liczniku smile.gif Wedlug speca na tym walku powinienem przeleciec jeszcze co najmniej jakies 20 tys. - zobaczymy czy sie myli. smile.gif

Napisano

Ciesze sie ze pomoglo - niestety nie przeczytalem reszt postow stad moja opinia.

Krzywki zarysowane to niewielki klopot - gorzej jak sie wytra. Wtedy ich wysokosci jest nizsza niz nominalna stad zawory (te na ktorych krzywka jest wytarta) nie pracuja tak jak powinny (mowiac krotko) i slychac charakterystyczne klekotanie.

Po wymianie oleju na nowy efekt klekotu ustaje. Niestety az do chwili jego "lekkiego przepracowania". Byc moze po niedlugim czasie, po jezdzie na wyzszych obrotach klekotanie powroci. Jesli tak sie stanie (czego nie rzycze) mozna smialo obstawiac walek rozrzadu

Pozdro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.