Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana (wkładu) filtra ON 1.9dci

Featured Replies

Napisano

Nie wiem czy komuś się opis przyda... zima idzie to ktoś chętnie poczyta smile.gif

Pacjent Renault Megane 2ph1 silnik 1.9dci(F9Q800)

filtr z wkładem, zanim się zabrałem poczytałem to i owo necie ale jakoś opisy nie wydawały mi się wystarczająco jasne mimo załączonych zdjęć,. Nie zamieszczę zdjęć ale postaram się opisać na co zwrócić uwagę żeby nie kombinować później z plakami czy innymi wynalazkami - prawidłowo wymieniony filtr powinien ruszyć z kopyta.

Filtr dostępny jest od strony prawego przedniego nadkola.

1. Zdejmujemy koło

2. Demontujemy przednią część osłony nadkola

3. Filtr będzie widoczny w górnej części - czarny, plastikowy... nie będę się rozpisywał kto kumaty zauważy

4. obudowa filtra montowana jest "na wsuw" od góry, wysuwamy z prowadnic, ja musiałem lekko stuknąć gołą ręką od dołu żeby zruszyć z zaległego syfu

5. Jak już mamy lepszy dostęp zdejmujemy osłonę dolnego "odpowietrznika" w obudowie(u mnie była nałożona gumowa cycka) i:

- jak mamy wężyk gumowy(średnica króćca w obudowie - jakieś 4mm na oko) to możemy nałożyć na odpowietrznik i odprowadzić do jakiegoś słoika czy innego pojemnika lub,

- jak nie mamy wężyka to kombinować tak podstawić zbiornik żeby przy spuszczaniu nie pooblewać wszystkiego dookoła

6. Odkręcamy(NIE WYKRĘCAMY) odpowietrznik dolny, jak zacznie ciec wacha przez wężyk/odpowietrznik odkręcamy górny odpowietrznik - obydwa są plastikowe odkręcane paluchami.

7. Jak ścieknie cała gnojówka to demontujemy węże (montowane na zatrzask, aby odblokować naciskamy zielone pstryczki po obu strona złączki przy filtrze) oraz wtyczkę(podważamy zabezpieczenie i ściągamy wtyk)

8. Filtr do kupy trzyma jedna śruba torx wkręcana przez górną część obudowy do dolnej. Nie podaję rozmiaru torxa - sugeruję że ktoś kto się zabiera za operację posiada komplet a nie na sztuki(chociaż...)

9. W mojej obudowie były jakieś substancje galaretowate i syf, wyczyściłem, przepłukałem beną i zostawiłem do osuszenia.

10. W zestawie z wkładem dostępne są dwie uszczelki, jedna idzie na połączenie górnej i dolnej części obudowy(po obwodzie), druga(malutka) na śrubę łączącą obie części obudowy.

11.Zakręcamy dolny odpowietrznik, wkładamy do środka wkład, montujemy nowe uszczelki i...

- spotkałem się z zabiegiem zalewania do 2/3 świeżym ON, nie znalazłem specjalnie dla tego zabiegu zastosowania bo i tak musimy popracować gruchą

- skręcamy filtr do kupy

12. Montujemy węże i wtyczkę na obudowie

13. Upewniamy się że dolny odpowietrznik jest zakręcony a górny "popuszczony" smile.gif

14. Zawieszamy cały filtr na miejsce(wsuwając w prowadnicze od góry)

15 Zalewamy i odpowietrzamy filtr, tu przydaje się mimo wszystko wspomniany wcześniej wężyk założony na górny odpowietrznik i odprowadzony do jakiegoś naczynia

16. pompujemy ON gruchą umieszczoną w komorze silnika w okolicy zbiorniczka wyrównawczego do momentu pojawienia się paliwa z wężyka, ja po pierwszych "wytryskach" dałem z minutę na wstrzymanie i później pompowałem do momentu kiedy żadne bąbelki nie wychodziły z wężyka

17. Zakręcamy górny odpowietrznik i demontujemy wężyk

18. Montujemy osłonę i koło

19. Uruchamiamy sprzęt i... nic, spotkałem się z sugestią aby przed uruchomieniem silnika uruchomić samą pompę ze 2 razy(przejść do pozycji zapłon bez uruchamiania) - nie wiem czy konieczne ale zapewne nie szkodzi.

Jeśli w niczym nie pomogłem to można śmiało wywalić do kosza, jeśli któryś z punktów może skutkować awarią to tym bardziej proszę wyp... w kosmos, jednakże ja jeszcze jeżdżę wymieniając wkład w/w sposobem