Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana paska rozrządu - niecentryczny pasek

Featured Replies

Napisano

Witam,

Właśnie wymieniłem pasek rozrządu. Wszystko byłoby ok, gdyby nie centryczność paska, tj. jest on przesunięty w kierunku silnika i od rantu koła wałka rozrządu jest ok. 3mm wolnego. Czy to normalne ?. Pompa, napinacz i pasek SKF. Myślałem, że to wina napinacza bo miałem duże problemy z jego ustawieniem, więc zamontowałem stary i dalej to samo.

Narazie będę jeździł i obserwował. Może to chwilowe.

Prosze o opinię. 1,6 8V x16szr 1997.

Pozdrawiam

Napisano

Była kiedyś o tym mowa na forum i jeśli dobrze pamiętam, padło na zużyte dolne koło pasowe.

Napisano

> Była kiedyś o tym mowa na forum i jeśli dobrze pamiętam, padło na zużyte dolne koło pasowe.

A ja dodam że nowe koło od DU kosztuje 30 zł smile.gif

Napisano

> A ja dodam że nowe koło od DU kosztuje 30 zł

Można wrzucić w koszty wymiany całości i niespecjalnie się odczuje ok.gif

Napisano
  • Autor

Czytałem tego posta o ściąganiu paska, ale na końcu było napisane, że trochę pomogło ( nie całkowicie).

A może problem tkwi w dokręceniu koła pasowego. Ja go dokręciłem siłą 90NM plus jakieś 30-40 stopni.

Napisano

> Czytałem tego posta o ściąganiu paska, ale na końcu było napisane, że trochę pomogło ( nie

> całkowicie).

> A może problem tkwi w dokręceniu koła pasowego. Ja go dokręciłem siłą 90NM plus jakieś 30-40

> stopni.

Nie wiem, zawsze dokręcałem zwyczajnie - do oporu ok.gif

Napisano
  • Autor

Ale co z pompą?. Pompa nowa SKF. Może kolejność dokręcania śrub na pompie?.

Napisano

Teoretycznie jest taka możliwość że pompa może złapać przekos za sprawą niewłaściwych momentów dokręcania śrub mocującyhc

Napisano

> Ale co z pompą?. Pompa nowa SKF. Może kolejność dokręcania śrub na pompie?.

No już kolega napisał więc nie będę dublować, teoretycznie jest taka możliwość ok.gif

Napisano
  • Autor

Zadzwoniłem dzisiaj w Polskę, do warsztatu specjalizującego się w naprawach opli.Facet od razu powiedział że to wina pompy(zły odlew lub coś innego).

Pojechałem również do miejscowego mechanika. Powiedział, że jak nie będzie strzępiło paska to normalnie można jeździć.

Tak więc będę obserwował.

Napisano

> Zadzwoniłem dzisiaj w Polskę, do warsztatu specjalizującego się w naprawach opli.Facet od razu

> powiedział że to wina pompy(zły odlew lub coś innego).

> Pojechałem również do miejscowego mechanika. Powiedział, że jak nie będzie strzępiło paska to

> normalnie można jeździć.

> Tak więc będę obserwował.

Właściwie jak sobie przypominam, to w mojej byłej F-ce przed wymianą paska też tak było - przelatał ok. 40 tys. km i pasek przetrwał w dobrej formie. Pompa wokół koła ma taki kołnierz, może on powstrzymuje dalsze zsuwanie paska niewiem.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.