Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wibracje przy odpalaniu

Featured Replies

Napisano

Pacjent / 1.8 Tdci / sporadycznie potrafi mocno zawibrować , pomaga zgaszenie i ponowne odpalenie lub też cofniecie kluczyka i dodanie lekko gazu .

Myślałem o kole dwumasowym ale innych charakterystycznych objawów brak , myślałem też o poduszkach pod silnikiem ale by wibrował cały czas.

Macie jakieś sugestie , ostatni mechanior stwierdził że to może być wina paliwa .

Napisano

Miałem podobnie czasami przy odpalaniu w poprzednią zimę potrafiło mocno zatelepać całym samochodem i słyszalny był głośny stuk. Tez myślałem że to dwumasa natomiast ogarnięty mechanik polecił wymienić akumulator i ewentualnie przeczyścić rozrusznik. Wymieniłem tylko aku i od tamtej pory (rok czasu) jest ok drive.gif

Napisano

> Miałem podobnie czasami przy odpalaniu w poprzednią zimę potrafiło mocno zatelepać całym samochodem

> i słyszalny był głośny stuk. Tez myślałem że to dwumasa natomiast ogarnięty mechanik polecił

> wymienić akumulator i ewentualnie przeczyścić rozrusznik. Wymieniłem tylko aku i od tamtej

> pory (rok czasu) jest ok

A jaki związek z telepaniem miał akumulator ?

Napisano

> A jaki związek z telepaniem miał akumulator ?

Podobno miał zbyt niski prąd by porządnie ruszyć rozrusznik (coś w tym stylu)

Napisano

Sprawdź na kompie wtryski.

Sprawdź również świece żarowe.

> Pacjent / 1.8 Tdci / sporadycznie potrafi mocno zawibrować , pomaga zgaszenie i ponowne odpalenie

> lub też cofniecie kluczyka i dodanie lekko gazu .

> Myślałem o kole dwumasowym ale innych charakterystycznych objawów brak , myślałem też o poduszkach

> pod silnikiem ale by wibrował cały czas.

> Macie jakieś sugestie , ostatni mechanior stwierdził że to może być wina paliwa .

Napisano

spróbuj dwukrotnie podgrzać świece zanim odpalisz - będziesz miał odpowiedź... cool.gif

Napisano
  • Autor

> spróbuj dwukrotnie podgrzać świece zanim odpalisz - będziesz miał odpowiedź...

Sugerujesz walniętą świecę , nie dalej jak 2 tygodnie temu wymieniłem wszystkie .

Auto było podpinane pod kompa , który nic nie wykazał tzn wszystko ok

Napisano

> A jaki związek z telepaniem miał akumulator ?

TDCI potrzebuje odpowiednio "mocne" napięcie do sterowania wtryskami.

Przerabiałem temat zeszłej zimy. Wymontowane i sprawdzane były wtryskiwacze Wszystko było w porządku. Gość, który to robił zaproponował przesmarowanie rozrusznika (ew. wymiana tulejki) i dobry, mocny akumulator. Tak też zrobiłem i problem, jak ręką odjął.

Napisano

Zależy jakie to wibracje , niekiedy koło pasowe robi takie jaja ,a niekiedy dawka startowa itp

Napisano

> Sprawdź na kompie wtryski.

> Sprawdź również świece żarowe.

> > Macie jakieś sugestie , ostatni mechanior stwierdził że to może być wina paliwa .

Oprócz świec warto też zerknąć na moduł sterujący graniem. Znajmoy co prawda nie w foce miał dobre świece, ale nie halo było z ich grzaniem.

Napisano

> Zależy jakie to wibracje , niekiedy koło pasowe robi takie jaja ,a niekiedy dawka startowa itp

też może być - jak tłumik drgań jest zużyty/sparciały/popękany, to efekt może być podobny