Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

numer sprężyny na podst vin

Featured Replies

Napisano

pękła mi tylna sprężyna frown.gif

mógłby ktoś na podstawie vin sprawdzić numer katalogowy tylnej sprężyny.

jakiego producenta polecacie?

Napisano

Z autopsji mojej i kilku innych kolegów z astry 99% techniki nie polecam KAYABY, uklepały się po 1,5 roku jazdy auto siadło mocno.

Jak amorki robią naprawdę fajne (mam gazowe zamontowane), tak nad sprężynami muszą jeszcze popracować jeżeli chcą się pchać w ten interes.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

lesjofors?

dobre to?

Napisano

> lesjofors?

> dobre to?

Co do tego nie spotkałem się ze złymi opiniami.

W tej chwili ja mam założone JAMEXy na przodzie tył na oryginałach, ale będę myślał aby jednak założyć też JAMEXY na tył.

Mój wybór był podyktowany ekonomią zakupu, ale muszę przyznać, że jestem z nich zadowolony.

PZDR VEN

Napisano

Też myślałem, że KAYABY to dobre sprężyny ale to jest lipa.

Mam u siebie i przednie i tylne tej firmy i po raz kolejny ich nie kupię.

Kiedyś miałem przednie JAMEXa - sprężyny nie do zdarcia, a cena sporo niższa.

Napisano

> Kiedyś miałem przednie JAMEXa - sprężyny nie do zdarcia, a cena sporo niższa.

No to mnie potwierdza abym i tylnie zamienił na jamexy.

PZDR VEN

Napisano

> No to mnie potwierdza abym i tylnie zamienił na jamexy.

> PZDR VEN

Tyle, że jeśli chodzi o tylne JAMEXy to są w sumie dwa typy:

te:

http://moto.allegro.pl/sprezyny-opel-astra-f-vectra-a-tyl-wzmocnione-24cm-i2636813679.html

oraz te:

http://moto.allegro.pl/sprezyny-opel-astra-f-kadett-e-sedan-hatchbeck-tyl-i2636814842.html

Różnica jest w wysokości tych sprężyn. Jedne mają 23, a drugie 24cm wysokości. Do tego stała średnica drutu na całej sprężynie. Ciekawe tylko jaka średnica drutu jest.

Zadałem pytanie sprzedającemu. Może udzieli stosownych informacji wink.gif

Napisano

> Z autopsji mojej i kilku innych kolegów z astry 99% techniki nie polecam KAYABY, uklepały się po

> 1,5 roku jazdy auto siadło mocno.

> Jak amorki robią naprawdę fajne (mam gazowe zamontowane), tak nad sprężynami muszą jeszcze

> popracować jeżeli chcą się pchać w ten interes.

> PZDR VEN

Ja mam w AG te sprężyny, jak na razie jestem zadowolony. Lesjofors ktoś tutaj zakładał i się wys*ały po kilku tysiącach smile.gif

Napisano

> Ja mam w AG te sprężyny

Ile czasu je masz i ile na nich przejechałeś?

Napisano

> Z pół roku będzie i z 6kkm

u mnie siadły po przejechaniu około 30kkm, także (oby nie) twoje mają jeszcze czas aby się uklepać.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

tzn. pękły czy się sklepały? bo właśnie planowałem lesjofors wsadzić confused.gif.

o jamexach słyszałem złe opinie, o kayabach - że dobre to mają amortyzatory, hartów i innych badziew nawet nie przewiduję.

a i żadnych obniżeń czy tuningów. old.gif

a może ktoś wie, jaka firma robiła sprężyny na pierwszy montaż do GM? w sumie w mnie pękła po 210 tys km i 13 latach. a sklepania nie zauważyłem icon_rolleyes.gif. cena w aso pewnie zabije, to może dowiem się kto jest producentem hmm.gif

Napisano

Z tego co czytalem, to sprezyny pekaja w Vectrach przeokrutnie. U mnie polecial tyl, obie po 3 latach i ~80kkm sick.gif. Czytajac np. forum vectry-c w UK 80% uzytkownikow mialo przygody z albo przednimi, albo tylnymi sprezynami. Czasem konczylo sie na barierce, czasem tylko pocieta opona (z przodu).

Ja wymienilem wszystko, przod i tyl, wraz z amorkami, wszystko KYB. Tyl lekko siadl, ale bez przesady. Gdzies mam zdjecia z miarka z miesiac po wymianie, wiec sobie kiedys tam sprawdze roznice. Auto jest troszke twardsze niz bylo icon_rolleyes.gif

Napisano

> a może ktoś wie, jaka firma robiła sprężyny na pierwszy montaż do GM? w sumie w mnie pękła po 210

> tys km i 13 latach. a sklepania nie zauważyłem . cena w aso pewnie zabije

Producenta Ci nie podam ale z tego co pamiętam to 2 sztuki oryginałów na tył to koszt ok. 800zł w ASO

KAYABY jako do jazdy są dobrymi sprężynami - komfort dobry zapewniają ale siadają pod niedużym ciężarem i w niedługim czasie użytkowania siadają równie szybko.

Napisano
  • Autor

800 za kpl to dużo, zwłaszcza że lesjofors to ok 200 za kpl.

ja po prostu nie chcę wymieniać tego co 2 lata, bo auto zostanie u mnie do końca (mego lub jego) smile.gif

2 lata temu wymieniłem wszystkie amory (sachs) - szkoda że wtedy sprężyny nie pękły icon_rolleyes.gif, bo miałbym po problemie.

a o pękających sprężynach w opach też się nasłuchałem, chociaż na moich nie widać śladu korozji a i cementu też nikt nie woził smile.gif

Napisano

> tzn. pękły czy się sklepały? bo właśnie planowałem lesjofors wsadzić .

Był tutaj temat o tych sprężynach. Jak to stwierdził właściciel, sprężyny powyginały się "jak paragraf" smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.