Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ubezpieczenie OC a kradzież auta

Featured Replies

Napisano

Ponad rok temu zostało skradzione auto. W tym czasie policja prowadziła sprawę, zatrzymała sprawce ( auta oczywiście nie odzyskano) i sprawa trafiła do sądu i czeka na swoją kolej.

Za miesiac kończy się OC. Czy do wypowiedzenia OC potrzeba czekać na zakończenie sprawy w sądzie, czy można teraz wypowiedzieć i nikt nie bedzie za np. rok się czepiał, żę OC było nieopłacone?

Napisano

Hej przemty.

Fakt kradzieży pojazdu nie zwalnia z opłacania składek ubezpieczenia OC. Aby nie płacić dalej ubezpieczenia należy koniecznie wyrejestrować pojazd w swoim Starostwie Powiatowym. Art.33 pkt.2 ustawy o obowiązkowych ubezpieczeniach mówi że, umowa ulega rozwiązaniu z chwilą wyrejestrowania pojazdu. Natomiast PoRD (Art. 79) mówi że, pojazd podlega wyrejestrowaniu w przypadku: kradzieży jeśli jego właściciel złoży stosowne oświadczenie pod odpowiedzialnością karną za fałszywe zaznania.

Wniosek w starostwie musi być złożony na odpowiednim formularzu i należy dołączyć dowód rejestracyjny, oświadczenie o którym pisałem oraz zaświadczenie z Policji potwierdzające fakt zgłoszenia kradzieży auta. To tak w skrócie.

Później już info do ubezpieczyciela.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Wniosek w starostwie musi być złożony na odpowiednim formularzu i należy dołączyć dowód

> rejestracyjny, oświadczenie o którym pisałem oraz zaświadczenie z Policji potwierdzające fakt

> zgłoszenia kradzieży auta. To tak w skrócie.

> Później już info do ubezpieczyciela.

> Pozdrawiam.

A jeżeli dowód rejestracyjny poszedł z autem, to jest szansa bez niego wyrejestrować auto?

Napisano

> A jeżeli dowód rejestracyjny poszedł z autem, to jest szansa bez niego wyrejestrować auto?

tak, zamiast dowodu dajesz zaświadczenie o jego zatrzymaniu wink.gif

Napisano
  • Autor

> tak, zamiast dowodu dajesz zaświadczenie o jego zatrzymaniu

ale kto takie zaświadczenie wyda, jeżeli dowód nie jest zatrzymany a został ukradziony z autem?

Napisano

> ale kto mi takie zaświadczenie wyda, jeżeli dowód nie jest zatrzymany a został ukradziony z autem?

Polska to taki dziwny kraj, że zakładam iż trzeba zgłosić kradzież DR,zrobić wtórnik lub co imo bardziej prawdopodobne w naszej rzeczywistośc,i nowy z nowymi blachami ( co będzie trudne bo stare trzeba zadać zlosnik.gif) i dopiero wyrejestrowanie

Napisano
  • Autor

> Polska to taki dziwny kraj, że zakładam iż trzeba zgłosić kradzież DR,zrobić wtórnik lub co imo

> bardziej prawdopodobne w naszej rzeczywistośc,i nowy z nowymi blachami ( co będzie trudne bo

> stare trzeba zadać ) i dopiero wyrejestrowanie

ło matko yikes.gifpad.gif

z tego co kojarze poszkodowany przy zgłoszeniu kradzieży podawał chyba, żę dowód poszedł z autem wiec już jakieś światełko w tunelu jest

Napisano

> ło matko

nie panikuj, zadzwon do WK i zapytaj

Napisano
  • Autor

> nie panikuj, zadzwon do WK i zapytaj

tak też będzie trzeba zrobić

na szczęście to nie mój kłopot - no pośrednio mój bo musze się dowiadywać (jak to teraz czynię) wink.gif

Napisano

> ale kto takie zaświadczenie wyda, jeżeli dowód nie jest zatrzymany a został ukradziony z autem?

Z tymi dowodami, to jakaś paranoja u nas jest. Mam do wyboru trzy samochody. O ile kluczyki mam do każdego, to ciągle muszę latać za dowodem. Bo np. żona boi się zostawić w samochodzie.

Bo............

jej ojcu za komuny ukradli malucha razem z DR (+ portfel w drzwiach). No i ponoć milicja i PZU (innego wyboru nie było) olali temat, bo nie ma papierów i teściu sam się prosił o kłopoty ułatwiając sprawę złodziejowi icon_rolleyes.gif.

Przecie dzisiaj są Karty Pojazdu, więc chyba złodziej ma utrudnione zadanie, a DR można zostawić w samochodzie?