Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] Błąd P1901-58 po wymianie sprzęgła....

Featured Replies

Napisano

Dopadła mnie wymiana sprzęgła i dwumasy. Założono zestaw LUKa i niby wszystko pięknie, ale...

Wywala mi błąd P1901-58 czyli Uszkodzony przewód elsatyczny - rozumiem, że chodzi o ten przewód od czujnika idący z DPFa?

Pierwszy raz błąd pojawił się na trasie powyżej 120 km/h. W międzyczasie (ta sama trasa) wypalił się DPF. Za dwa dni błąd zaczął pojawiać się również w warunkach miejskich. Wjechałem na kanał ale żadnego uszkodzenia czy przygniecenia nie widać. Pojechałem do mecha od wymiany sprzęgła, obejrzał przewód, odpaliłem auto, poruszał nim na całej długości i przy wtyczce, ale błąd się nie pojawił. Więc d... Wyjechałem z warsztatu i błąd zaczął wyskakiwać już na 2-ce przy przyspieszaniu. Odpiąłem kabelek jeszcze raz, potraktowałem kontaktem. Tak jakby się trochę poprawiło, tzn błąd wyskakuje teraz jak się silnik już rozgrzeje, a przynajmniej tak mi się wydaje...

Co do momentu w którym się pojawia to raczej różnie, raz przy przyśpieszaniu powyżej ok. 2400 obrotów, innym razem w trakcie przyśpieszania ale po puszczeniu gazu przy zmianie biegu (nigdy na 1-ce, dopiero 2-ka, 3-ka).

Dodam, że przed wymianą sprzęgła nigdy żadnego problemu z DPFem nie miałem. W warunkach miejskich wypalał się co ok. 450 km (do 18%), a w trasie nawet i 900 km (do 12%)

Trochę jestem w kropce i nie wiem gdzie szukać. W ciemno wymienić kabel z czujnikiem to pewnie trochę grosza pójdzie, a efekt niepewny...

Napisano

> Trochę jestem w kropce i nie wiem gdzie szukać.

na autokąciku. biglaugh.gif

Kolega amberek napisał manuala leczącego błąd P1901

Przewód elastyczny to nie kabel z czujnikiem biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> na autokąciku.

No tak mi się wydawało, że tu jestem 270751858-jezyk.gif

> Kolega amberek napisał manuala leczącego błąd P1901

A to już widziałem

> Przewód elastyczny to nie kabel z czujnikiem

No i o to właśnie chodzi, że pewności co do tego kabla nie mam, ale szukając czegoś na ten temat wszędzie pojawiał się P1901-75 nie 58. I to mnie zmyliło.

Znalazłem pęknięcie jednego z przewodów. Pozostaje wymienić i oby to było tylko to...

Napisano

> No tak mi się wydawało, że tu jestem

ale samo sie nie znajdzie biglaugh.gif

> A to już widziałem

to teraz to objawienie trzeba przełożyć w czyn biglaugh.gif

> No i o to właśnie chodzi, że pewności co do tego kabla nie mam,

Zapewne co do czujnika też nie masz. IMHO lepiej zacząć od mniej kosztownych powodów.usterki. Wydać pare stówek na czujnik zawsze zdążysz.

>ale szukając czegoś na ten temat

> wszędzie pojawiał się P1901-75 nie 58. I to mnie zmyliło.

Ja tam nie zwracam uwagi na tzw. symptomy (te 2 ostatnie cyfry). symptom 75 może sie pojawiać również z powodu niekorzystnego profilu jazdy albo uszkodzenia elektropneumatycznego zaworu sterowania turbo wiec jak widzisz jeden błąd a powodów może być kilka

> Znalazłem pęknięcie jednego z przewodów. Pozostaje wymienić i oby to było tylko to...

Daj znać co wyszło

Napisano
  • Autor

> ale samo sie nie znajdzie

Jak już pisałem - czytałem to już wcześniej, tylko "zlekceważyłem" ze względu na rozwinięcie 75

> to teraz to objawienie trzeba przełożyć w czyn

Zrobione. Tzn pęknięcie usunięte. Jutro zobaczymy czy błąd się pojawi

> Zapewne co do czujnika też nie masz. IMHO lepiej zacząć od mniej kosztownych powodów.usterki. Wydać

> pare stówek na czujnik zawsze zdążysz.

No do pochopnego wydawania kaski to ja skory nie jestem, dlatego najpierw staram się zgłębić problem, a potem działać smile.gif

> Ja tam nie zwracam uwagi na tzw. symptomy (te 2 ostatnie cyfry). symptom 75 może sie pojawiać

> również z powodu...

Wiem, wiem. Ale patrząc w opisach błędów to ten 58 ma tylko jedną opcję, a 75 jak kolega pisał całą listę i stąd moje usilne poszukiwanie tego 58.

Napisano
  • Autor

> Daj znać co wyszło

No i autko z kluczykiem już się nie pojawiło, także jednak pęknięty wężyk od różnic ciśnienia DPF to było to

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.