Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

łożysko amortyzatora

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam zapytanie czy w astrze f jest możliwość wymiany samego łożyska amortyzatora z przodu bez rozpinania dolnego sworznia i ogólnie ściskając sprężynę w nadkolu ?

dziękuje za sugestie pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Tylko pewnie będzie trudniej bo ciasno. ale mniej rozkręcania by było

> Jest taka możliwość.

Napisano

> Tylko pewnie będzie trudniej bo ciasno. ale mniej rozkręcania by było

> > Jest taka możliwość.

Zdejmujesz koło, Odkręcasz czujnik ABS o ile go masz, odkręcasz zacisk hamulcowy, odkręcasz mocowanie kolumny do nadwozia, odkręcasz drążek bezpośrednio od maglownicy, odkręcasz śruby mocujące sworzeń do wahacza (o ile wcześniej był wymieniany, oryginalnie był nitowany) lub odkręcasz cały wahacz jeśli sworzeń jest jeszcze oryginalny i nitowany i wyjmujesz całą kolumnę na zewnątrz. Łatwiej ścisnąć sprężynę i wymienić co trzeba.

Robiłem tak ostatnio w VA. Wszystko poszło bardzo szybko.

Jak ma się ściągacz do drążków to idzie to jeszcze szybciej. Ja nie miałem.

Możesz też odkręcić górne mocowanie kolumny od nadwozia, podnieść auto, odsunąć całą kolumnę w dół ile się da i zaprzeć czymś żeby pozostała w tym położeniu, ścisnąć sprężynę i wymieniać łożysko. Ciasno trochę będzie na pewno ale da się to zrobić.

Napisano

> Pięknie wszystko opisałeś, ale autorowi chodziło o zmianę łożyska bez całkowitego wyciągania

> Mc'Phersona.

To napisałem w ostatnim zdaniu w moim poście.

Napisano

> Tylko pewnie będzie trudniej bo ciasno. ale mniej rozkręcania by było

Owszem, będzie trudniej.

Wkładanie rąk i głowy w ciasne miejsce, w którym urzęduje wielka, napięta sprężyna, jest też niezbyt komfortowe. Trzeba być pewnym przyrządu.

Napisano

> niezbyt komfortowe. Trzeba być pewnym przyrządu.

Osobiście, jeśli już, to nie robiłbym tego z wykorzystaniem pasów, tylko ściskami do sprężyn. Są takie które mają dosyć szerokie miejsca zaczepu o sprężynę, są w miarę pewne.

condor-werkzeug-sciski-do-sprezyn-amortyzatora-300-mm-2-cz-dlugosc-300-mm-.jpg

f-vorel-sciagacz-do-sprezyn-kpl-2-szt-y80600.jpg

Mam dwie pary jednych i drugich i komfort pracy z tymi pierwszymi jest dużo wyższy.

Napisano

> Osobiście, jeśli już, to nie robiłbym tego z wykorzystaniem pasów, tylko ściskami do sprężyn. Są

> takie które mają dosyć szerokie miejsca zaczepu o sprężynę, są w miarę pewne.

> Mam dwie pary jednych i drugich i komfort pracy z tymi pierwszymi jest dużo wyższy.

Ale nie ma o czym mówić. Też mam w domu te dwa rodzaje ścisków i pierwsze to rewelacja. Te drugie mają tendencję do ześlizgiwania się ze sprężyny.

Poza tym ileż to roboty zdjąć załóżmy kompletny wahacz z drążkiem odkręconym od maglownicy oraz zacisk jeśli nie mamy ściągacza drążków?

Niech to będzie 40minut dłużej (z przerwą i piwko w międzyczasie zlosnik.gif ) i jest wszystko na zewnątrz.

Napisano

Po pierwsze: żadne pasy, druty i inne badziewia, tylko ściągacze do spręzyn...

> Poza tym ileż to roboty zdjąć załóżmy kompletny wahacz

Po co? Odkręcamy nakrętkę sworznia wahacza (jeśli sworzeń jest nitowany do wahacza -odkręcamy nakrętkę zabezpieczającą sworzeń w "zwrotnicy", przekładamy odpowiednio sztywny pręt lub rurę pomiędzy ramę pomocniczą przedniego zawieszenia i wahacz, naciskamy w dół, uderzamy młotkiem w gniazdo stożka sworznia w "zwrotnicy"-w 99% przypadków po dwóch uderzeniach sworzeń wychodzi...oczywiście to wersja bez ściągacza do sworzni, ale akuteczna). Wobec użycia ściągacza powyższe pomijamy.

W przypadku sworznia wahacza przykręcanego do wahacza (czyli już wymienianego), temat jest z pozoru łatwiejszy do opanowania...

Pozdrawiam

Napisano

> Po co?

Po to, jak nie mamy ściągacza, sworzeń nie daje się wybić w/w metodą, sworzeń jest nitowany.

Możliwości jak widać jest całkiem sporo. Myślę, że autor wybrał już coś dla siebie smile.gif