Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] ogrzewanie wnętrza

Featured Replies

Napisano

Witam , wyżej jest o grzaniu ale w AH więc inne autko .

Panowie, silnik jak w podpisie czyli moja furka .

Czy to norma że tak jakoś słabawo grzeje ?

Na wskaźniku niby ok.80-85* a w kabinie przez kratki leci ciepło ale żeby nagrzało tak na fest jak w benzynowym to zapomnij ,nawet gdy na wskaźniku wskazówka w pionie ,Czy to ten silnik ,?

jakoś w poprzednie zimy wydawało się że jest cieplej ,Czego szukać, nie wiem nawet czy to wersja z zaworem przy nagrzewnicy . grinser006.gif

Napisano

Urok diesla. Jak wyskoczysz na trasę i złapie dobrze temp. to i ogrzewanie będzie działać jak powinno. W mieście nawet wskazówka temp. potrafi leżeć na pierwszej kresce, w aucie powiedzmy ciepło.

Napisano
  • Autor

No nie wiem , zapomniałem dodać ze nawet przy włączonym webasto nie daje rady , no i wskazówka jest na 85* a piecyk od ogrzewania sprawny (D5WZ)

Napisano

U mnie przy mrozach w okolicy -10*C wskazówka temperatury nawet nie drgnie. Dojeżdzam ok 15km obwodnicą do pracy więc mam czas troszeczkę rozgrzać silnik, ale i tak pod koniec trasy leci ledwie ciepłe powietrze. Natomiast jeśli rozgrzeję do takiej temperatury jak napisałeś to w aucie robi się już ciepło, trzeba przykręcać ogrzewanie. Podejrzewam, że u Ciebie występuje jakiś problem z nagrzewnicą. Nic Ci nie cieknie? Dywaniki suche?

Napisano

> U mnie przy mrozach w okolicy -10*C wskazówka temperatury nawet nie drgnie. Dojeżdzam ok 15km

> obwodnicą do pracy więc mam czas troszeczkę rozgrzać silnik, ale i tak pod koniec trasy leci

> ledwie ciepłe powietrze. Natomiast jeśli rozgrzeję do takiej temperatury jak napisałeś to w

> aucie robi się już ciepło, trzeba przykręcać ogrzewanie. Podejrzewam, że u Ciebie występuje

> jakiś problem z nagrzewnicą. Nic Ci nie cieknie? Dywaniki suche?

Ja napisałem to na swoim przykładzie. Codziennie jeżdżę Combo C 1.7CDTI. Po powrocie parkuję w garażu podziemnym gdzie jest temp. ok 12-16*. Rano jak wyjeżdżam, szybko robi się ciepło w aucie. Jak nim jechać dłuższy odcinek drogi gdzie wrzucę przykładowo 5 bieg to temp. idzie w górę. Nawet osiągnie 89*. Gdy tylko wjadę w ruch typowo miejski, gdzie więcej się stoi niż jedzie to wskazówka opada na pierwszą kreskę. I tak w kółko. Chcąc w mieście utrzymać temp. silnika na poziomie 80-90*, trzeba by było chyba cały czas jechać na 2 biegu i trzymać obroty na poziomie 2-3rpm.

Pomimo tego, że wskazówka jest na I kresce, to w aucie jest wystarczająco ciepło żeby jechać na bluzę.

Wystarczy, że temp. na zewnątrz będzie w okolicach 0*, wtedy i wskaźnik pokazuje temp. silnika w okolicach 90*.

Ale gdyby to samo auto odpalić po nocy pod chmurką, przy temp. dużo poniżej 0*, to małe prawdopodobieństwo że w mieście ona w ogóle drgnie.

Napisano

Czy z zaworem czy bez to wielkiej różnicy nie robi. Jeśli zawór byłby niesprawny to albo nie miałbyś ogrzewania, albo raz by było a raz nie.

A na postoju rozgrzeje Ci się do włączenia wentylatora? Sprawdź wtedy jakie powietrze leci z nawiewów.

Wg mnie TTTM.

Chyba że nagrzewnica zakamieniona to i grzanie takie sobie hmm.gif

Napisano

> A na postoju rozgrzeje Ci się do włączenia wentylatora?

Jak podczas jazdy w mieście wskaźnik nawet nie drgnie to tym bardziej na postoju.

Napisano

> Jak podczas jazdy w mieście wskaźnik nawet nie drgnie to tym bardziej na postoju.

Nie? Sądzę że na postoju jesteś w stanie bardziej nagrzać swój wóz. Swoim jeżdżę tylko po mieście i rzadko kiedy włączy się wentylator, jak zaparkuje na parkingu przypuśćmy po powrocie z pracy i zostawię auto na wolnych obrotach to i wentylator się włączy. Wynika to z tego że podczas jazdy pęd powietrza schładza chłodnicę.

Napisano

> Nie? Sądzę że na postoju jesteś w stanie bardziej nagrzać swój wóz. Swoim jeżdżę tylko po mieście i

> rzadko kiedy włączy się wentylator, jak zaparkuje na parkingu przypuśćmy po powrocie z pracy i

> zostawię auto na wolnych obrotach to i wentylator się włączy. Wynika to z tego że podczas

> jazdy pęd powietrza schładza chłodnicę.

