Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ustawienia Bingo M astra F 1.4 x14nz

Featured Replies

Napisano

Przede wszystkim witam serdecznie użytkowników autokącika - jest to mój pierwszy post na forum.

Sfrustrowany "profesjonalną obsługą i wiedzą" gazowników w moim mieście postanowiłem zainwestować w interfejs do swojej istalacji lpg. Po wielu godzinach przeszukiwania / czytania informacji na temat regulacji przystąpiłem do korekcji ustawień Bingo M samodzielnie. Auto zaczęło palić 12L/100km w mieście. Poniżej zamieszczam zdjęcia. Korzystałem tylko z trybu nauki oraz regulowałem obroty jałowe na parowniku. Resztę ustawień nie ruszałem i chciałbym abyście ocenili czy mogą one tak zostać - są to ustawienia gazowników. Wydaje mi się, że jest za duża różnica kroków między jałowymi, a wysokimi obrotami. Proszę o opinię.

Pozdrawiam,

Rafał.

29676319.jpg

85020197.jpg

99814391.jpg

40840640.jpg

15439743.jpg

40716059.jpg

Napisano

Witam serdecznie. Mam nadzieję, ze znajdziesz tu rozwiązanie swojego problemu. Żeby było łatwiej, wypadałoby znać odpowiedzi na następujące pytania:

1. Jaki masz reduktor i ile przejechał?

2. Gdzie ustawia się aktuator podczas normalnej jazdy?

P.S. Uzupełnij sobie też profil.

Napisano
  • Autor

Reduktor tomasetto at 07. Przejechane jest na nim około 80 tysięcy. Jest po regeneracji. Zakupiłem zestaw regenerycyjny i sam powymieniałem membrany miesiąc temu. Niestety pod obciążeniem nie sprawdzałem w jakiej znajduje się pozycji.

Napisano

>Niestety pod obciążeniem nie

> sprawdzałem w jakiej znajduje się pozycji.

No to zobacz, jak to wygląda. Używasz by-passu przy regulacji reduktora, czy masz go zakręconego?

Napisano

wg mnie wygląda to całkiem spoko. Po wykresach widzę że bypassu raczej nie masz otworzonego. To i dobrze. Niewielka nieliniowość ale w dobrym kierunku. Można próbować ją zaleczyć zwiększając czułość czyli odkręcając trochę śrubę na reduktorze. Oczywiście trzeba ostatecznie sprawdzić pod obciążeniem jak to pracuje.

Napisano

>Oczywiście trzeba ostatecznie sprawdzić

> pod obciążeniem jak to pracuje.

W mojej opinii jest to kluczowe, bo ze względu na relatywnie małe przymknięcia krokowego od PWA, może wtedy dochodzić do sytuacji, że osiąga on swoje dolne położenie, a silnika chodzi "na bogato".

Napisano
  • Autor

Bypass zakręcony. Nie ruszałem zgodnie z wskazówkami w sieci. Jutro zwiększę czułość membrany, aby wyrównać ilość kroków oraz przetestuję ustawienia pod obciążeniem.

Napisano
  • Autor

Poprawiłem trochę czułość membrany tak jak pisałem powyżej oraz przeprowadziłem test pod obciążeniem. Ustawienia pozostałe bez zmian. Myślę, że jest dobrze ale proszę o fachową odpowiedź. W razie czego mam też film z testów.

Pytanie 1:czy ustawienia w konfiguracji oraz opcjach mogą poprawić zmniejszenie spalania czy tylko pomogą w poprawie dynamiki silnika podczas jazdy?

Pytanie 2: czym mniejsza ilość kroków tym mieszanka jest bardziej bogatsza?

78563682.jpg

13286146.jpg

Napisano

> Pytanie 1:czy ustawienia w konfiguracji oraz opcjach mogą poprawić zmniejszenie spalania czy tylko

> pomogą w poprawie dynamiki silnika podczas jazdy?

Wiele tym nie zyskasz od ustawień "default".

Edit: tzn zależy, o co konkretnie chodzi. Najistotniejsze są widełki otwarcia aktuatora.

> Pytanie 2: czym mniejsza ilość kroków tym mieszanka jest bardziej bogatsza?

To zależy. Na pewno oznacza to, że jest większy przepływ z reduktora i dla osiągnięcia zadanego rezultatu trzeba ten przepływ bardziej dławić aktuatorem.

Napisano
  • Autor

> Wiele tym nie zyskasz od ustawień "default".

> Edit: tzn zależy, o co konkretnie chodzi. Najistotniejsze są widełki otwarcia aktuatora.

Patrząc na powyższe screeny wydaję mi się ze jest tak jak powinno jeśli chodzi o różnice kroków.

Ponadto doczytałem dzisiaj, że zbyt uboga mieszanka źle wpływa na silnik. Czy na podstawie powyższych wykresów można stwierdzić, że mieszanka jest odpowiednio dobrana? Przyjmuje się, że jeśli lambda oscyluje to mieszanka teoretycznie nie jest ani za uboga, ani za bogata?

