Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana piasty z ABS, tył astra F

Featured Replies

Napisano

Panowie, mam pytanie..:- Czy do wymiany tejże piasty wystarczy ściagnąc koło tongue.gif , zdjąć bęben..? Czy konieczny jest też demontaż szczęk hamulcowych..? Jestem w stanie sam sobie poradzic..? smile.gif

Napisano

Ściągasz koło, bęben, odpinasz wtyczkę od ABS. Odkręcasz 4 nakrętki mocujące piastę od strony belki i wyciągasz ją.

Bez problemu da się ją wyjąć bez demontażu szczęk hamulcowych. Sam tak robiłem u siebie smile.gif

Napisano
  • Autor

> Ściągasz koło, bęben, odpinasz wtyczkę od ABS. Odkręcasz 4 nakrętki mocujące piastę od strony belki

> i wyciągasz ją.

> Bez problemu da się ją wyjąć bez demontażu szczęk hamulcowych. Sam tak robiłem u siebie

Jezeli takie to proste, to chyba zabiore sie sam... A jeszcze jedno pytanko:- Czy bęben jest mocowany do piasty tylko tą jedną śrubką na "krzyżak" ? A potem "puk,puk" w beben i powoli ściągać..? smile.gif

Napisano

> Jezeli takie to proste, to chyba zabiore sie sam... A jeszcze jedno pytanko:- Czy bęben jest

> mocowany do piasty tylko tą jedną śrubką na "krzyżak" ? A potem "puk,puk" w beben i powoli

> ściągać..?

Dokładnie tak.

Podczas uderzania w bęben, obracaj go. Łatwiej zejdzie. Możesz też próbować go podważać ale nie sądzę żeby były z nim problemy.

U mnie zszedł po 2 uderzeniach.

Napisano

Patrzac po roku produkcji wydaje mi sie, ze bedzie mial problem sick.gif

Rant na 100% sie zrobil i ciezko bedzie zdjac.

Napisano

> Patrzac po roku produkcji wydaje mi sie, ze bedzie mial problem

> Rant na 100% sie zrobil i ciezko bedzie zdjac.

Nie uogólniałbym aż tak.

Wszystko zależy jak auto było eksploatowane.

Mam z rocznika 97 i bęben demontowałem przy ok. 180kkm. Zszedł bezproblemowo.

Napisano
  • Autor

Sie okaże czy zejdą w przyszłym tygodniu, jak bedzie chwilka czasu..

Chociaż, jak pamietam 30 000 km do tyłu robiony był przeglad hamulców i bebny zeszły b. problemu.. Moze az taki rant sie nie zrobił teraz. Nie jezdze ostro, hamuje z "gracja" , delikatnie, chyba, ze trzeba...

Bardziej się zastanawiam, czy piasta "wylezie" bez wyciagania szczęk... Te sprężynki... Chociaż kol. "adam_w" stwierdził, ze bez problemu wychodza, bo sam robił, więc bede polegał na Nim.

Napisano

Wszystko wyjdzie. Na styk ale wyjdzie.

Gdybym musiał cokolwiek więcej rozbierać przy demontażu piasty, to bym napisał wink.gif

Napisano
  • Autor
ok.gif
Napisano
  • Autor

> Ściągasz koło, bęben, odpinasz wtyczkę od ABS. Odkręcasz 4 nakrętki mocujące piastę od strony belki

> i wyciągasz ją.

> Bez problemu da się ją wyjąć bez demontażu szczęk hamulcowych. Sam tak robiłem u siebie

Hehe...Teraz i ja będę mówił :- "sam tak robiłem u siebie..". grinser006.gif

Było troche kłopotu z dojsciem do jednej nakretki [przewód hamulcowy przeszkadzał], ale ją potraktowałem płaskim kluczem..

No i piasta się "skleiła" z tą blacha, na której są szczęki, ale WD i młoteczk pomógł.. No i oczywiście piasta na styk wyszła bez ruszania szczęk.. Tak jak mówiłeś.. Teraz słysze tylko szum opon.. yay.gif

Napisano

Fakt.

Do jednej nakrętki jest ciut gorzej dojść. Ale to nie jest jakiś większy problem.

U mnie nie była "przyklejona". Jak odkręciłem ostatnią nakrętkę to opadła pod własnym ciężarem.

Najważniejsze, że już masz ok wink.gif

Napisano

Podepnę sie do tematu (ostatnio coś często się podpinam) czy możecie polecić mi jakieś piasty od astry dobre i niedrogie astra f 1.4, 95r bez ABS (felga 4 otwory)

sykuję się do wymiany i niewiem za bardzo na jakie się zdecydować

Napisano
  • Autor

Mnie radzono SKF, ale moja była z ABS-em, więc troche kosztowała. Dlatego "namierzyłem" astrę na szrocie, odkrecili mi piaste, "chodziła" cicho i bez luzów [czyli łożyska OK]. Wziąłem za 50 zeta... Założona i na razie sprawuje się dobrze. Najlepiej jest włożyć nówkę, ale jak trafisz używkę w dobrym stanie, to do starego autka bym załozył.. Decyzja należy do Ciebie...

Napisano

> Podepnę sie do tematu (ostatnio coś często się podpinam) czy możecie polecić mi jakieś piasty od

> astry dobre i niedrogie astra f 1.4, 95r bez ABS (felga 4 otwory)

> sykuję się do wymiany i niewiem za bardzo na jakie się zdecydować

Jedna z tańszych to HART. Miałem wcześniej taką. Wytrzymała ok. 3 lat.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.