Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

GP - problem z odpaleniem

Featured Replies

Napisano

Witam Wszystkich Userów

Mam problem, a dokładnie ma go mój kuzyn i postanowiłem mu pomóc z Waszą pomocą zlosnik.gif

Pacjent: Fiat Grande Punto 1.4 8v( 77 KM) rok prod 2006 przebieg 80 tys km

Auto sprawuje sie bez zarzutu przy ciepłym silniku.

Problem pojawia sie po kilku godzinnym postoju zwłaszcza jeżeli temp. otoczenie spada poniżej zera

Po odpaleniu zimnego silnika włącza sie wentylator chłodnicy przez kilka sekund auto pracuje na 800 obr/min i gaśnie ...

Komputer pokazał czujnik temperatury silnika wiec został wymieniony jednak problem nie ustąpił (przy rozgrzanym silniku komputer nie pokazuje żadnych błędów)

Co to może być ??

Z góry thx za sugestie

kyniu

Napisano

czy na pewno załącza się wentylator chłodnicy ? . Może wyświetlana jest informacja typu przekroczona temp silnika ,wyłącz silnik .jeśli tak to winą może być niedoładowany lub zużyty akumulator ,Podczas rozruchu spada napięcie na akumulatorze i bodycomputer świruje .Naładuj lub podmień akumulator na sprawny i zobacz czy problem nadal występuje

Napisano
  • Autor

> czy na pewno załącza się wentylator chłodnicy ? .

no widać że się kręci :/

>Może wyświetlana jest informacja typu

> przekroczona temp silnika ,wyłącz silnik .jeśli tak to winą może być niedoładowany lub zużyty

> akumulator ,Podczas rozruchu spada napięcie na akumulatorze i bodycomputer świruje .Naładuj

> lub podmień akumulator na sprawny i zobacz czy problem nadal występuje

aku ładował i mówi że dalej to samo a nawet jeszcze gorzej, bo wcześniej przynajmniej "łapał", a teraz trzeba długo kręcić żeby wogóle zaskoczył ...

Napisano

Ostatnio też mam od czasu do czasu problem z odpaleniem zimnego silnika i dopiero po dodaniu gazu załapuje. Już niedługo jadę na przegląd więc mogę napisać co ustalą fachowcy z ASO.

Napisano

<>

Miałem taką przypadłość ... map sensor do wymiany -> podaje błędną informację przy uruchomieniu silnika, że jest porządnie zagrzany przez co włącza się wentylator, jest zbyt uboga mieszanka paliwowa, a w rzeczywistości zimnego silnika nie odpalisz na takiej, bo musi być wzbogacona.

Co do samego map sensora, ja wymieniłem na jakiś z all..., oryginał to Bosch i po zagrzaniu były wyższe obroty na biegu jałowym, chyba coś koło 1 000 obr / min. Przy czym oryginał kosztuje 3 x tyle co zamiennik który kupiłem, może trafisz lepiej, wybór należy do Ciebie smile.gif zawsze coś za coś smile.gif Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

no własnie 270751858-jezyk.gif

czujnik ktory odpowiadal za problemy z odpalaniem to -'czujnik cisnienia powietrza na kolektorze'-

Bosch kod 0261 230 030 koszt ok. 260 zł

i wszystko gra jak dawniej

thx za info

pozdro