Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem z ładowaniem

Featured Replies

Napisano

Witam, dzisiaj pojawil mi sie problem z ladowaniem, do tego stopnia aż auto zgaslo mi na drodze, wczesniejszy objaw byl taki ze jak wsiadalem do autka i przekrecalem kluczyk do momentu zapalenia sie kontrolek to zauważylem jak żarzy się kontrolka od ładowania tak delikatnie mrugala, dzisiaj podczas jazdy nie zapalila sie ale przygaslo mi podswietlenie licznika i światla a później to już silnik zgasl i nie dal sie uruchomic. Zdjęłem alternator w domu i po zdjeciu plasikowej obudowy wypadła alminiowa blaszka od chlodzenia regulatora, sprawdzilem szczotki i są dosyć długie jak sprawdzi ć ten regulator, co może być tam zepsute, dodam jeszcze ze jak podładowalem aku i odpalilem autko to kontrolka od ładowania nie zgasla pali sie caly czas teraz.

EDYTA

8-11-2012

Dzisiaj panowie wymienilem regulator napiecia nie dostałem takiego samego jak jest ale podobny różni sie tym ukladem u mnie jest prostokątny a ja dostalem okrągly, po założeniu i podłączeniu alternatora pali mi sie caly czas kontrolka oleju nawet jak nie ma kluczykow w stacyjce, oczywiscie ładowania też nie ma i kontrolka wogole od ładowania sie nie zapala, przełożyłem spowrotemn stary i przez moment palila sie ta kontrolka oleju ale po chwili zgasła i wszystko wróciło do normy z kontrolkami, ładowania nadal nie ma, jak sprawdzić ten alternator?

Napisano
  • Autor

> Ewidentnie altek powiedział papa, wymontuj i podrzuć do jakiegoś elektromechanika jeśli sam się nie

> znasz.

Właśnie dzisiaj tak zrobiłem, zostawiłem go u elektryka później ma zdzwonić do mnie i powiedzieć co jest uszkodzone i ile to mnie będzie kosztowało, a mniej wiecej panowie ile kosztuje wymiana tych diod?

Napisano

do Uno same diody w sklepie kosztowały 16 zł a elektryk wziął 30 za wymianę - trzeba było lutować wink.gif

Napisano
  • Autor

Dzwonił do mnie elektryk miałem uszkodzony mostek prostowniczy i na regulatorze było przebicie na mase, skasował mnie 140 zł. to duzo czy normalna cena. mam pytanko co moglo spowodowac takie uszkodzenie alternatora zeby mi sie nie powtórzyła sytuacja, rok czasu nim jezdze i nie zagladałem do alternatora zawsze było wszystko wporzadku.

Napisano

za 160 zł u mnie zostawia się stary alternator i dostaje regenerowany