Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Daewoo/Chevrolet Evanda?

Featured Replies

Napisano

Mieliście bliższy kontakt z tym samochodem? Jeśli tak,to prosiłbym o wszelkie spostrzeżenia. Szukam wygodnego samochodu, który poad 90% przebiegu będzie robił w trasie (tylko kierowca), pozostałe 10% to jazda z rodziną (2 osoby dorosłe + dziecko 8 miesięcy, czyli dodatkowo wózek i inne klamoty). Inną opcją jest Lancia Lybra. Budżet to około 12-14 tys. zł.

Napisano

> Mieliście bliższy kontakt z tym samochodem? Jeśli tak,to prosiłbym o wszelkie spostrzeżenia. Szukam

> wygodnego samochodu, który poad 90% przebiegu będzie robił w trasie (tylko kierowca),

> pozostałe 10% to jazda z rodziną (2 osoby dorosłe + dziecko 8 miesięcy, czyli dodatkowo wózek

> i inne klamoty). Inną opcją jest Lancia Lybra. Budżet to około 12-14 tys. zł.

Ok 4 lata temu namowilem kolege na te auto. Evanda byla poleasingowa, stala dosc dlugo w komisie, wiec dostal dobra cene (choc i tak byla juz tania). Auto ciekawe, wygodne, calkiem niezle wyposazone jak na ta cene. W ciagu kilku lat kolega wymienil czujnik abs i spawal tlumik, czyli calkiem niewiele. Musial tez wstawic gaz bo ten silnik pali dosc duzo.

Jak chcesz cos koretnie wiedziec to moge podpytac.

Napisano

> W ciagu kilku lat kolega wymienil czujnik abs i spawal tlumik,

> czyli calkiem niewiele. Musial tez wstawic gaz bo ten silnik pali dosc duzo.

> Jak chcesz cos koretnie wiedziec to moge podpytac.

A jakie wady oprócz spalanie zauważył ? Komfort jazdy jak ocenia ? Czy rdza się pojawiła ?

Napisano
  • Autor

> Jak chcesz cos koretnie wiedziec to moge podpytac.

Czy są jakieś typowe przypadłości tego modelu? Jak wygląda sprawa z dostępnością części innych niż filtry i klocki? Duże spalanie to jakie (gazu)? Wszelkie ogólne informacje też są milewidziane ok.gif

Napisano

Wygodne, niedrogie auto. ok.gif

Spalanie spore, ale łatwo się żeni z lpg.

Ja bym Ci polecił. ok.gif

Napisano

> Czy są jakieś typowe przypadłości tego modelu?

Mechanicznie to Leganza. Z wszystkimi jej przypadłościami (np. 'genialne' tarczobębny), paliwożernym silnikiem - miałem kilka DU i tylko na Leganzę pluję.

> Jak wygląda sprawa z dostępnością części innych niż filtry i klocki? Duże spalanie to jakie (gazu)?

Z częściami podstawowymi - wspólnymi z Leganzą - na razie problemu jeszcze nie będzie, ale z każdym miesiącem będzie gorzej. Taki urok egzotycznego auta - weź pod uwagę, że na allegro jest aż 24 egzemplarze w całej Polsce.

Spalanie - w mieście licz 14-15 l LPG, na trasie troszkę mniej.

Z LPG może być ten problem, który ja przerabiałem w Rezzo - silnik wygląda jak Leganza, ale ma inną elektronikę - jeśli gazownik podejdzie jak do Leganzy, polegnie. Mi zeszło rok aż instalację doprowadziłem do porządku.

Poszukaj sobie czegoś mniej egzotycznego.

Napisano

z ciekawosci jakie miales problemy z LPG w tacumie?? bo moze znajdziemy wspolny temat smile.gif

Napisano

> z ciekawosci jakie miales problemy z LPG w tacumie??

Matoły złożyły to na alasce i czerwonych valtekach - nie mogło dobrze działać. Potem zmienili na żółte valteki, było ciut lepiej.

Coś źle połączyli - paliło bezpiecznik, a i podciśnienie źle podpięli. Żle też zestroili mapy, co spowodowało rozjechanie się map benzynowych.

Skończyło się na zmianie reduktora, nowym strojeniu wszystkiego - a po 2 czyszczeniu i kalibracji żółtych valteków wsadziłem tam valteki typ 34. Po tym wszystkim wiem, gdzie jest w Krakowie dobry gazownik, a z autka z bardzo dobrze zestrojonym LPG zadowolony był (a może nadal jest ?) nabywca - jest tu na AK.

Napisano

miales 2.0 z tym dziwnym kompem??

Ciekawe, a miales moze problemy z tym ze auto nie reagowalo na cut-off?? generalnie ojciec ma tacume i wieczne problemy z bledem lambdy ktory oznacza system to lean... walczymy z tym od dluzszego czasu i brak koncepcji, aktualnie jest wlasnie na zoltych valtekach ale nie wiem na jakim reduktorze, z tego co pamietam to trzyma cisnienie, wiec to nie powiniene byc ten problem o ktorym piszesz..

Napisano

> miales 2.0 z tym dziwnym kompem??

MR-140

> Ciekawe, a miales moze problemy z tym ze auto nie reagowalo na cut-off??

Chodzi Ci o sytuację - 2krpm, zdejmujemy nogę z gazu, obroty spadają i w tym momencie dodajemy gwałtownie gazu a reakcją jest takie terkotanie i opóźnione wejście na obroty ?

Jeśli tak, to tak ma być i tak jest fabrycznie - po prostu trzeba unikać huśtania obrotami i dodawać gazu płynnie a nie gwałtownie.

> tacume i wieczne problemy z bledem lambdy ktory oznacza system to lean...

Nie miałem żadnych trwałych błędów, a jeśli błędy są na lpg, szukałbym problemów w żółtych valtekach - to elektrozawory a nie wtryskiwacze.