Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

punto ciężko wchodzi na obroty

Featured Replies

Napisano

Witam ponownie, dzisiaj po przejechaniu 400 km, od remątu alternatora podczas powrotu do domu auto zaczęło spadać z obrotów aż stanęło na drodze, po prostu zgasło wogole nie reagowało na gaz. Odpalilem bez problemu ale byly tylko wolne obroty po wciśnieciu gazu auto odrazu gało, zaczęłem płynnie poruszać gazem samochód pomału zaczynał sie wkręcać na obroty ale prychał kichał, udało jakoś pomalu mi sie nim ruszyć ale powyżej 2500 tyś/obr auto gaśnie dusi sie, przegazowalem je teraz konkretnie teraz auto wkręca sie na obroty ale jeszcze w granicach 300tys/obr delikatnie sie za ksztusi rozebrałem w domu filtr powietrza i w monowtrysku znalazlem kawal kleju pcv którym obudowa filtra była klejona ten kawałek siedzial w komorze silniczka krokowego, ciekaw jestem czy inny kawałek nie dostał sie do środka ukladu ssącego czy wtedy nastapily by takie objawy , dodam jeszcze że z rury wydechowej leci woda i czy ona też nie ma wpływu na takie zachowanie sie silnika,

Napisano

Po pierwsze nie 250 tysięcy obrotów tylko 2,5 tysiąca albo 2500 obrotów / minutę ale to tak na marginesie. Zaczął bym od przeczyszczenia przepustnicy i sprawdzenia filtra powietrza, następnie zobacz czy pompka paliwa nie dogorywa. Powodzenia

Napisano
  • Autor

> Po pierwsze nie 250 tysięcy obrotów tylko 2,5 tysiąca albo 2500 obrotów / minutę ale to tak na

> marginesie. Zaczął bym od przeczyszczenia przepustnicy i sprawdzenia filtra powietrza,

> następnie zobacz czy pompka paliwa nie dogorywa. Powodzenia

Ok. szybko pisałem i faktycznie zrobiłem kilka błędów przepraszam. Przepustnice przeczyściłem trochę musiałem go jeszcze przegazować, wczoraj jeszcze delikatnie poszarpywal ale dzisiaj już normalnie wkręcał się na obroty bez żadnego szarpania. Wydaje mi sie że to przez ten klej ktorym byla klejona obudowa filtra powietrza wczoraj wszystko wyskrobalem żeby się nie powtórzyła sytuacja. Obudowę filtra będe chcial jednak przerobić w miejscach gdzie sie go przykręca plastik jest polamany są duże dziury i filtr nie spelnia wogóle w tym przypadku swojego zadania. Nie chce juz kupować takiej samej obudowy bo patrząc na cene to porażka za taki badziew. Może ktoś na forum przerabiał dolot chętnie bym posluchał jakiś porad lub obejżał jakieś fotki.

Napisano

> Nie chce juz kupować takiej samej obudowy bo patrząc na cene to porażka za taki badziew. Może ktoś przerabiał dolot chętnie bym posluchał jakiś porad lub obejrzał jakieś fotki.

ceny tej obudowy windują chyba sami użytkownicy, którym "strzela" instalacja gazowa i jest potrzeba zakupu następnej

po najmniejszej linii oporu to można zamontować kopułkę z CC lub palio/siena jak na foto i doprowadzić jakąś rurą powietrze ale to też jakiś koszt jest więc chyba lepiej wyszukać tani, dobry oryginał

Napisano
  • Autor

Witam, dziękuje kolego za fotki i poradę, ten żart z tym tuningiem dobry chyba sobie tak zrobię parę kucykow się przyda yay.gif Wracając do tematu z obrotami dzisiaj pojeździłem trochę i nadal jest problem zauważylem że przy wchodzeniu w zakret w prawa strone po wyjsciu z niego auto zaczyna sie ksztusic jak dodam gwaltownie gazu traci moc szarpie, jak dodaje gazu powoli rozkreca sie i po chwili juz normalnie wchodzi na obroty, nie wiem czy to wina malego poziomu paliwa bo przy wchodzeniu w zakręt zapala sie kontrolka rezerwy w zbiorniku było 6 litrow, dzisiaj zajzałem do zbiornika paliwa zdemontowalem pompe paliwa wyczysciłem sitko od pompy bo było zasyfione, spuscilem paliwo jest bardzo mętne i bylo pól litra wody na sześć litrow paliwa, jutro zaleje świeże paliwo nie wiem czy to moglo mieć taki wplyw na prace silnka, słyszałem że jak jest uszkodzony czujnik położenia walu korbowego to są podobne objawy, jak można sprawdzić taki czujnik, czerwona marchewka kontrolka nie zapala sie.

Napisano

No to najprawdopodobniej znalazłeś przyczynę. Powodzenia i oby to było tylko to.

Napisano
  • Autor

> No to najprawdopodobniej znalazłeś przyczynę. Powodzenia i oby to było tylko to.

Wlaśnie zdemontowałem czujnik polożenia wału co sie okazało że ma gdzieś zwarcie w przewodzie przy ruszaniu nim na przekreconym kluczyku coś cykalo w silniku, rozciełem izolacje i faktycznie druga izolacja na przewodach jest popekana przy drganiach sa zakłocenia i to prawdopodobnie przerywało pracę silnika ale nie zaszkodzilo wyczyścić również zbiornika. Tutaj podrzucam link do stronki z ktorej dowiedziałem sie o tej usterce, przewody u mnie wygladaja identycznie jak na fotkach z tej stronki. Nie wiem czy wrato bawić sie jak tutaj podał autor tematu czy lepiej juz kupic nowy. http://www.italiaauto.net/viewtopic.php?f=8&p=403143 jutro jak zamontuje ten czujnik poinformuje o efektach.

Witam, dzisiaj wszystko poskładałem i jeszcze nie jestem zadowolony dalej na zakretach szarpie ale zauważyłem że tylko jak jest na rezerwie dokładnie w baku mialem 6 litrów ponieważ tyle wlalem do suchego umytego baku po zatankowaniu jeszcze 10 litrów, szarpania nie ma, wcześniej tego nie bylo dlatego mnie zastanawia co jest nie tak czy filtr paliwa też ma jakieś znaczenie.

Napisano
  • Autor

Witam, filtr wymieniony nie bylo tak źle z wymiana szybko poszło, filtr faktycznie w masakrycznym stanie próbowałem dmuchnąc w niego powietrze delikatnie sie przedostawało praktycznie wcale, przez nowy praktycznie zero oporu z filtra wylecialo czarne błoto, przy okazji wymienilem przewody zapłonowe i świece firmy NGK, narazie autko chodzi wporządku, muszę wyjeździć teraz paliwo zobacze jak sie zachowuje na rezerwie, jest jeszcze jeden mankament ktory mnie denerwuje przy odpalaniu rozrusznik kreci i nie zapala, ale gdy puszczam kluczyk auto odpala, czy to moze być wina akumulatora?