Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

simmering - którą stroną zamontować ?

Featured Replies

Napisano

Pacjent atv lta750 kingquad

Dziś zabrałem sie za wymianę uszczelnień półosi w moim kingu

jakie było moje zdziwienie gdy zauważyłem że simmeringi są wtłoczone napisami do wewnątrz

czyli jak patrzymy na dyfer z góry w miejscu montażu półosi to wygląda on tak

dyferencjaprzegbprzd.jpg

chyba już wiem czemu olej traciłem

co ciekawe zamontowane były tak oba simmery

ja zamontowałem je odwrotnie bo tak podpowiadała mi świadomość

ja zamontowałem go tak

250_8482868874d2c18595d504.jpg

jak wy byście zamontowali ten simmer?

przeglądam teraz manuala z lupą w myszce i podpatruje na wszystkich fotach jak wlaściwie to umiejscowić. Znajduje takie zdjęcie!

dyfer.png

i teraz jestem w kropce

WTF?>

Napisano

Ten uszczelniacz jest z lozyskiem jak sadze, jesli tak to jq zamontowalbym dokladnie tak jak Ty, a czy cos przchodzi jeszcze na ren uszczelniacz czy tylko poloska?

Napisano
  • Autor

> Ten uszczelniacz jest z lozyskiem jak sadze, jesli tak to jq zamontowalbym dokladnie tak jak Ty, a

> czy cos przchodzi jeszcze na ren uszczelniacz czy tylko poloska?

wchodzi półośka!

nic wiecej

poprzedni montaż powodował straszne nagromadzenie sie piachu trawy błota i całego syfu - podwijało się to pod wargi i olej wyciekał a woda wlatywała passed_out.gif

Napisano

> wchodzi półośka!

> nic wiecej

> poprzedni montaż powodował straszne nagromadzenie sie piachu trawy błota i całego syfu - podwijało

> się to pod wargi i olej wyciekał a woda wlatywała

ma być tak jak zamontowałeś ok.gif

Napisano
  • Autor

> ma być tak jak zamontowałeś

dzięki!

Napisano
  • Autor

> dzięki!

no i dupa

źle założone

tak powiedział spec od atv

cytuje

"Simeringi w dyfrach i przekładniach końcowych są bardzo specyficzne - ich zadaniem jest utrzymać w środku olej i nie pozwolić na dostanie się jakiegokolwiek ciała obcego do środka. Są one trójwargowe - pierwsza, zewnętrzna warga pracuje doczołowo (ślizga się po obudowie przegubu) i robi za tw. odrzutnik kurzu. Druga warga, w środku zapobiega dostaniu się cieczy, np. wody z zewnątrz. Trzecia warga zaś, będąca już od strony napisów ( i dodatkowo o ile mnie pamięć nie myli ściśnieta sprężynką) nie pozwala na wydostanie się oleju ze środka.

Standardowe simmeringi nie spełnią tutaj swojej roli - najlepsze jakie mozna kupic, czyli dwuwargowe są zbyt słabe jeśli chodzi o uszczelnianie. Założyłeś je dobrze, olej ze środka się nie wydostanie - ale nie zapobiegną dostawaniu się brudnej wody z zewnątrz - a zwłaszcza na półosiach i dość specyficznej konstrukcji ich mocowania w dyfrze, wymuszającego pewien luz osiowy. Będzie to chodzić bardzo krótko.

"

Napisano

> no i dupa

> źle założone

> tak powiedział spec od atv

> cytuje

> "Simeringi w dyfrach i przekładniach końcowych są bardzo specyficzne - ich zadaniem jest utrzymać w

> środku olej i nie pozwolić na dostanie się jakiegokolwiek ciała obcego do środka. Są one

> trójwargowe ...

Czy te uszczelniacze, których fotki są w pierwszym poście są trójwargowe, bo wyglądają na normalne hmm.gif

I oczywiście jakie były te, które wymontowałeś z maszyny?

Napisano

> ... Są one

> trójwargowe - pierwsza, zewnętrzna warga pracuje doczołowo (ślizga się po obudowie przegubu) i

> robi za tw. odrzutnik kurzu. Druga warga, w środku zapobiega dostaniu się cieczy, np. wody z

> zewnątrz. Trzecia warga zaś, będąca już od strony napisów ( i dodatkowo o ile mnie pamięć nie

> myli ściśnieta sprężynką) nie pozwala na wydostanie się oleju ze środka.

> ...

Czy u Ciebie jest przegub, czy tylko półośka? Bo tekst powyżej dotyczy simeringów współpracujących z wewnętrznymi przegubami napędowymi, np w samochodach.

Napisano

> no i dupa

> źle założone

> tak powiedział spec od atv

> cytuje

> "Simeringi w dyfrach i przekładniach końcowych są bardzo specyficzne - ich zadaniem jest utrzymać w

> środku olej i nie pozwolić na dostanie się jakiegokolwiek ciała obcego do środka. Są one

> trójwargowe - pierwsza, zewnętrzna warga pracuje doczołowo (ślizga się po obudowie przegubu) i

> robi za tw. odrzutnik kurzu. Druga warga, w środku zapobiega dostaniu się cieczy, np. wody z

> zewnątrz. Trzecia warga zaś, będąca już od strony napisów ( i dodatkowo o ile mnie pamięć nie

> myli ściśnieta sprężynką) nie pozwala na wydostanie się oleju ze środka.