Napisano

> Patrząc na powyższe screeny wydaję mi się ze jest tak jak powinno jeśli chodzi o różnice kroków.

> Ponadto doczytałem dzisiaj, że zbyt uboga mieszanka źle wpływa na silnik. Czy na podstawie

> powyższych wykresów można stwierdzić, że mieszanka jest odpowiednio dobrana? Przyjmuje się, że

> jeśli lambda oscyluje to mieszanka teoretycznie nie jest ani za uboga, ani za bogata?

Wg mojej oceny ustawione jest bardzo dobrze. Jeżeli nie ma innych złych objawów typu szarpanie, zmulenie to nie ma co tu więcej grzebać. Zużycie 12L to jednak faktycznie sporo jak na ten silnik. Kwestia na ile dokładnie dokonałeś pomiaru, w jakich warunkach drogowych miasto, trasa, jak długie odcinki, fakt że jest zima. Może termostat ci szwankuje jak to w astrach bywa i silnik jest permanentnie niedogrzany? A może masz wyciek?

Napisano
  • Autor

W pierwszym poście miałem na myśli, że przed regulacją palił 12L. Po regulacji zatankowałem do pełna i zobaczymy ile spali. Niestety też mam bardzo krótki odcinek do pracy - 8km więc tak naprawdę auto nie jest w stanie się rozgrzać. Nieszczelności miałem ale też sobie z tym poradziłem smile.gif Dam znać ile autko spaliło po regulacji.

Ostatnie banalne pytanie ale chce mieć 100 % pewności, że dobrze to rozumuje:

jeśli mieszanka jest za uboga - lambda nie oscyluje, a prostokąt w odczytach jest cały czas z lewej strony.

jeśli mieszanka jest za bogata - lambda również nie oscyluje, a prostokąt w odczytach jest cały czas z prawej strony.

Jeśli lambda oscyluje to mieszanka jest dobrze dobrana tylko trzeba ustawić czułość membrany, aby widełki ilości kroków były jak najmniejsze między obrotami jałowymi, a powiedzmy 2800 pod obciążeniem.

Jeśli pod obciążeniem ilość kroków diametralnie spada to o czym to świadczy?

Napisano

> Ostatnie banalne pytanie ale chce mieć 100 % pewności, że dobrze to rozumuje:

> jeśli mieszanka jest za uboga - lambda nie oscyluje, a prostokąt w odczytach jest cały czas z

> lewej strony.

tak

> jeśli mieszanka jest za bogata - lambda również nie oscyluje, a prostokąt w odczytach jest cały

> czas z prawej strony.

tak

> Jeśli lambda oscyluje to mieszanka jest dobrze dobrana tylko trzeba ustawić czułość membrany, aby

> widełki ilości kroków były jak najmniejsze między obrotami jałowymi, a powiedzmy 2800 pod

> obciążeniem.

> Jeśli pod obciążeniem ilość kroków diametralnie spada to o czym to świadczy?

To bardzo dobrze bo to oznacza małą bezwładność układu regulacji mieszanki.

Regulacja czułości ma głównie wpływ w niskim zakresie obrotów, po prostu zwiększając czułość wpływasz na łatwiejsze uchylanie membrany przy niskich wartościach podciśnienia. Dlatego możesz w ten sposób dopasować tak aby charakterystyka wydatku gazu w funkcji przepływu powietrza była jak najbardziej liniowa. Tzn aby punkt neutralny wychyleń krokowca był w miarę podobny dla różnych obrotów i obciążeń. Dla tego punktu wyznaczasz PWA. Generalnie zasada jest taka że to głównie reduktor z mikserem dawkują gaz a krokowiec ma jedynie delikatnie korygować skład aby zapewnić oscylację wokół punktu stechiometrii spalania. Często nie udaje się uzyskać dobrze liniowej ch-ki i wtedy krokowcem udaje się podkorblować żeby instalacja pracowała z prawidłową mieszanką.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Przetestowałem dwie stacje tankując 10L. Na stacji Statoil spalil 11,5 Litra, a na Stacji BP 10 L na 100 km. Myślę, że wynik 1o litrów w zimie nie jest złym wynikiem. Po 1000 przejechanych kilometrach wyregulować jeszcze raz parownik?

Napisano

> Przetestowałem dwie stacje tankując 10L. Na stacji Statoil spalil 11,5 Litra, a na Stacji BP 10 L

> na 100 km. Myślę, że wynik 1o litrów w zimie nie jest złym wynikiem. Po 1000 przejechanych

> kilometrach wyregulować jeszcze raz parownik?

Sprawdź tylko czy wszystko jest ok. Jak instalacja pracuje prawidłowo i mieszanka oscyluje to nie ma co ruszać reduktora.