Silnik benzynowy owszem, zagrzeje się na postoju do włączenia wentylatora.

Mi diesla, którym jeżdżę na co dzień nie udało się rozgrzać do tego stopnia na postoju. Nawet jak udało się go podczas jazdy rozgrzać do powiedzmy 80*, to na postoju temp. spadała na wskaźniku do praktycznie początku skali (może na 0.5cm przed I kreską) i tak już było. Niezależnie od tego ile czasu pracuje silnik. W Astrze H (też diesel) nie ma akurat ani wskaźnika ani wyświetlacza, gdzie mógłbym sprawdzić temp. silnika ale jest porównywalnie. Jadąc ze stałą prędkością, w aucie jest gorąco. Zjechać w miasto i korki, ustawienia są te same, a temp. z nawiewów już sporo niższa.

Termostat w aucie w tamtym roku wymieniany w ASO. Płyn w normie. Przed wymianą termostatu było tak, że nawet po dystansie 40km, wskazówka temp. leżała całkowicie, a z nawiewów leciało tylko letnie powietrze, mimo ogrzewania ustawionego na full i dmuchawy na 2.

Mówię oczywiście o temp. na zewn. poniżej 0*. Jak teraz. Gdy temp. wzrośnie do powiedzmy +3-+5* to i wskazania są powiedzmy ok.

Wiosna/lato, wskazania idealne - 89* na zegarze. Wtedy to i wentylator się załączyć potrafi w korku. Ale nie zimą.

Teraz mi się przypomniał pewien poradnik załączony do czasopisma motoryzacyjnego. Nie wiem czy to był "Motor" czy "Auto świat" ale było porównanie ogrzewania w przypadku diesla i benzyny. Było coś takiego, że oba auta porównywali w mieście i wyszło na to, że przy tym samym mrozie, kierowca diesla będzie marzł w środku, a w aucie z silnikiem benzynowym będzie b. ciepło.

Sprawdź, bo być może masz ten poradnik gdzieś w gazetach grinser006.gif

Napisano

Motor ostatnio robił test ogrzewania ale nie w warunkach miejskich. Pierwsze i ostatnie miejsce zajął...diesel.Pierwsze miejsce ma BMW 550d gdzie przy -10`C po około 8 minutach we wnętrzu było ponad 20 stopni. Ostatnie miejsce na 89 aut zajęło Renault Megane dci110, w którym po 25 minutach było nieco ponad 15 stopni smile.gif ale to tylko gazeta, nie napisali co te auta mają na wyposażeniu jeśli chodzi o grzanie.

Napisano
  • Autor

Wychodzi na to że TTTM bo ;

takie rzeczy jak termostaty sprawne ,wymienione . ,nigdy nie słyszałem w tym aucie wentylatora a sprawny bo sprawdzany.

Temperatura w trasie w mrozy -15* jest ok w środku ale nie gorąco -na pewno nie trza kurtki ściągać po 15-20 kilometrach (a oto mi właśnie chodzi )Przy wjechaniu w korki -miasto na wskaźniku spada i odczuwam że jest chłodniej .

Jedyne co to może zakamieniona nagrzewnica ,dywaniki suche ,nic nie cieknie ,na wiosnę było właśnie robione.

Chyba następny będzie benzyniak właśnie na tego typu sprawy ,choć na tego Y17DT nie mogę narzekać - no chyba że na powalającą moc hehe.gif

Napisano

W tych testach wgrał mówisz diesel. Ale to auta dużo lepsze niż Opel Astra G, H czy Combo C grinser006.gif

Powiedziałem co wiem na swoim przykładzie i sytuacjach, które przerabiam co dzień z Combo C i Astrą H - tu dosyć często ale nie co dzień. Nie sądzę żeby w tych autach był problem z nagrzewnicą ponieważ są serwisowane w ASO, oba to modele odpowiednio 2004 i 2007r., przebieg pierwszego to 130kkm, drugiego 60kkm. W obu przypadkach sytuacja wygląda w sumie tak samo biorąc pod uwagę temp. w środku i jej zmiany w zależności czy dłuższy odcinek prostej czy korki.

Napisano

> Motor ostatnio robił test ogrzewania ale nie w warunkach miejskich. Pierwsze i ostatnie miejsce

> zajął...diesel.Pierwsze miejsce ma BMW 550d gdzie przy -10`C po około 8 minutach we wnętrzu

> było ponad 20 stopni. Ostatnie miejsce na 89 aut zajęło Renault Megane dci110, w którym po 25

> minutach było nieco ponad 15 stopni ale to tylko gazeta, nie napisali co te auta mają na

> wyposażeniu jeśli chodzi o grzanie.

No ale to akurat świadczy na korzyść silnika diesla. Wynika to z faktu, że diesle mają większą sprawność niż benzyniaki. Więcej energii zamienianej jest na ruch posuwisto-zwrotny, mniej idzie na straty w postaci ciepła wink.gif Ogrzewanie w aucie to akurat przykład pozytywnego wykorzystania produktu ubocznego pracy silnika spalinowego