Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podejrzane wibracje...

Featured Replies

Napisano

Witam. Dzieje się to od dawna, ale teraz po wymianie uszkodzonej piasty zaczęło mnie denerwować. Otóż przy obrotach około 2 000 czuję, że coś "wibruje", jakby jakiś element silnika, wydechu czy coś w tym rodzaju... Dzieje się to w trakcie jazdy, jak i na postoju. Gdy obroty przekroczą te 2 000, to wibracje maleją.. Oblukałem spód na kanale, sprawdziłem, czy jakaś osłona nie jest luzna, wydech widzę ze OK. Macie jakieś pomysły, skąd te wibracje mogą pochodzić..? Macie jakies doswiadczenia w tym kierunku..?

Napisano

Uklad wydechowy moze wchodzic w rezonans byl kiedys temat o modyfikacji oryginalnego wydechu i dokladaniu zlacza elastycznego nie pamietam jednak dokladnie w ktory miejscu chyba przed katalizatorem

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Uklad wydechowy moze wchodzic w rezonans byl kiedys temat o modyfikacji oryginalnego wydechu i

> dokladaniu zlacza elastycznego nie pamietam jednak dokladnie w ktory miejscu chyba przed

> katalizatorem

> Pozdrawiam

No niby sprawdzałem, czy tam to łaczenie kolektora z katalizatorem jest ok, czy ten pierścien uszczelniający się nie spłszczył, ale nic nie zauważyłem. Spróbuję jeszcze wejść pod auto [jak bedzie dostęp do kanału], poproszę kogoś aby dał obroty, kiedy dochodzi do rezonansu, a wtedy "obmacać" co może drgać... Dziwne, że do rezonansu dochodzi tylko przy [około] 2 000 obr.

Napisano

> Dziwne, że do rezonansu dochodzi tylko przy [około] 2 000

> obr.

Zwiazane jest to z tzw czestotliwoscia rezonansowa. Cos jakby strojenie strun gitary jedna struna zaczyna drgac od drgan drugiej tylko przy danej czestotliwosci dzwieku na tym polega strojenie w skrocie. W tym przypadku wydech zaczyna drgac od drgan spalin, mozna by powiedziec ze spaliny zestroily sie z wydechem lub odwrotnie wink.gif

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

.." Cos jakby strojenie strun gitary.."..

Na temat strojenia gitarki coś wiem.. old.gif. Chałturzyłem 30 lat, właśnie na gitarze... hehe.gif

To chyba muszę "wydłużyć" wydech, albo zamiast niego, załozyć rurę kanalizacyjną... rotfl.gif Częstotliwość się zmieni, i może dopiero przy 5 000 będzie drgać, a ja na takich obrotkach nie latam... drive.gif Oczywiście żart... Będę jeszcze sprawdzał, może coś wypatrzę... oslabiony.gif

Napisano

> .." Cos jakby strojenie strun gitary.."..

> Na temat strojenia gitarki coś wiem.. . Chałturzyłem 30 lat, właśnie na gitarze...

> To chyba muszę "wydłużyć" wydech, albo zamiast niego, załozyć rurę kanalizacyjną... Częstotliwość

> się zmieni, i może dopiero przy 5 000 będzie drgać, a ja na takich obrotkach nie latam...

> Oczywiście żart... Będę jeszcze sprawdzał, może coś wypatrzę...

No to coś słabo stroiłeś. Jak wydłużysz wydech to obniżysz częstotliwość rezonansu. smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.