Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] wymiana tarcz hamulcowych na wieksze

Featured Replies

Napisano

Witam.

Tata zastanawia się nad montażem tarcz 256mm. Jak to dokładnie wygląda? Domyślam się, że potrzeba zacisków z jarzmami itd, ale jak to jest tak krok po kroku? Co będzie trzeba kupić żeby mieć gotowy zestaw na podmianę? I najważniejsze czy to wejdzie do seryjnych felg 14''?

A może ktoś będzie miał taki zestaw na zbyciu? hmm.gif

Napisano

Jak najbardziej dobry pomysł.

Wymiana polega jedynie na podmianie jarzm i zacisków nic więcej, przy okazji zmiany wymiana płynu hamulcowego. Zalecam dokładniejsze zbadanie przewodu elastycznego.

Mając zestaw jarzma i zacisku zalecam jego regeneracje i pomalowanie (najlepiej proszkowo), aby uchronić przed korozją.

Na sam koniec odpowietrzenie układu, tu ważna rzecz przy montażu nowych zacisków aby nie pomylić stron, gdyż później nie uda się odpowietrzyć układu.

PZDR VEN

Napisano

Jak już powiedziano, tarcze, jarzma i zaciski, oraz ewentualna zmiana przewodów elastycznych jeśli obecne będą miały pęknięcia.

Tarcze 256 mieszczą się w felgi 14". Taki zestaw w sumie daje więcej niż zmiana tyłu na tarcze.

Co do pompy hamulcowej to nie trzeba jej zmieniać.

Napisano
  • Autor

Dzieki Panowie za info ok.gif przekaże tacie i może spróbujemy podziałac ok.gif

Napisano

mam w swojej GSI tarcze od calibry turbo - nie wiem dokładnie co było wymienione i jaka jest teraz średnica, ale wchodzą tylko felgi 16 i niektóre 15 (oryginalne wiatraki haczą o zacisk...

Napisano

> mam w swojej GSI tarcze od calibry turbo - nie wiem dokładnie co było wymienione i jaka jest teraz

> średnica, ale wchodzą tylko felgi 16 i niektóre 15 (oryginalne wiatraki haczą o zacisk...

To masz 288mm, przy takiej zmianie warto dać pompę od tej Cali.

Napisano

> To masz 288mm, przy takiej zmianie warto dać pompę od tej Cali.

a jak mam sprawdzić jaką mam pompę ?? hamuje bardzo dobrze ale pedał jest jak dla mnie trochę za miękki. na zimę zaplanowałem remont hamulców to może i pompę wymienię

Napisano

> a jak mam sprawdzić jaką mam pompę ?? hamuje bardzo dobrze ale pedał jest jak dla mnie trochę za

> miękki. na zimę zaplanowałem remont hamulców to może i pompę wymienię

Ale ja już Ci mówię jaką masz pompę smile.gif masz pompę 22,2mm, a potrzebujesz 23,81mm.

Napisano

> Ale ja już Ci mówię jaką masz pompę masz pompę 22,2mm, a potrzebujesz 23,81mm.

a skąd wiesz shocked.gif

Napisano

> a skąd wiesz

Nooo, masz napisane na pompie ATE 22, albo ATE 23. W sumie to pomyślałbym na Twoim miejscu nad pompą z Astry H bo jest jeszcze większa, ma ponad 24mm.

Napisano

> Nooo, masz napisane na pompie ATE 22, albo ATE 23. W sumie to pomyślałbym na Twoim miejscu nad

> pompą z Astry H bo jest jeszcze większa, ma ponad 24mm.

a normalnie sprawdzę, bo może ktoś pomyślał i też pompę wymienił

Napisano

> a normalnie sprawdzę, bo może ktoś pomyślał i też pompę wymienił

Sprawdź normalnie w GSI była ATE22.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.