Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opel Meriva 2006-2008

Featured Replies

Napisano

Witam,

Zainteresował mnie ostatnio ten samochód - ale chciałbym się dowiedzieć coś więcej na jego temat od użytkowników zlosnik.gif

Zapewne znajdzie się ktoś kto użytkuje to autko i mógłby coś na jego temat powiedzieć - korozja, spalanie, silniki, na co zwracać szczegółną uwagę przy zakupie i ogólnie czy warto to kupić.

Interesują mnie auta tylko z silnikiem benzynowym 1.6 lub 1.8 rocznikowo 2006-2008.

Będę wdzięczny za każde info ok.gif

Pozdrawiam

Napisano

mam posiadam,

przy zakupie dokładnie sprawdz przednie zawieszenie i układ kierowniczy (przekładnia, układ EPS) - to chyba najsłabszy punkt tego auta.

Sprawdz czy nie ma stuków przy ruchach kierownicy lewo-prawo, jazda na małej prędkości na nierównym terenie np garby

silniki 1.6 ponoć klopotliwy w naprawach, dziwna regulacja zaworów, termostat wymian to kosmos cena

chyba najlepszym rozwiazaniem jest 1.8 - tu nie ma takich wynalazków jak w 1,6.

Napisano

Ja tylko dodam, żeby sprawdzić rdzę na progu pod gumową uszczelką drzwi (lubi tam rdzewieć). Co do silnika to też chyba bym teraz szukał 1,8. Na oszczędności z tytułu mniejszego silnika nie ma co liczyć. Pozostaje tylko zakładać LPG i cieszyć się niskimi kosztami. W moim 1,6 8V spalanie na trasie poniżej 6,5 l było nieosiągalne.

Ale ogólnie autko bardzo fajne dla rodziny 2+2. Solidne i bezawaryjne.

Napisano
  • Autor

> silniki 1.6 ponoć klopotliwy w naprawach, dziwna regulacja zaworów, termostat wymian to kosmos cena

A któryś konkretnie ten 1.6 jest taki kłopotliwy czy lepiej od wszystkich (bodajże trzech) trzymać się z daleka? grinser006.gif

> chyba najlepszym rozwiazaniem jest 1.8 - tu nie ma takich wynalazków jak w 1,6.

1.8 czyli ten 125 KM?

Napisano
  • Autor

> silnika to też chyba bym teraz szukał 1,8. Na oszczędności z tytułu mniejszego silnika nie ma

> co liczyć. Pozostaje tylko zakładać LPG i cieszyć się niskimi kosztami. W moim 1,6 8V spalanie

> na trasie poniżej 6,5 l było nieosiągalne.

U mnie LPG raczej odpada interesuje mnie sama benzyna.

Jeśli tylko nie będzie palił powyżej 9 litrów to dla mnie osobiście tragedii nie ma - chociaż teraz wyczytałem że ten 1.8 to lubi dychę łyknąć crazy.gif

Napisano

> U mnie LPG raczej odpada interesuje mnie sama benzyna.

> Jeśli tylko nie będzie palił powyżej 9 litrów to dla mnie osobiście tragedii nie ma - chociaż teraz

> wyczytałem że ten 1.8 to lubi dychę łyknąć

Jeśli chodzi o średnie spalanie to w 9 l może się zmieścisz. Jak po mieście to na pewno więcej. Ja mam 1,6 8V i u mnie zawory mają hydraulikę tylko nie wiem, czy w poszukiwanym wieku był ten silnik dostępny. Silnik fajny do miasta bo jak to 8V lepiej ciągnie od dołu.

Napisano

> A któryś konkretnie ten 1.6 jest taki kłopotliwy

Z16XEP czyli tzw twinport

na Twoim miejscu tylko 1.8

1,4 daje radę ale zależy jak jezdzisz..

Napisano
  • Autor

> Z16XEP czyli tzw twinport

> na Twoim miejscu tylko 1.8

ok dzięki ok.gif

> 1,4 daje radę ale zależy jak jezdzisz..

Obecnie mam 1.4 16V- nie wiem czy to ten sam jest montowany w Merivie? Oznaczenie X14XE, 90 KM. Powiem szczerze że jest "mułowaty" ale dla mnie wystarcza zlosnik.gif

Napisano

tam siedzi Z14XEP i fakt z klimą trzeba miec troche cierpliwosci lub ciezką nogę

Napisano

> Z16XEP czyli tzw twinport

> na Twoim miejscu tylko 1.8

> 1,4 daje radę ale zależy jak jezdzisz..

Czy kłopotliwość z16xep polega tylko na regulacji zaworów co 150 tys.?Bo jeśli tak to nie to ja uważam tego za zbyt kłopotliwe...możliwe że wogóle użytkownik tego nie będzie musiał robić bo wcześniej auto wymieni na inne palacz.gif,jeśli kto chciałby gaz do niego założyć to nie bardzo się kalkuluje własnie ze względu na te popychacze.Natomiast z16xe który miałem jakiś czas temu miał 40tys i brał ponad litr oleju na 10tys i to jest ich główna wada...Jeden bierze mniej drugi więcej ale ponoć każdy bierze zlosnik.gif (przecie w polsce nie bierze tylko ryba zlosnik.gif)

Napisano

Tak jak już wcześniej pisano-maglownica to słaby punkt-walczyłem z tym w poprzedniej Merivie,trochę dziadowsko wykończone (plastikowe w sensie) w środku no i siedzi się jak na taborecie.Poza tym małe i sprytne w mieście i zaskakująco pakowne dzięki możliwościom konfiguracji tylnej kanapy (niektóre wersje jeszcze mają składane przednie oparcie fotela pasażera).Podłokietnik projektował kretyn-nie pasuje zupełnie do niczego.

Benzyniaki palą 8+ w mieście-auto jest dość ciężkie-do gazu ponoć najlepszy silnik 8V,choć 16V z16xe który miałem z gazem,też dawał radę.Z16XEP z gazem się nie lubi.Spalanie w trasie 6 bez klimy,miasto lato 8-klima rzadko.1,4 nie znam,w astrze kumpla palił mniej niż 1,6 a jeździł podobnie.

Korozji nie zauważono zlosnik.gif.

Jeśli nie jesteś szczególnym estetą wnętrz docenisz praktyczność tego autka,ja po przesiadce z Merivy do c-maxa titanium byłem zachwycony,po przesiadce z titanium z powrotem do merivy (już po lifcie) miałem traume hehe.gif

Napisano

1,4

w trasie

5.5 w trasie (zmierzone) bez klimy - przy predkosciach około 100km/h

6-6,5 z klimą

miasto odpowiednio 6,6 i 7,5l/100

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.