Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szybkie pytanie :)

Featured Replies

Napisano

Czy można jeździć na felgach BEZ pierścieni centrujących ? czy to może jakoś znacząco wpłynąć na jazdę zlosnik.gif

Pytam bo zawsze były, a przy małych modach - okazało się, ze stare za szerokie i trzeba domówić nowe smile.gif

Napisano

> Czy można jeździć na felgach BEZ pierścieni centrujących ? czy to może jakoś znacząco wpłynąć na

> jazdę

> Pytam bo zawsze były, a przy małych modach - okazało się, ze stare za szerokie i trzeba domówić

> nowe

Popatrz w ten sposób stare auta nie miały w ogóle pierścieni centrujących tylko na śrubach więc doraźnie na pewno krzywdy nie zrobisz

Napisano

> Popatrz w ten sposób stare auta nie miały w ogóle pierścieni centrujących tylko na śrubach więc

> doraźnie na pewno krzywdy nie zrobisz

I w starych autach średnica kołnierza piasty była mniejsza od otworu w feldze?

Napisano
  • Autor

> I w starych autach średnica kołnierza piasty była mniejsza od otworu w feldze?

No właśnie... clown.gif

Różnica jest tutaj pi razy oko 3 mm na średnicy - czy nie za duże obciążenie dla samych śrub?

Napisano

> I w starych autach średnica kołnierza piasty była mniejsza od otworu w feldze?

No ja nie mam w ogóle otworu centrującego wiem że auto lekkie ale trzyma na samych śrubach

Napisano

> No właśnie...

> Różnica jest tutaj pi razy oko 3 mm na średnicy - czy nie za duże obciążenie dla samych śrub?

Domyślam się, że mówisz o Ładzie....masz tam pewnie dość szerokie koła, z mniejszym ET niż fabryczne, czyli koła wystają na zewnątrz bardziej niż seria - IMO to sprawia, że szpilki (śruby - nie wiem, co masz) są i tak dość znacznie obciążone. A pierścień centrujący zapobiega dwóm sprawom:

1. zapobiega "ścinaniu" śrub, co za tym idzie ogranicza możliwość uszkodzenia gwintu

2. zapobiega rozbijaniu gniazd w feldze

Moje zdanie - załóż pierścienie.

Napisano

> No ja nie mam w ogóle otworu centrującego wiem że auto lekkie ale trzyma na samych śrubach

PF 126 na szerokim rozstawie? A tam pod stożkiem felgi nie ma wcale centrowania?

Napisano
  • Autor

Oko - ale na przetoczenie się po placu celem sprawdzenia czy da się jeździć - chyba mogę na razie bez? zlosnik.gif

Czy odpadnie icon_eek.gifooniee.gif

Napisano

> Oko - ale na przetoczenie się po placu celem sprawdzenia czy da się jeździć - chyba mogę na razie

> bez?

> Czy odpadnie

eee...spokojnie wink.gif to nie jest tak, że po opuszczeniu z lewarka koła bez pierścieni odpadają zlosnik.gif

Tylko jak zaczniesz jeździć tak na codzień, i do tego np. dynamicznie ruszać, dynamicznie zmieniać biegi, ostro hamować, to moga wystąpić zjawiska o których pisałem wyżej. W takim przypadku możliwe jest również okresowe luzowanie się szpilek koła.

Napisano

> PF 126 na szerokim rozstawie? A tam pod stożkiem felgi nie ma wcale centrowania?

Stożek jest z taką tolerancją że ciężko to nazwać centrowaniem moim zdaniem felga nie styka się środkiem z piastą dlatego mówie że doraźnie można docelowo bym założył pierścienie w przypadku o którym kolega pisze

Napisano
  • Autor

> eee...spokojnie to nie jest tak, że po opuszczeniu z lewarka koła bez pierścieni odpadają

> Tylko jak zaczniesz jeździć tak na codzień, i do tego np. dynamicznie ruszać, dynamicznie zmieniać

> biegi, ostro hamować, to moga wystąpić zjawiska o których pisałem wyżej. W takim przypadku

> możliwe jest również okresowe luzowanie się szpilek koła.

Dzieeeekuję smile.gif20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.