Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zimmering na wale cieknie parę pytań

Featured Replies

Napisano

Dobry i stało się kapie olej z uszczelki na wale i mam pare pytań:

1. jeździć aż będzie się robić kałuża pod autem oleju albo będzie kapac na sprzęgło?

2. czy jest to ta sama część co w Lanos 1.6 16V?

3. z uwagi na to iż nieuniknione przy wymianie jest opuszczanie skrzyni czy wymieniać sprzęgło (dobrze chodzi)?

4. czy sprzęgło w Lacetti 1.6 jest to samo co w Lanos 1.6?

5. Kto wymyślił te ceny 14 PLN uszczelka a robocizna 930 PLN (cena z ASO) ile to może kosztować w warsztacie (mój dziś zamknięty)?

6. Pogrążam się w smutku frown.gif

Napisano

Moim zdaniem szkoda pieniędzy na wymianę, z mojego się sączy od momentu kiedy kupiłem dwa lata temu w takim samym stopniu do dziś - ubytek niezauważalny.

Napisano

> 1. jeździć aż będzie się robić kałuża pod autem oleju albo będzie kapac na sprzęgło?

Po drodze jest koło zamachowe, więc do sprzęgła olej od tej stony raczej się nie dostanie.

> 2. czy jest to ta sama część co w Lanos 1.6 16V?

Numer części z katalogu Lacetti 96376569. W googlach wyskakuje, że w Lanosie było to samo. A skoro w Lanosie, to i w całej masie opli.

> 3. z uwagi na to iż nieuniknione przy wymianie jest opuszczanie skrzyni czy wymieniać sprzęgło

> (dobrze chodzi)?

> 4. czy sprzęgło w Lacetti 1.6 jest to samo co w Lanos 1.6?

Może nie być identyczne. Tarcza ma numer 96408517 a docisk 96349031. Wysprzęglik, który też pasowałoby w tej sytuacji robić, 96286828

> 5. Kto wymyślił te ceny 14 PLN uszczelka a robocizna 930 PLN (cena z ASO) ile to może kosztować w

> warsztacie (mój dziś zamknięty)?

Wyjęcie/ założenie skrzyni, to coś koło 4 roboczogodzin. Do tego zdjęcie/założenie sprzęgła i koła zamachowego oraz wymiana samego uszczelniacza. W serwisie to spokojnie może tyle kosztować. Robilem kiedyś samemu wysprzęglik i zabawy jest całe mnóstwo. Myślę, że warsztat może krzyknąć z 500-600. W sumie to tak strzelam, bo zwykle sam się z takimi rzeczami brandzluję. smile.gif

> 6. Pogrążam się w smutku

Ja wiem? Też nie lubię wiedzieć, że mam defekt i tego nie robić, ale wszystko zależy, jak ten wyciek wygląda. Jedno jest dla mnie pewne: jeśli zleciłbym komuś wymianę, to przy tej okazji dałbym nowe sprzęgło. W powtórną robotę można się bawić samemu, ew. jak masz kogoś kto robilby to za czapkę gruszek. W przeciwnym razie nie bardzo opłaca się ryzykować.

Napisano

Powiem Ci z wlasnego doswiadczenia i to doslownie z ostatnich tygodni.

Pocilo mi sie to we volvie no i uznalem, ze zmienilem auto to zrobie to jako element "pakietu startowego".

Pojechalem do polecanego mechanika (poki co sie na nim nie zawiodlem) zaplacilem 500 za robote i 100 za uszczelniacz.

Autem zrobilem około 5kkm iiii uszczelniacz wystrzelil sobie z bloku pod Wels w Austrii 950km od domu o godzinie 15 w sobote angryfire.gif

Postanowilem jechac dalej dolewajac olej co 100km...

Pojechalem do dziada,zeby naprawil no i naprawil niestety dziadyga zle zlozyl polos i ta wypiela mi sie wczoraj (znow w sobote), fura na lawete i czeka teraz w warsztacie do poniedzialku (warsztat juz zmienilem a tamtemu gosciowi narobie smrodu...).

Podsumowujac jak sie poci NIE RUSZAJ - lepsze jest wrogiem dobrego mlot.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.