Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra F - podszybie

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie.

Sprawa dotyczy podszybia. Przy szybie odstaje dość mocno.

Ma ktoś pomysł jak to zrobić żeby podszybie ładnie przylegało do szyby?

Było dobrze do czasu zdjęcia go. Po założeniu odstaje i brzydko to wygląda. Latem zdjąłem je i odstające miejsca podgrzewałem i naciskałem aby odkształciło się w przeciwną stronę. Ostygło i zamontowałem je. Kiedy słońce przygrzało, podszybie znów odstaje. Dziwny jakiś plastik.

Kupiłem więc używkę z Astry gdzie leżało ładnie. Po zamontowaniu odstaje jak moje.

Od razu mówię - szyba nie wymieniana, z budą nic nie robione, więc to wszystko jest ok. Problem jest w podszybiu ewidentnie.

Zamiennika nowego brak, oryginał to koszt ok 400zł yikes.gif

Jak patrzę to co któraś Astra F ma ten sam problem. Inne auta też (Passat B5, w Combo C którym jeżdżę na co dzień w robocie po demontażu podszybia, już widać że odstaje a przed demontażem leżało idealnie). W necie jakoś nie znalazłem informacji jak ktoś coś takiego naprawiał bo wiele przypadków jakie znalazłem to sprawę kierowali do ASO, a Ci wymieniali na oryginał spineyes.gif

Przerabiał ktoś już to? Może jakiś pomysł jaką uszczelkę dokupić żeby to wypełnić żeby ładnie przy szybie leżało czy coś. Nie chcę tego kleić na klej do szyb i inne specyfiki bo to ostateczność (jak przyjdzie je kiedykolwiek zdemontować to będzie już na złom, nie mówię tu już o oczyszczeniu z kleju szyby)...

Napisano

myślę, że kombinowanie z tym podszybiem to walka z wiatrakami - na chwilę bedzie ok ale za jakiś czas znowu coś się zniekształci itd.

Ja bym się tym tak nie przejmował, najważniejsze aby było szczelnie pod podszybiem aby woda nie kapała na filtr PP...

Napisano

> Ja bym się tym tak nie przejmował, najważniejsze aby było szczelnie pod podszybiem aby woda nie

> kapała na filtr PP...

Na filtr PP nie leci nic, a nic.

Zwyczajnie zaczyna mnie znów drażnić odstający plastik i chciałbym to jakoś zrobić.

Zastanawiam się czy są jakieś taśmy 2-stronne, szerokie na 1cm i dość grube, a przy tym mocne żeby to utrzymały?

Napisano

> Zastanawiam się czy są jakieś taśmy 2-stronne, szerokie na 1cm i dość grube, a przy tym mocne żeby

> to utrzymały?

są takie taśmy,

marki to 3M lub Tesa

ich szerokość to ok 19 mm ( z tego co kojarzę)

z tym, że nie są one za bardzo grube

klik

Napisano

> są takie taśmy,

> marki to 3M lub Tesa

> ich szerokość to ok 19 mm ( z tego co kojarzę)

> z tym, że nie są one za bardzo grube

> klik

Właśnie.

Kleiłem to latem na taśmę 3M - na nią mam klejone listwy drzwi w aucie. Niestety nie dała rady. Także ten sposób raczej odpadnie.

Chyba żeby zaryzykować z kolejnym podszybiem z auta ze szrotu, gdzie leży ono ładnie. Ale takie już jedno leży w garażu mad.gif

Słyszałem kiedyś jedną rzecz o tego typu rzeczach jak to właśnie podszybie - leży ładnie do momentu zdjęcia go. Później jest już tylko gorzej i że jedynym rozwiązaniem jest klej do szyb i przyklejenie tego (sztuka na raz) albo oryginał ale musiałbym z kimś się zamienić na rozumy żeby na to wywalić 400zł grinser006.gif

Napisano

> Właśnie.

> Kleiłem to latem na taśmę 3M - na nią mam klejone listwy drzwi w aucie. Niestety nie dała rady.

no to nic innego nie doradzę

poza przyjęciem , że TTTM grinser006.gif

Napisano

>Przy szybie odstaje dość mocno.

