Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwna praca silnika.

Featured Replies

Napisano

Witam.Mam pewien problem z silnikiem w moim bravo.Mianowicie pracuje on strasznie dziwnie.Po uruchomieniu silnika słychać że pracuje on troche za głośno a na dodatek słychać rytmiczne drgania spalin wydobywających się z rury wydechowej.Mam wrażenie jakby silnik nie pracował równomiernie choć wskazówka obrotomierza wcale nie wykazuje tego. Poza tymi wymienionymi objawami mam wrażenie,że z rury wydechowej wydobywa się o wiele więcej spalin niz z innych takich samych Fiatów (są one białe nie czarne więc raczej to nie jest efekt spalanego oleju). Kiedy samochód jest rozgrzany, po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów silnik pracuje ciszej, ale nadal nie jest za dobrze.Nie wiem co się może z nim dziać więc bardzo prosze o jakieś wskazówki.Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Jeszcze raz bardzo prosze o jakieś wskazówki co do mojego problemu z silnikiem.Zupełnie nie wiem co się z nim dzieje.Może to niesprawna sonda lambdA?

Napisano

olej jara się na biało nie czarno...

pewnie wałek... obejzałbym krzywki...

Napisano

> Jeszcze raz bardzo prosze o jakieś wskazówki co do mojego problemu z

> silnikiem.Zupełnie nie wiem co się z nim dzieje.Może to

> niesprawna sonda lambdA?

wałek jak nic

a sonda może być swoją drogą palacz.gif

Napisano

> słychać rytmiczne drgania spalin wydobywających się z rury wydechowej.Mam wrażenie jakby

> silnik nie pracował równomiernie choć wskazówka brotomierza

> wcale nie wykazuje tego.

mogę się dołączyć do pytania ??

ten cytat to jak bym pisał z autopsji smile.gif

co to może być ?

a może tak wszyscy mają ? smile.gif

od tyłu słychać rytm a z przodu silnik w miarę równo pracuje niewiem.gif

Napisano
  • Autor

Nie jestem taki pewien czy to wałek rozrządu.Jakieś 3 miechy temu oglądał go mechanior w ASO i mówił że jest ok, sprawdzane też były popychacze. A tak poza tym to jak odkręce korek od wlewu oleju to nie słychac nic poza głuchym odgłosem pracy wałka.

• 3 tygodnie później...
Napisano

I jak? Co to było? USterka usunięta? Jestem ciekaw, bo mam podobnie - wymieniam właśnie sondę lambda. Zobaczymy czy pomoże

Napisano

> Nie jestem taki pewien czy to wałek rozrządu.

U mnie odglos podobny, ale walek mam kompletnie uszkodzony i terkotanie slychac tez znad pokrywy silnika. Napisze czy dzwiek sie zmienil za poltora tygodnia, powinienem wtedy byc juz po wymianie walka.

Napisano
  • Autor

Witam. Usterka nie została usunięta bo nawet nie została dobrze zdiagnozowana. TAk poza tym to zdaje się jednak, że wałek jest chyba w porządku(nie oglądałem go w ogóle) a dziwny dźwięk dobywa się z okolic sprzęgła.Jak samochód stoi na luzie to słychać lekkie terkotanie pod samochodem, jak wcisnę sprzęgło to się ucisza. Nie jest tak zawsze, czasami jak autko stoi na biegu jałowym też jest cicho.Podejrzewam docisk sprzęgła.Pozdrawiam.

Napisano

mam chyba to samo

biała kita za autem i jakby rytmiczne drżenie (praca? )silnika

mimo ze obrotomierz stoi niemal w miejscu ( no...leciutko sie waha na 800 obrotami ). Terkotanie nieraz słyszalne ale raczej tylko przez kilka pierwszych sekund pracy silnika ( słabe smarowanie na początku? ). Przyłączam się więc do pytania:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.