Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pomocy??jaki kolor powinien mieć olej w skrzyni selspeed

Featured Replies

Napisano

Witam, powiedzcie prosze jaki kolor powinien miec olej w selspeedzie i przede wszystkim jesli mam maly wyciek na zimeringu....to co mi grozi jesli jeszcza na tym jezdzę???

czy mozna samemu wymienic??wyczytałam u Darkoo że tutela to olej,ktory powinnam kupic...ale teraz zadam pytanie..gdzie to mozna dostac??i czy samemu da rade spuscic stary i zalac nowy.....

z góry dziękuje za poradę i zyczę wszystkiego dobrego pod ten 2013 rok... boje_sie.gif

Napisano

> Witam, powiedzcie prosze jaki kolor powinien miec olej w selspeedzie i przede wszystkim jesli mam

> maly wyciek na zimeringu....to co mi grozi jesli jeszcza na tym jezdzę???

> czy mozna samemu wymienic??wyczytałam u Darkoo że tutela to olej,ktory powinnam kupic...ale teraz

> zadam pytanie..gdzie to mozna dostac??i czy samemu da rade spuscic stary i zalac nowy.....

> z góry dziękuje za poradę i zyczę wszystkiego dobrego pod ten 2013 rok...

Wyciek przy półosi to olej w samej skrzyni. drugi olej to do sterowania (może oczywiste ale wolę powiedzieć).

Czym grozi wyciek - syfem na półosi i zbieraniem się kurzu, później większym wyciekiem a co za tym idzie ubytkiem oleju w skrzyni (zatarciem łożysk, nadmiernym przegrzewaniem się itp - ogólnie nie dobrze, że jest ten wyciek)

Jeśli się tylko lekko zapociło - można jeździć - w miarę możliwości przemyć.

Selespeed ma duży plus - ma miarkę oliwy. Można dostać się jedynie z kanału lub podnośnika.

Patrz zdjęcie:

286568701-1244956534.jpg

sprawdzamy zimny olej - miarka ma zaznaczone min-max smile.gif

Co do oleju i jego wymiany:

Na 99% olej to TUTELA CAR ZC 75 SYNTH - jest to lej do skrzyni i mechanizmu różncowego. Dostaniesz go w ASO (servisie Fiata)

wymiana - korek spustu:

286568701-sdf.jpg

post-120396-14352518441586_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Wyciek przy półosi to olej w samej skrzyni. drugi olej to do sterowania (może oczywiste ale wolę

> powiedzieć).

> Czym grozi wyciek - syfem na półosi i zbieraniem się kurzu, później większym wyciekiem a co za tym

> idzie ubytkiem oleju w skrzyni (zatarciem łożysk, nadmiernym przegrzewaniem się itp - ogólnie

> nie dobrze, że jest ten wyciek)

> Jeśli się tylko lekko zapociło - można jeździć - w miarę możliwości przemyć.

> Selespeed ma duży plus - ma miarkę oliwy. Można dostać się jedynie z kanału lub podnośnika.

> Patrz zdjęcie:

> sprawdzamy zimny olej - miarka ma zaznaczone min-max

> Co do oleju i jego wymiany:

> Na 99% olej to TUTELA CAR ZC 75 SYNTH - jest to lej do skrzyni i mechanizmu różncowego. Dostaniesz

> go w ASO (servisie Fiata)

> wymiana - korek spustu:

tylko pytanie..bo w domu twierdza mi ze plama jaka po mnie zostaje to czerwony naciek...co to czy to moze byc ze skrzyni czy co innego>>.

Napisano

> tylko pytanie..bo w domu twierdza mi ze plama jaka po mnie zostaje to czerwony naciek...co to czy

> to moze byc ze skrzyni czy co innego>>.

czerwony hmm.gif a nie różowy?

czerwony - płyn przekładniowy (lany do wspomagań układu kierowniczego - nie u nas bo my mamy elektryczne) może ktoś z oszczędności wlał do sterowania selespeed'em (sprawdz zbiorniczek u góry nad akumulatorem - korek zakończony jest wężykiem czarnym gumowym. Tam wlewa sie przekładniowy TUTELA CS selespeed (kolor jasno brązowy - nowy, po 5kkm prawie czarny).

