Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stworzenie mapy benz/gaz - STAG 300 - Renault

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich

Jako że samochód miał robioną regenerację silnika (silnik wysiadł w trakcie zbierania map) postanowiłem zebrać nowe mapy na sprawnym silniku.

Instalacja:

Elektronika Stag 300 ISA2

Wtryski Fast REG niebieskie

Reduktor Zavoli Zeta N

Auto:

Renault Laguna II 1.8 16V 121PS

Wykasowałem mapy benzyny i gazu, potem zrobiłem autokalibrację która zakończyła się pomyślnie, następnie wybrałem się w trasę na benzynie. Po jeździe w różnych warunkach komputer zapikał że zebrał mapę benzyny. Przejechałem jeszcze trochę na benzynie i przełączyłem na gaz, i jeszcze jedna jazda w tę i z powrotem. Zebrała się mapka gazowa. Obie jazdy około 20 km benzyna i 20 km gaz. Potem w trakcie jazdy operowałem mnożnikiem aby mapy jak najbardziej się ze sobą pokryły. Niestety późno było i musiałem przerwać dalsze sopasowanie. Oto co mi wyszło. Możecie ocenić czy dobrze czy źle czy może coś poprawić.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi 20.GIF

Robię to poraz pierwszy, wcześniej patrzyłem tylko jak robi to gazownik, ale niestety nie pamiętam już nastaw mnożnika i reszty ustawił.

Poniżej screeny:

1. Mapa benzyna/gaz

286320198-1.1.jpg

2. Odchyłka

286320199-2.1.jpg

3. Stan zebrania mapy benzynowej

286320201-3.1.jpg

4. Stan mapy gazowej 3D

286320207-4.1.jpg

Pozdro

cimi

post-28948-14352517568577_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Nr.1

post-28948-14352517569294_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Nr.2

post-28948-14352517602858_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Nr.3

post-28948-143525176036_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Mapka z okolic czerwca. Zbierana przez gazownika.

286320250-1%282%29.jpg

post-28948-14352517604293_thumb.jpg

Napisano

> Wykasowałem mapy benzyny i gazu, potem zrobiłem autokalibrację która zakończyła się pomyślnie,

za małą średnicę dysz masz.

> Po jeździe w różnych warunkach komputer zapikał że

> zebrał mapę benzyny.

Poczekaj - czyżbyś od razu po autokalibracji włączył autoadaptację (ISA2) i wtedy zbierał mapę benzyny?

Napisano
  • Autor

> za małą średnicę dysz masz.

Po czym poznałeś??

> Poczekaj - czyżbyś od razu po autokalibracji włączył autoadaptację (ISA2) i wtedy zbierał mapę

> benzyny?

Tak, to źle??

pozdro

cimi

Napisano

> Po czym poznałeś??

po mnożniku

> Tak, to źle??

Tak jest. Najpierw autokalibracja, potem jazda na benzynie i gazie w identycznych warunkach w celu zgrania mapek.

Dopiero jak masz zgrane mapki możesz właczyć autoadaptację.

Na twoim miejscu wyłączyłbym ją dla wolnych obrotów oraz przy WOT. Masz niepodłączoną/ne sondę/y lambda. Po tym jak autoadaptacja zrobi obie mapki + dokona korekt po obrotach, wyłącz ją.

Jeśli jest taka potrzeba, pomiędzy pierwszą a drugą czynnością dokonuje się jeszcze korekt po temperaturze i ciśnieniu.

Napisano
  • Autor

> po mnożniku

> Tak jest. Najpierw autokalibracja, potem jazda na benzynie i gazie w identycznych warunkach w celu

> zgrania mapek.

> Dopiero jak masz zgrane mapki możesz właczyć autoadaptację.

> Na twoim miejscu wyłączyłbym ją dla wolnych obrotów oraz przy WOT z powodu niepodłączonych sond

> lambda. Po tym jak autoadaptacja zrobi obie mapki + dokona korekt po obrotach, wyłącz ją.

> Jeśli jest taka potrzeba, pomiędzy pierwszą a drugą czynnością dokonuje się jeszcze korekt po

> temperaturze i ciśnieniu.

Czyli czeka mnie jeszcze raz taka procedura łącznie z autokalibracją?? Tzn. Kasuje mapy benzyny i gazu. Nie włączając autoadaptacji ISA2 i jadę w "miasto" (mapa benzyny sama będzie się rejestrować?? czy trzeba coś zaznaczyć??)

Teraz mam Autoadaptację wyłączoną.

