Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Poganiacz - prosze o oponie mojego rozumowania !!!

Featured Replies

Napisano

Witam , dotyczy poganiacza na jednym przekaźniku ; czy ja dobrze to pojmuje co skonstruowałem ???

1 Pytanie : Włączony przycisk 2 ( oryginalny od kilimy ) , zapalam długie to przez ten przycisk i przekaźnik P2 popłynie minimalny prąd tylko i wyłącznie do sterowania przekaźnikiem P2 ????? To samo dotyczy się przy włączonych naraz przyciskach P1 i P2 włączenie długich powoduje tylko włączenie przekaźnika ( bo i tak już halogeny świecą ) ????

2. Ten plus podawany na przycisk 2 to jest po to aby było widać czy jest w stanie załączenia czy nie ( dioda w przycisku ) , czy dioda prostownicza 1A powinna wystarczyć ??!!!.

W torze gdzie jest dioda prostownicza i przycisk 2 powinien po włączeniu długich płynąc minimalny prąd czy tak będzie ?? ( bo jak nie to spali mi przyciski z konsoli centralne !!! )

Napisano

z tego schematuwynika że po załączeniu styku nr 2 nastąpi BUM

Napisano

ze schematu wynika ze przycisk nr 2 służy do palenia bezpieczników zakrecony.gif

chyba ze rzeczywiście on (czyli+) służy jako wyjście na diode

dioda 1A w zupełnosci wystarczy, przez przekażnik płynie prąd ok 50-70mA,

a wyłączniki zawsze można kupić nowe

Napisano
  • Autor

Dlaczego 2 ma palić bezpieczniki ??? On nie służy do włąnczania diody tylko do sterowania przekaźńikiem P2 , a plus podawany bezposrednio na przycisk służy do kontroli czy jest on właczony ( dioda w przycisku świeci ) lub wyłączony , a dioda do zatrzymania tego plusa podawanego bezpośrednoi na przycisk 2.

Prosze wyjaśńić dlaczego jest coś nie tak.

Napisano
  • Autor

Dlaczego 2 i ma być BUM ???

Prosze wyjaśńić dlaczego jest BUM ???

Opis : On służy do sterowania przekaźńikiem P2 , a plus podawany bezposrednio na przycisk służy do kontroli czy jest on właczony ( dioda w przycisku świeci ) lub wyłączony , a dioda do zatrzymania tego plusa podawanego bezpośrednoi na przycisk 2 aby nie poszedł ten plus bezpośredno na długie.

Napisano

acz kolwiek tam ten schemat jest też jaknajbardziej dobry, tylko trzeba zaznaczyć ze ten (+) przy włączniku 2 jest użyty jako wyjście dla diody świecącej. Taki sam układ można zrobić na jednym przekażniku

Napisano
  • Autor

Prawdziwy ze mnie elektryk na duże natężenie pradów hehe.gif , jak mogłem nie zrobić tego na obwodach od sterowania sciana.gif .

Ale posiedziałem na tym troche i zrobiłem na obowdach sterowania i wreście przełacznik 2 będzie miał zasilanie dla diody ok.gif , zastanawia sie tylko czy dac jeszcze tą drugą diodę prostowniczą za przełącznikiem 1 ???

Napisano

ja mam na oryginalnej listwie ale instalka dorabiana i zrobiłem wg tego schematu:

271230309-halogeny2.jpg

Napisano

Słuchaj się DZIDKA on wie co mówi mi narysował schemat i wsio bangla jak nalezy.

Dzięki wielkie DZIDA. 20.GIF

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Już zrobiłem rozwiązanie ale dzięki za chęci , mam an oryginalnej listwie i wykorzystuje przełączniki od halogenów i od klimy , co do instalki to sam sobie robiłem , a schemat tutaj : http://forum.autokacik.pl/files/271229960-SUPER-HANS15336.JPG zastanawiam się czy ta druga dioda prostownicz jest potrzebna tam gdzie czerwone kółko , ale chyba jest zbęda , z tego co mi wiadomo to przez sterowania w obu przekaźńkach będzie płyną minimalny prąd oraz przez tor główny przez przekaźńik P2 też prąd minimalny ???

Napisano
  • Autor

Co to zanczy do listwy środkowej ????Ale czy jak tam podłacze to będzie diałać pod przycikiem halogenów ??? BO jak narazie to mam ten przycisk wykorzystany ale on podaej + a nie - , jak zrobić aby podawał minus ???

Napisano
  • Autor

I teraz pytania , jak włacze przycisk od klimy i zapodam długie to wyłancza mi sie dioda w przycisku dlaczego ( bo mają ten sam punkt uziemienia ) ????

I czy we wszytskich torach oprócz ( toru z halogeniami ) płyną minimalne prądy ????

Napisano

> Co to zanczy do listwy środkowej ????Ale czy jak tam

> podłacze to będzie diałać pod przycikiem halogenów

> ??? BO jak narazie to mam ten przycisk wykorzystany

> ale on podaej + a nie - , jak zrobić aby podawał

> minus ???

podłączyć do listwy to znaczy podpiąć pod listwe do białej kostki do ostatniego pinu (na nim jest sterowanie haluxów przez przycisk haluxów: "-" pojawia się albo nie)

jeżeli nie podaje minusa to masz coś zjeb...ne

Napisano

> I teraz pytania , jak włacze przycisk od klimy i zapodam

> długie to wyłancza mi sie dioda w przycisku

> dlaczego ( bo mają ten sam punkt uziemienia ) ????

> I czy we wszytskich torach oprócz ( toru z halogeniami )

> płyną minimalne prądy ????

wszystkie przyciski na listwie sa powiązane ze sobą cholera wie jakim układem i w zasadzie wg mnie należało by całkowicie odizolować przycisk od klimy od reszty układu (poprzecinać ścieżki) i dopiero wtedy przepuścić przez niego poganiacza

Napisano
  • Autor

No fakt tylko szkoda mi tej listwy bo raz droga a dwa trudno dostepna. Ale już sie pogodziłem z faktem że dioda gaśnie. I jest ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.