W który miejscu Ci odstaje?

Napisano

> W który miejscu Ci odstaje?

W miejscu styku podszybie-szyba. Tam jest jeszcze dodatkowa uszczelka. Krawędź podszybia w tym miejscu jest w sumie po całości uniesiona na 0.5 do 1cm

Napisano

> kombinowanie z podszybiem...

Gdy miałem Ewkę, też mnie to złościło, ale okazało się że ten plastik bardzo dobrze reaguje na opalarkę. Ładnie się kształtuje. Jeżeli po dopasowaniu i po przygrzaniu słoneczkiem znowu się pofaluje - oznacza to że jest naprężona po montażu. Musi leżeć równo - ja ogarnąłem to dopiero za drugim razem...

Napisano

> Gdy miałem Ewkę, też mnie to złościło, ale okazało się że ten plastik bardzo dobrze reaguje na

> opalarkę. Ładnie się kształtuje. Jeżeli po dopasowaniu i po przygrzaniu słoneczkiem znowu się

> pofaluje - oznacza to że jest naprężona po montażu. Musi leżeć równo - ja ogarnąłem to dopiero

> za drugim razem...

Zgadza się. Elegancko reaguje na podgrzewanie i ładnie się dopasowuje ale po montażu było dobrze kilka godzin.

Wiosną zdejmę to jeszcze raz i podgrzeję. Może się uda coś z tego zrobić jeszcze.

Napisano

> Zastanawiam się czy są jakieś taśmy 2-stronne, szerokie na 1cm i dość grube, a przy tym mocne żeby

> to utrzymały?

U kumpla podszybie (co prawda naroża)było przymocowane na rzepy.

286627987-Command3M.jpg

Mam takie w domu i są naprawdę ciężkie do rozłączenia.

post-102436-14352518662529_thumb.jpg

Napisano

> Może się uda coś z tego zrobić jeszcze.

Bardzo ważne jest ,jak to się zachowuje przy dokręcaniu wkrętów mocujących i nakrętek od mechanizmu wycieraczek. Jeżeli mocowania dociskają wszystko zbyt mocno powstają naprężenia. Szkoda, że nie mam już staruszki bo cyknąłbym zdjęcie "okapu" jaki zrobiłem nad filtrem pp - załatwił definitywnie sprawę wilgotnego filtra - pogięty i powytłaczany (miejsce na dźwignię wycieraczek) kawałek aluminiowej eloksalowanej blachy 0,8mm. Rewelacja - blaszka pozwoliła na olanie nieszczelności podszybia na korzyść dokładnego dopasowania w/w plastyku.

Powodzenia w kombinowaniu. Samoprzylepne rzepy - rewelacja - popieram, oryginalnie takie u mnie były...

Napisano

> Bardzo ważne jest ,jak to się zachowuje przy dokręcaniu wkrętów mocujących i nakrętek od mechanizmu

> wycieraczek. Jeżeli mocowania dociskają wszystko zbyt mocno powstają naprężenia. Szkoda, że

> nie mam już staruszki bo cyknąłbym zdjęcie "okapu" jaki zrobiłem nad filtrem pp - załatwił

> definitywnie sprawę wilgotnego filtra - pogięty i powytłaczany (miejsce na dźwignię

> wycieraczek) kawałek aluminiowej eloksalowanej blachy 0,8mm. Rewelacja - blaszka pozwoliła na

> olanie nieszczelności podszybia na korzyść dokładnego dopasowania w/w plastyku.

> Powodzenia w kombinowaniu. Samoprzylepne rzepy - rewelacja - popieram, oryginalnie takie u mnie

> były...

U mnie jest tak, że tak jak położysz podszybie na swoim miejscu bez dokręcania, tak będzie leżało po dokręceniu.

Oryginalnie również były kawałki rzepów - po jednym dla każdego naroża podszybia. Akurat tam bez nich podszybie leży dobrze.