Czy jeśli coś będzie nie tak ze składem mieszanki na gazie (za ubogo czy za bogato) to wywali mi check-a??

pozdro

cimi

Napisano

> Czyli czeka mnie jeszcze raz taka procedura łącznie z autokalibracją?? Tzn. Kasuje mapy benzyny i

> gazu. Nie włączając autoadaptacji ISA2 i jadę w "miasto" (mapa benzyny sama będzie się

> rejestrować?? czy trzeba coś zaznaczyć??)

W menu głównym masz dokumentację - najpierw ją przeczytaj. Sporo wyjaśnia.

Co do autokalibracji - jeśli nie grzebałeś za bardzo przy mnożniku w zakresie wolnych obrotów, wystarczy że skasujesz mapki benzyny i gazu.

Tak - mapki zbierają się same. To Ty ręcznie przełączając benz/gaz decydujesz która mapka się rysuje (dokumentacja smile.gif )

> Teraz mam Autoadaptację wyłączoną.

I w takim stanie lepiej ją mieć, poza okresem zbierania korekt po obrotach.

> Czy jeśli coś będzie nie tak ze składem mieszanki na gazie (za ubogo czy za bogato) to wywali mi

> check-a??

Jeśli dobrze wykonasz strojenie - nie powinieneś go widzieć. Oczywiście przy założeniu, że reduktor i reszta gratów dają radę smile.gif

Napisano
  • Autor

> W menu głównym masz dokumentację - najpierw ją przeczytaj. Sporo wyjaśnia.

Poczytam smile.gif

> Co do autokalibracji - jeśli nie grzebałeś za bardzo przy mnożniku w zakresie wolnych obrotów,

> wystarczy że skasujesz mapki benzyny i gazu.

Linia mnożnika sama się rysuje przed zbieraniem czy wtrakcie zbierania mapy czy ustawiana jest tylko ręcznie??

> I w takim stanie lepiej ją mieć, poza okresem zbierania korekt po obrotach.

Nie będzie włączona, już jest wyłączona smile.gif

> Jeśli dobrze wykonasz strojenie - nie powinieneś go widzieć. Oczywiście przy założeniu, że reduktor

> i reszta gratów dają radę

OK smile.gif

pozdro

cimi

Napisano

> Linia mnożnika sama się rysuje przed zbieraniem czy wtrakcie zbierania mapy czy ustawiana jest

> tylko ręcznie??

rysuje się sama - po autokalibracji, ale ponieważ autokalibracja wykonywana jest na wolnych obrotach, tylko w tym zakresie mnożnik się zgadza. Resztę ustawiasz ręcznie na podstawie porówniania map benzyny i gazu (zebranych w identycznych warunkach)

Napisano
  • Autor

> rysuje się sama - po autokalibracji, ale ponieważ autokalibracja wykonywana jest na wolnych

> obrotach, tylko w tym zakresie mnożnik się zgadza. Resztę ustawiasz ręcznie na podstawie

> porówniania map benzyny i gazu (zebranych w identycznych warunkach)

Apropo wielkości dysz to jak sprawdzić co siedzi w aucie i czy da się kupić odpowiedni rozmiar dyszy np. na allegro czy trzeba do gazownika sie udać??

W jaki sposób i czym rozwierca się dysze?

pozdro

cimi

Napisano

> W jaki sposób i czym rozwierca się dysze?

Wiercąc wiertłem. smile.gif Możesz wiertarką, albo w tokarce. Co kto lubi.

Wykręcasz dysze z listwy i idziesz do sklepu z narzadziami, gdzie mają przyzwoity wybór wierteł luzem. Przymierzasz do wybranego wiertła swoją dyszę, żeby sprawdzić, jaki ma wymiar. Wiertło ma wejść częścią walcową, ale bez dużego luzu. Jest z tym tak, jak z pomiarem szczelinomierzem lub każdym innym sprawdzianem. Potem kupujesz np. dwa wiertła: jedno "o deko", a drugie 'o dwa deka" większe. Wracasz do domu i wiercisz najpierw tym mniejszym komplet dysz i sprawdzasz, jaki wyjdzie mnożnik. Ma schodzić przy najdłuższych czasach wtrysku do 1. Jak nie wyjdzie za pierwszym razem, to bierzesz to następne większe wiertło i powtarzasz operację, aż nie osiągniesz ww. celu.

P.S. Pierwsze wiertło, na moje oko, powinno być jakieś 0,2 mm większe od oryginalnych otworów w dyszach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.