Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Aparat zapłonowy C16NZ (cewka)

Featured Replies

Napisano

Witam

Jakiś czas mam problem z wypadaniem zapłonu. Co chwile następuje wahnięcie silnika i z wydechu słuchać charakterystyczne "pierdnięcie" grinser006.gif Od razu wspomnę iż kable, świece, kopułkę i palec mam nowe (założone ze 2 miesiące temu, odpowiednio Bosch, GM, Beru, Beru). Świece dzisiaj wykręciłem i wszystkie wyglądają prawidłowo, a test ze ściąganiem kolejno przewodów ze świec i obserwowaniem pracy silnika nie wykazał żeby wypadanie zapłonu następowało na jakimś konkretnym cylindrze.

Szukałem informacji na ten temat i natknąłem się w internecie na wątek cewki znajdującej się w aparacie zapłonowym. Czy takie cykliczne wypadnięcia zapłonu mogą być spowodowane niewłaściwym jej działaniem?

Zajrzałem pod kopułkę i oto co zobaczyłem:

286292424-IMAGE_321_m.jpg

286292424-IMAGE_322_m.jpg

Oczywiście fakt samozniszczenia się wtyczek jest od dawna znany, ale nie o tym.

Sprawdziłem luzy tej cewki i niestety muszę stwierdzić iż łapiąc za dwa kable można obrócić cewkę w obudowie o dobre 3mm, a dodatkowo całą obudowę tej cewki można również obrócić względem wałka o kolejne 2mm. Widziałem gdzieś poradę, że można tą cewkę zalać klejem dwuskładnikowym w miejscu, gdzie wychodzą z niej kable, ale czy ktoś z Was coś takiego zrobił z pożądanym skutkiem?

Cewkę pomierzyłem i wyszło 916Ohm (a powinno być 820 z tego co czytałem). Czy kwalifikuje ją to do wymiany czy jest to wartość akceptowalna?

Czy sądzicie, że da się jeszcze coś z tym aparatem zrobić czy od razu szukać innego oraz czy to może być przyczyną takiego wypadania zapłonu?

Pozdrawiam ok.gif

post-31684-14352517478717_thumb.jpg

Napisano

> Czy takie cykliczne wypadnięcia zapłonu mogą być spowodowane niewłaściwym

> jej działaniem?

I tak i nie. Cewka jako taka nie powinna raz generować impulsów, a za chwilę przestawać. Ale jeśli jest gdzieś uszkodzona (np: ma przetartą izolację) to podczas pracy silnika może drgać i zwierać do masy.

> Cewkę pomierzyłem i wyszło 916Ohm (a powinno być 820 z tego co czytałem). Czy kwalifikuje ją to do

> wymiany czy jest to wartość akceptowalna?

Wartość akceptowalna.

> Czy sądzicie, że da się jeszcze coś z tym aparatem zrobić czy od razu szukać innego oraz czy to

> może być przyczyną takiego wypadania zapłonu?

W takich przypadkach może to być cewka, moduł, ECU. To, który komponent nawala dowiesz się niestety tylko podpinając oscyloskop, albo wymieniając po kolei.

Na początek doprowadź aparat do ładu. Nie jest to ani trudne, ani drogie. Możesz wyjąć cewkę i zobaczyć w jakim jest stanie wizualnym. Jeśli lata w obudowie całkiem luźno to podłóż jej np: kawałek filcu.

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź. Szczerze mówiąc liczyłem na Twoją pomoc Orochimaru grinser006.gif

Wyjąłem pacjenta, ale ni cholery nie mogę wybić tego trzpienia, który zabezpiecza ośkę przed wysunięciem. Może jutro spróbuję użyć sporego imadła i elementów pomocniczych. Szkoda, że nie mam jakiegoś aparatu ze sprawnego dawcy, bo sporo by się wyjaśniło. No ale nic, jutro będę walczył dalej.

Przy okazji spostrzegłem wyciek chłodziwa przy reduktorze. Wąż skróciłem i zacisnąłem opaskę ponownie, mam nadzieję, że przestanie ubywać płynu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.