Jeśli różowy - może być tez płyn chłodzący (dynagel, borygo itp )

Jak zostanie plama sprawdź czy jest oleista czy wodna - będzie to duża podpowiedź.

Napisano
  • Autor

> czerwony a nie różowy?

> czerwony - płyn przekładniowy (lany do wspomagań układu kierowniczego - nie u nas bo my mamy

> elektryczne) może ktoś z oszczędności wlał do sterowania selespeed'em (sprawdz zbiorniczek u

> góry nad akumulatorem - korek zakończony jest wężykiem czarnym gumowym. Tam wlewa sie

> przekładniowy TUTELA CS selespeed (kolor jasno brązowy - nowy, po 5kkm prawie czarny).

> Jeśli różowy - może być tez płyn chłodzący (dynagel, borygo itp )

> Jak zostanie plama sprawdź czy jest oleista czy wodna - będzie to duża podpowiedź.

tak w tym zbiorniczku jest ciemny prawie czarny....a w chlodnicy mam borygo...wiec co to moze byc do cholerki....a wspomaganie???

Napisano

> tak w tym zbiorniczku jest ciemny prawie czarny....a w chlodnicy mam borygo...wiec co to moze byc

> do cholerki....a wspomaganie???

borygo - różowe czy inny kolor (chyba jeszcze jest niebieski albo zielony).

Wiec może chłodnica jest rozszczelniona, może gdzieś na łączeniach z reduktorem i innymi przewodami zrobiła się nieszczelność - trzeba szukać.

Wspomaganie jak pisałem mamy elektryczne - więc, żadnych płynów nie posiadamy ok.gif

Wychodzi na układ chłodzenia. - pod maską szuaksz biało różowego nalotu (proszku) przy nieszczelności - jak borygo odparuje zostawia biały nalot.

Napisano
  • Autor

> borygo - różowe czy inny kolor (chyba jeszcze jest niebieski albo zielony).

> Wiec może chłodnica jest rozszczelniona, może gdzieś na łączeniach z reduktorem i innymi przewodami

> zrobiła się nieszczelność - trzeba szukać.

> Wspomaganie jak pisałem mamy elektryczne - więc, żadnych płynów nie posiadamy

> Wychodzi na układ chłodzenia. - pod maską szuaksz biało różowego nalotu (proszku) przy

> nieszczelności - jak borygo odparuje zostawia biały nalot.

borygo mam rozowe.....wiesz co jutro sprawdze czy to jest olejiste czy nie i wtedy bedziemy gadac bo boje sie o mojego czarnego bzyczka....

a tak wogole to wielkie dziekuje W Twoja strone,poniewaz dzieki Twoim instrukcjom wiele rzyczy mialam naprawianych lub regenerowanych(szacun)

Napisano

> borygo mam rozowe.....wiesz co jutro sprawdze czy to jest olejiste czy nie i wtedy bedziemy gadac

> bo boje sie o mojego czarnego bzyczka....

> a tak wogole to wielkie dziekuje W Twoja strone,poniewaz dzieki Twoim instrukcjom wiele rzyczy

> mialam naprawianych lub regenerowanych(szacun)

nie ma za co smirk.gif

odp. na Twoją wiadomość:

Tutela CS Speed - wlewamy do białego zbiorniczka nad aku

Tutela ZC 75 SYNTH - wlewamy do mechanicznej skrzyni biegów.

Zbiorniczek z płynem hydraulicznym Tutela CS Speed nad akumulatorem ma odstojnik na syf.

Jeśli wymieniasz tam płyn warto zakupić za 1,50 plastikową strzykawkę 100ml i wężyk gumowy do strzykawki (w motoryzacyjnym lub castoramie/obi/itp) w ten sposób wyciągniesz cały bród ze zbiorniczka. Do pustego zbiorniczka powinno wejść Ci około 800ml nowego oleju przekładniowego Tutela CS Speed.

200 zostaw sobie na później - przepłuka się układ po paru tysiącach i odciągniesz tylko syf z dna i dolejesz resztką czystego.

286572020-selespeedstilo24.jpg

post-120396-14352518451859_thumb.jpg