Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Trzpień/ślizgacz w zacisku hamulcowym

Featured Replies

Napisano

Jest sobie Mercedesik (ale to akurat mało ważne bo w innym aucie też takie coś widziałem) i jest potrzeba oczyszczenia dokładnego jarzma i zacisku hamulcowego.

Po rozebraniu okazuje się że jeden trzpień/ślizgacz jest ciut inny i ma na sobie założoną gumkę która jest już zmęczona i nie idzie zmontować tego poprawnie do kupy a nawet jak by się udało to wielce prawdopodobne jest że nie będzie działać jak należy.

I teraz tak, ASO prawdopodobnie polegnie bo nie widzą tego jako części zamiennej facepalm%5B1%5D.gif

W zamiennikach typu Autofren czy Frenkit w zestawie z gumkami znalazłem takowe ale widać na fotach że są dwa rodzaje (inny kształt)

Pytanie brzmi co ma dawać ta gumka na tym trzpieniu/ślizgaczu, do czego służy ??

Bo z gumką ciężko to pracuje a jest możliwość zamiany na zwykły bo pasuje, ale pytanie czy można no i do czego ta gumka ?? oink.gif

Napisano

> Jest sobie Mercedesik (ale to akurat mało ważne bo w innym aucie też takie coś widziałem) i jest

> potrzeba oczyszczenia dokładnego jarzma i zacisku hamulcowego.

> Po rozebraniu okazuje się że jeden trzpień/ślizgacz jest ciut inny i ma na sobie założoną gumkę

> która jest już zmęczona i nie idzie zmontować tego poprawnie do kupy a nawet jak by się udało

> to wielce prawdopodobne jest że nie będzie działać jak należy.

> I teraz tak, ASO prawdopodobnie polegnie bo nie widzą tego jako części zamiennej

> W zamiennikach typu Autofren czy Frenkit w zestawie z gumkami znalazłem takowe ale widać na fotach

> że są dwa rodzaje (inny kształt)

> Pytanie brzmi co ma dawać ta gumka na tym trzpieniu/ślizgaczu, do czego służy ??

> Bo z gumką ciężko to pracuje a jest możliwość zamiany na zwykły bo pasuje, ale pytanie czy można no

> i do czego ta gumka ??

Nie wiem czy dobrze zrozumialem ale chodzi o trzpien na ktorym plywa zacisk?

Jezeli tak to gumka ma go oslaniac aby nie dostawala sie tam woda i brud. bo inaczej po hamowaniu zacisk przestanie sie cofac.

Napisano
  • Autor

> Nie wiem czy dobrze zrozumialem ale chodzi o trzpien na ktorym plywa zacisk?

Tak jest

> Jezeli tak to gumka ma go oslaniac aby nie dostawala sie tam woda i brud. bo inaczej po hamowaniu

> zacisk przestanie sie cofac.

Nie piszę tu o gumce osłonowej tylko o tej która jest w środku jarzma na trzpieniu tu widać na foto http://www.frenkit.es/imgs/228001.jpg

Napisano

> Tak jest

> Nie piszę tu o gumce osłonowej tylko o tej która jest w środku jarzma na trzpieniu tu widać na foto

> http://www.frenkit.es/imgs/228001.jpg

Gumka ma za zadanie amortyzować drgania , dzięki temu zacisk nie przesuwa się niepotrzebnie i nie hałasuję .

Napisano
  • Autor

> Gumka ma za zadanie amortyzować drgania , dzięki temu zacisk nie przesuwa się niepotrzebnie i nie

> hałasuję .

No ale właśnie z tą gumką to tak słabiutko on pracuje, IMO powinien "pływać" swobodnie a trzpień/ślizgacz zachowuje się jakby stał dęba hmm.gif

Napisano

> No ale właśnie z tą gumką to tak słabiutko on pracuje, IMO powinien "pływać" swobodnie a

> trzpień/ślizgacz zachowuje się jakby stał dęba

Jak założysz nową gumkę to będzie trochę luźniej. Gumka z zestawu naprawczego powinna pasować. Psiknij na czpień i gumkę smar np. crc braklube i będzie się suwało.

Napisano
  • Autor

> Jak założysz nową gumkę to będzie trochę luźniej. Gumka z zestawu naprawczego powinna pasować.

> Psiknij na czpień i gumkę smar np. crc braklube i będzie się suwało.

Nasmarowane to było pastą ATE, tu nie chodzi o brak poślizgu bo ten jest.

Stara gumka jakby "spuchła" i teraz jest problem żeby w ogóle zmontować to do kupy.

Zamówiłem gumki i zobaczymy jak będzie z nową, w Mercedesie nie dość że nie ma tego rozrysowanego dobrze to nawet nie jest to dobrze opisane i pan nie wie czy trzpienie będą z gumką czy bez.

Dlatego zamówiłem same zestawy naprawcze Autofrena i zobaczymy, notabene gumka którą potrzebuję na rysunkach występuje w zestawach na tył bo w tych na przód jest inna niewiem.gif

Napisano

szukaj takich rzeczy w katalogu on-line TRW. U nich na pewno znajdziesz to oznakowane i rozrysowane.

Może konkretne numery nawet. Da to jakiś pogląd jak to powinno wyglądać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.