Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[C14NZ] sporadycznie gaśnie na wolnych obrotach

Featured Replies

Napisano

Sporadycznie auto gaśnie na wolnych obrotach (np. po dojechaniu do skrzyżowania i oczekiwaniu chwilę na światłach). Po chwili odpala bez problemu i np. tego dnia już nie zgaśnie. 3 tygodnie temu zmieniłem czujnik halla (aparat zapłonowy firmy lucas), w zeszłym tygodniu dwa przewody od świec bo przebijały oraz sprawdzane było ciśnienie paliwa (jest ok). Filtr paliwa wymieniany rok temu (poprzedni od nowości), świece w styczniu br., filtr powietrza w czerwcu br. Kopułka i place bez zastrzeżeń. Jakieś pomysły? Silnik krokowy, moduł zapłonowy? Można je jakoś we własnym zakresie zdiagnozować? Błędów brak...

Napisano

Póki dzieje się to sporadycznie, to wykrycie usterki będzie bardzo utrudnione. Chyba, że przyłapiesz ją na gorącym uczynku z podłączonym oscyloskopem. Wstępnie można podejrzewać moduł zapłonowy. On lubi strzelać takie fochy.

Napisano

Miałem podobny przypadek ale niebyło na to reguły czy na wolnych obrotach czy podczas jazdy objawy nasilały się w cieplejsze dni podczas jazdy w mieście (gdy temp dochodziła do 100) ale też czasami na trasie (ale znacznie rzadziej) w moim przypadku winowajcą okazał się moduł zapłonowy (po jego wymianie wszelkie objawy ustąpiły)

Napisano
  • Autor

Dziś namierzyłem pokruszone kolanka wężyka podciśnienia, tego co wchodzi do Multeca. Wymieniłem na gumowe (zestaw naprawczy GM), zrobiłem około 50km po mieście i jeździła bez zająknięcia, ale nie chwal dnia przed zachodem. Godzinny postój, dalej 2km i zamknięty przejazd kolejowy na którym zgasiłem silnik. Po odpaleniu w porządku, 1,2,3 bieg i nagle szarpnięcie, tak jakby na ułamek sekundy odcięto paliwo. Po tym szarpnięciu dodawanie gazu nie powodowało wzrostu obrotów, musiałem zredukować do dwójki i już było ok. Takie szarpnięcia zdarzały się przed wymianą halla, choć bez tego "duszenia gazu bez efektu'. Czy coś Wam więcej świta?

Napisano

> "duszenia gazu bez efektu'

dokładnie taki sam objaw miałem - czasami po zgaśnięciu po zredukwaniu na niższy bieg odpalał i dalej jechał a czasami nusiałem z drogi spychać na pobocze (3 x stałem) bywały dni że wszystko było OK normalnie jak by nic się nie działo, jak masz możliwość dorwać pożyczyć od kogoś sam moduł zapłonowy na podmianke to podmień sobie sprawdź jak będzie się zachowywał (mi najczęściej to sie przydażało przy temp dochodzącej do 100) jak już wcześniej wspominałem Przerabiałem ten temat niecałe 3 m-ce temu cool.gif

Napisano
  • Autor

Póki co szarpania ani niczego niepokojącego nie nie ma. Prewencyjnie doleję do paliwa środek czyszczący wtryski Liqui Moly Pro Line (podbno tylko w hurtowniach, mi znajomy załatwił 500ml za 70zł), tak na wypadek, gdyby okaząło się, że łuszczy mi się bak od środka;) Tym niemniej dziękuję za porady i jak zaczną się znów jakieś cuda to zainwestuję w moduł!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.