> Standardowe simmeringi nie spełnią tutaj swojej roli - najlepsze jakie mozna kupic, czyli

> dwuwargowe są zbyt słabe jeśli chodzi o uszczelnianie. Założyłeś je dobrze, olej ze środka się

> nie wydostanie - ale nie zapobiegną dostawaniu się brudnej wody z zewnątrz - a zwłaszcza na

> półosiach i dość specyficznej konstrukcji ich mocowania w dyfrze, wymuszającego pewien luz

> osiowy. Będzie to chodzić bardzo krótko.

> "

Czy dobrze widze w tym uszczelniaczu jest lozysko otwarte? skoro tak to zapewne jest samorowane olejem ze skrzyni a wiec idac ta droga zalozyles prawidlowo... Wstaw fotki czystego uszczelniacza to powrozymy

Napisano
  • Autor

> Czy u Ciebie jest przegub, czy tylko półośka? Bo tekst powyżej dotyczy simeringów współpracujących

> z wewnętrznymi przegubami napędowymi, np w samochodach.

u mnie jest półośka i 2 przeguby jak w samochodzie

Napisano
  • Autor

> Czy dobrze widze w tym uszczelniaczu jest lozysko otwarte? skoro tak to zapewne jest samorowane

> olejem ze skrzyni a wiec idac ta droga zalozyles prawidlowo... Wstaw fotki czystego

> uszczelniacza to powrozymy

za tym simmerem jest otwarte łożysko kulkowe.

IMG_2343.JPG

IMG_2344.JPG

IMG_2345.JPG

IMG_2346.JPG

Napisano

Czy na ten simer nachodzi jeszcze jakis mieszek ochronny? Simer powinien isc sprezynka do wewnatrz wiec wygla, ze jednak powinienes go zalozyc tak jak na foce i tak jak bylo, kolega od ciezkich aut mowi ze zalozby tak jak bylo oyginalnie... Zastanawia mnie budowatego simera, na pewno nie ma nic wiecej po za poloska?

Napisano
  • Autor

> Czy na ten simer nachodzi jeszcze jakis mieszek ochronny? Simer powinien isc sprezynka do wewnatrz

> wiec wygla, ze jednak powinienes go zalozyc tak jak na foce i tak jak bylo, kolega od ciezkich

> aut mowi ze zalozby tak jak bylo oyginalnie... Zastanawia mnie budowatego simera, na pewno

> nie ma nic wiecej po za poloska?

no nic nie ma

trudno zamontowałem tak

jutro atakuje mazury wiec nie mam czasu na ściąganie nowego

szkoda tylko ze 120 pln w plecy!

Napisano

> Pacjent atv lta750 kingquad

> Dziś zabrałem sie za wymianę uszczelnień półosi w moim kingu

> jakie było moje zdziwienie gdy zauważyłem że simmeringi są wtłoczone napisami do wewnątrz

> czyli jak patrzymy na dyfer z góry w miejscu montażu półosi to wygląda on tak

> chyba już wiem czemu olej traciłem

> co ciekawe zamontowane były tak oba simmery

> ja zamontowałem je odwrotnie bo tak podpowiadała mi świadomość

> ja zamontowałem go tak

> jak wy byście zamontowali ten simmer?

> przeglądam teraz manuala z lupą w myszce i podpatruje na wszystkich fotach jak wlaściwie to

> umiejscowić. Znajduje takie zdjęcie!

> i teraz jestem w kropce

> WTF?

O ile jakoś diametralnie nie zmieniły się zasady konstruowania zimmeringów, to zawsze się je daje wargą do przestrzeni uszczelnianej. Czyli pisząc po Twojemu - napisami do zewnątrz.

Napisano
  • Autor

> O ile jakoś diametralnie nie zmieniły się zasady konstruowania zimmeringów, to zawsze się je daje

> wargą do przestrzeni uszczelnianej. Czyli pisząc po Twojemu - napisami do zewnątrz.

heh no też tak zrobiłem

okazało sie to błędem

smile.gif

ten simmer ma 3 wargi i 2 sprężynki smile.gif

Napisano

> O ile jakoś diametralnie nie zmieniły się zasady konstruowania zimmeringów, to zawsze się je daje

> wargą do przestrzeni uszczelnianej. Czyli pisząc po Twojemu - napisami do zewnątrz.

Tak tez myslekismy jednak simeringi daje sie sprezyna do wewnatrz coby zapoviec jej uszkodzeniu, wychidzi na to, ze oryginaly montaz byl wlasciwy

Napisano

> Tak tez myslekismy jednak simeringi daje sie sprezyna do wewnatrz coby zapoviec jej uszkodzeniu,

> wychidzi na to, ze oryginaly montaz byl wlasciwy

No ale ja pisałem o sprężynie do wewnątrz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.