Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kontrolka oleju w Corsa B - zaświeciła się

Featured Replies

Napisano

Druga sprawa to takie coś mi się przytrafiło dzisiaj. Parkowałem i w b. wolnej jeździe do przodu mignęła mi kontrolka oleju. I teraz zastanawiam się co się mogło stać?

Napisano

Nic. Przydławiło silnik i tyle, pewnie jeszcze rozgrzany był.

Napisano
  • Autor

> Nic. Przydławiło silnik i tyle, pewnie jeszcze rozgrzany był.

Tak zgadza się. Był gorący. A ma znaczenie jaki to olej? Bo ja mam chyba 15W40.

Jak miałem starego Fiacika to jak tak lekko na pół-sprzęgle bujnąłem samochód właśnie do takiego poddławienia (b. małe obroty) to jedyne co mi się zaświeciło to kontrolka ładowania, a w Corsie ładowanie nie zaświeciło się tylko olej.

A przy okazji czy mogę wlać półsyntetyka jak mam teraz olej mineralny?

Napisano

> Tak zgadza się. Był gorący. A ma znaczenie jaki to olej? Bo ja mam chyba 15W40.

> Jak miałem starego Fiacika to jak tak lekko na pół-sprzęgle bujnąłem samochód właśnie do takiego

> poddławienia (b. małe obroty) to jedyne co mi się zaświeciło to kontrolka ładowania, a w

> Corsie ładowanie nie zaświeciło się tylko olej.

> A przy okazji czy mogę wlać półsyntetyka jak mam teraz olej mineralny?

Jakieś tam ma znaczenie, podobnie jak to, kiedy był ostatnio wymieniany - bywa, że oleje o teoretycznie takich samych parametrach ale różnych producentów zachowują się inaczej. A olej lać najlepszy, jaki dopuszcza producent, najlepiej chyba GM, bo jest dobry i tani. BTW Mignotanie kontrolki ciśnienia oleju na wolnych obrotach producent dopuszcza ale to rzadko występuje.

Napisano
  • Autor

> Mignotanie kontrolki ciśnienia oleju na wolnych obrotach producent dopuszcza ale to rzadko

> występuje.

Powiedzcie mi skąd Wy to wiecie? Czy są jakieś instrukcje dla serwisów? Jeśli tak, to czy jest jakaś możliwość dostania takiej?

U mnie był wlany mineralny 15W40 zastanawiałem się czy mogę wlać syntetyczny 10W40? Boje się o silnik.

Przy okazji idąc do sklepu używają jakiegoś programu który szczegółowo pokazuje częsci i ich nr katalogowe. Co to jest i czy jest to dostępne?

Napisano

> Powiedzcie mi skąd Wy to wiecie? Czy są jakieś instrukcje dla serwisów? Jeśli tak, to czy jest

> jakaś możliwość dostania takiej?

Ze zwykłej instrukcji obsługi. Dla przykładu, bierzesz w łapkę instrukcję Corsy C (to akurat nieistotne, że chodzi o Corsę B) i czytasz. Strona 28, opis kontrolki cisnienia oleju: Lampka może zaświecić się na biegu jałowym przy rozgrzanym silniku, ale po zwiększeniu obrotów powinna zgasnąć. Czasami pomaga ukończenie odpowiednich szkół wink.gif

Napisano
  • Autor

Jeśli mówisz o książce "Sam naprawiam samochód Opel Corsa i Meriva" autora H.R. Etzold to ja nie znalazłem tego o czym piszesz. Ale pewnie mówisz o innej i w Twojej po prostu jest, natomiast:

> Czasami pomaga ukończenie odpowiednich szkół

tego zupełnie nie rozumiem?

Napisano

> Jeśli mówisz o książce "Sam naprawiam samochód Opel Corsa i Meriva" autora H.R. Etzold to ja nie

> znalazłem tego o czym piszesz. Ale pewnie mówisz o innej i w Twojej po prostu jest, natomiast:

> tego zupełnie nie rozumiem?

Instrukcja obsługi samochodu to nie ta książka. Odpowiednie szkoły to szkoły o profilu samochodowym tudzież innym kierunku poruszającym temat silników spalinowych - jednak nie jest to wymagane do jazdy samochodem, ale wybitnie ułatwia jego obsługę.

Napisano

> U mnie był wlany mineralny 15W40 zastanawiałem się czy mogę wlać syntetyczny 10W40?

Możesz wlać śmiało, ja taki właśnie ostatnio zalałem, nawet ten polecamy GM, ale teraz już go nie będę lał bo popychacze głośniej pracują. Powracam do Mobil Super 10W40

Napisano
  • Autor

Kurcze w sobotę wymieniłem na olej 15W40 Castrola i teraz zastanawiam się czy faktycznie dobrze zrobiłem? Trochę się bałem wlać inny. Mogę go zostawić czy dla własnego spokoju wymienić? A popychacze na jakim Ci głośno pracują?

Napisano

> Kurcze w sobotę wymieniłem na olej 15W40 Castrola i teraz zastanawiam się czy faktycznie dobrze

> zrobiłem? Trochę się błemg wlać inny. Mogę go zostawić czy dla własnego spokoju wymienić? A

> popychacze na jakim Ci głośno pracują?

Glosno pracuje na tym GM, zarówno Astra jak i Corsa. A Corsa to na mineralu właśnie to duuużo lepiej chodziła niż na tym oplowskim. Zostaw ten co wlałeś.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.