Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dylemat - dawać wzmacniacz?

Featured Replies

Napisano

Mam taki dylemat:

Pacjent to Toyota Yaris mk1, użytkownikiem jest żona.

W samochodzie tym jest założone radio Sony, chyba model CDX-GT23 i standardowe, 10cm głośniki na podszybiu. Auto ma miejsce na 16 cm w drzwi i tak sobie pomyślałem:

Mam na strychu głośniki Helix DB62.1 i wzmacniacz RTO SX3002 Plus. Pierwsza moja myśl - sprzedać wzmacniacz na Allegro a głośniki napędzić z radia. Oczywiście plusem takiego rozwiązania jest to, że odpadnie mi ciągnięcie kabli po samochodzie. Ale mam bardzo poważne wątpliwości, czy to radio coś z tych głośników wyciśnie - będzie chyba za słabe na nie?

I teraz tak - mogę sprzedać całość na Allegro i kupić za to jakieś głośniki, które przyzwoicie zagrają pod samym radiem (ostatnio ktoś się pozytywnie wypowiadał tu o GSM). Plus - minimum roboty, tylko wymiana głośników i dociągnięcie kabli do drzwi. Minus - za tą samą cenę pewnie będę miał gorzej smile.gif

Albo zakłądać to wszystko i ciągnąć kable - ale to wchodzę w koszty i czas, bo te głośniki ze wzmacniaczem to już raczej wymagają wygłuszenia drzwi. A nie bardzo chcę tracić na to ani pieniędzy, ani czasu.

Żonie aż tak bardzo nie jest potrzebne dobre audio, dlatego wzbraniam się przed wzmacniaczem - ot, żeby grało lepiej niże te 10cm w podszybiu.

Jak radzicie, co zrobić? Jutro sprawdzę, czy wzmacniacz nie zmieściłby się pod deską rozdzielczą - jeśliby tam wszedł, to kabli stosunkowo dużo nie będzie, więc może i roboty nie będzie, tylko to wygłuszanie drzwi - jestem po operacji i za bardzo nie mogę się wykręcać i cudować, marznąć też bym nie chciał - chociaż garaż jest w miarę ciepły.

Pewnie zasugerujecie założenie wzmacniacza? W końcu to kącik Car Audio smile.gif

A można jakoś sprawdzić w domu, czy wzmacniacz jest sprawny? Tzn podłączyć radio, wzmaka i głośniki i co dalej - głośniki bez obudów, będzie jakaś różnica widoczna przy włączeniu i wyłączeniu wzmaka?

EDIT: sprawdziłem na Allegro - taki wzmacniacz jak mój nie może się sprzedać 30zł, więc IMO nie warto tego sprzedawać.

Napisano

> Mam taki dylemat:

> Pacjent to Toyota Yaris mk1, użytkownikiem jest żona.

> W samochodzie tym jest założone radio Sony, chyba model CDX-GT23 i standardowe, 10cm głośniki na

> podszybiu. Auto ma miejsce na 16 cm w drzwi i tak sobie pomyślałem:

> Mam na strychu głośniki Helix DB62.1 i wzmacniacz RTO SX3002 Plus. Pierwsza moja myśl - sprzedać

> wzmacniacz na Allegro a głośniki napędzić z radia. Oczywiście plusem takiego rozwiązania jest

> to, że odpadnie mi ciągnięcie kabli po samochodzie. Ale mam bardzo poważne wątpliwości, czy to

> radio coś z tych głośników wyciśnie - będzie chyba za słabe na nie?

Akurat te glosniki juz pod samym radiem graja bardzo przyzwoicie. Mam takowe glosniki, juz po samym wygluszeniu drzwi i podpieciu ich testowo pod seryjne radio w corolli graly zaskakujaco dobrze - glosno i klarownie. Ze wzmacniaczem pokazuja dopiero co potrafia.

> I teraz tak - mogę sprzedać całość na Allegro i kupić za to jakieś głośniki, które przyzwoicie

> zagrają pod samym radiem (ostatnio ktoś się pozytywnie wypowiadał tu o GSM). Plus - minimum

> roboty, tylko wymiana głośników i dociągnięcie kabli do drzwi. Minus - za tą samą cenę pewnie

> będę miał gorzej

Helix Dark Blue 62.1 to jedne z lepszych glosnikow w tej klasie do podlaczenia pod samo radio, nie zmieniaj ich. zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

> Albo zakłądać to wszystko i ciągnąć kable - ale to wchodzę w koszty i czas, bo te głośniki ze

> wzmacniaczem to już raczej wymagają wygłuszenia drzwi. A nie bardzo chcę tracić na to ani

> pieniędzy, ani czasu.

> Żonie aż tak bardzo nie jest potrzebne dobre audio, dlatego wzbraniam się przed wzmacniaczem - ot,

> żeby grało lepiej niże te 10cm w podszybiu.

Po wygluszeniu drzwi, i podlaczeniu Helixow bezposrednio pod radio bedzie gralo o niebo lepiej niz 10 cm w podszybiu.

> Jak radzicie, co zrobić? Jutro sprawdzę, czy wzmacniacz nie zmieściłby się pod deską rozdzielczą -

> jeśliby tam wszedł, to kabli stosunkowo dużo nie będzie, więc może i roboty nie będzie, tylko

> to wygłuszanie drzwi - jestem po operacji i za bardzo nie mogę się wykręcać i cudować, marznąć

> też bym nie chciał - chociaż garaż jest w miarę ciepły.

Jesli to ma byc zestaw audio dla zony, ktora nie ma specjalnych wymagan odpusc wzmacniacz. Wygluszenie drzwi - koniecznosc, w yarisie do zrobienia bez wiekszych problemow z racji dobrej dostepnosci do powierzchni wymagajacej wygluszenia.

Maty wypadaloby klasc przy temperaturze +20 C, jesli ja osiagniesz i utrzymasz we wczesniej wspomnianym garazu, uda sie, zawsze mozesz wpomoc sie suszarka. zlosnik.gifzlosnik.gif

> Pewnie zasugerujecie założenie wzmacniacza? W końcu to kącik Car Audio

jak wyzej, w tym przypadku niekoniecznie. grinser006.gif

> A można jakoś sprawdzić w domu, czy wzmacniacz jest sprawny? Tzn podłączyć radio, wzmaka i głośniki

> i co dalej - głośniki bez obudów, będzie jakaś różnica widoczna przy włączeniu i wyłączeniu

> wzmaka?

Do wzmacniacza jakikolwiek niski sygnal, niekoniecznie z radia. Jesli dasz w szeregu zrodlo-wzmacniacz-glosniki to po wylaczeniu wzmacniacza nie bedziesz slyszal nic. zlosnik.gif

> EDIT: sprawdziłem na Allegro - taki wzmacniacz jak mój nie może się sprzedać 30zł, więc IMO nie

> warto tego sprzedawać.

Napisano

kolega dobrze prawi - DB62.1 to przyzwoite glosniczki i pod radiem dadza rade. Wzmacniacz im takze nie zaszkodzi ale podstawa to jakotaki montaz i wygluszenie drzwi

Napisano
  • Autor

> kolega dobrze prawi - DB62.1 to przyzwoite glosniczki i pod radiem dadza rade. Wzmacniacz im takze

> nie zaszkodzi ale podstawa to jakotaki montaz i wygluszenie drzwi

Dzięki koledzy. W takim razie na pierwszy ogień pójdą głośniki bez wzmaka. No i zrobię to wygłuszenie, jak już robić, to porządnie wink.gif