Gdzie takie rzepy można zakupić? Możliwe, że one rozwiązałyby problem odstającego podszybia.

To by było coś takiego:

http://allegro.pl/rzep-3m-dual-lock-sj-3550-25-mm-x-1-m-i2956769330.html

Napisano

> Gdzie takie rzepy można zakupić?

Ostatnio widziałem w TESCO. Cena ok. 14 zł/op.

Napisano

> Gdzie takie rzepy można kupić?

Przejeżdżasz przez Łomianki, tu za rondem (wiaduktem) w kierunku na Warszawę jest firma z materiałami samoprzylepnymi, przemysłowymi. Nie pamiętam nazwy, ale znajdziesz w necie - za 20 złoty dostałem u nich 20-o - centymetrowy kawałek - jakbyś był u nich polecam taki czerwony - nie do oderwania.

Proszszsz:

http://www.bonuseurotech.com.pl

Napisano

> Przejeżdżasz przez Łomianki, tu za rondem (wiaduktem) w kierunku na Warszawę jest firma z

> materiałami samoprzylepnymi, przemysłowymi. Nie pamiętam nazwy, ale znajdziesz w necie - za 20

> złoty dostałem u nich 20-o - centymetrowy kawałek - jakbyś był u nich polecam taki czerwony -

> nie do oderwania.

> Proszszsz:

> http://www.bonuseurotech.com.pl

Dzięki smile.gif

Pisałem do nich. Mają odcinek 1m za 40zł.

Będę miał coś takiego (w sumie to samo, tyle że bliżej cena w sumie ta sama):

http://www.helsta.pl/index.php?option=com_josdirectory&Itemid=36&func=detail&id=223

Zobaczymy co to zdziała.

Prawdopodobnie wiosną się tym zajmę. Teraz jakoś nie mam ochoty grzebać przy samochodzie, z uwagi na pogodę smile.gif

Napisano

> http://www.helsta.pl/index.php?option=com_josdirectory&Itemid=36&func=detail&id=223

> Zobaczymy co to zdziała.

> Prawdopodobnie wiosną się tym zajmę. Teraz jakoś nie mam ochoty grzebać przy samochodzie, z uwagi

> na pogodę

Nie gadaj głupot grinser006.gif w sobotę rozbieramy i kleimy. Jutro jadę kupić tę taśmę palacz.gif

Napisano

> Nie gadaj głupot w sobotę rozbieramy i kleimy. Jutro jadę kupić tę taśmę

W sumie gdyby auto postało w ciepłym garażu to i plastiki by były bardziej elastyczne. Zobaczy się grinser006.gif

Napisano

> W sumie gdyby auto postało w ciepłym garażu to i plastiki by były bardziej elastyczne. Zobaczy się

Opalarka skutecznie je zmiękcza grinser006.gif

W garażu jest ciepło na tyle, że można robić przy plastikach.

Napisano

> Opalarka skutecznie je zmiękcza

> W garażu jest ciepło na tyle, że można robić przy plastikach.

Dobra, coś się pomyśli bo tak nie powinno to być. Teraz i śnieg, lód, sypie się w tę szczelinę. Wiosną/latem/jesienią dojdą liście i inne śmieci co skutecznie zapcha rynienkę odpływową i wtedy będzie klops.

Trzeba będzie to rozebrać raz jeszcze, podgrzać opalarką aż podszybie po przyłożeniu na swoje miejsce będzie leżało ok. Jak już tak będzie to wtedy da się dodatkowo rzepy grinser006.gif

Napisano

> w sobotę rozbieramy i kleimy...

Powodzenia, a przy okazji zróbcie trochę zdjęć (jakiś mały manual?), napewno przyda się komuś, kto ma mniej sprytne ręce i boi się spróbować...

ok.gif

Napisano

> Powodzenia, a przy okazji zróbcie trochę zdjęć (jakiś mały manual?), napewno przyda się komuś, kto

> ma mniej sprytne ręce i boi się spróbować...

Jak będzie robione to będą fotki wink.gif

Napisano

> Rzep kupiony.

Dzięki 20.GIF