Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Rozruch

Featured Replies

Napisano

Mam kłopoty z rozruchem swojego boćka.

Objawy:

- przekręcam kluczyk i rozrusznik zaczyna kręcić tak jakby z około pół lub sekundowym opóznieniem od momentu przekręcenia kluczyka

- przekręcam kluczyk i rozrusznik przez pierwszą sekundę tak jakby powoli rozkręcał się by dojśc do normalnej prędkośći

- przekręcam kluczyk i słychać tylko cyknięcie elektromagnesu na rozruszniku i dostawienie zębnika do koła zamachowego ; rozrusznik wogóle nie kręci

- ostatnia opcja występują dwa pierwsze objawy razem

Zdarzyło się też, że silnik ciepły ,rozrusznik kręci a odpalić nie chce ( podejrzewam, że elektromagnes na pompie nie otworzył dopływu paliwa do wtrysków)

Wyciągałem już dwa razy rozrusznik aby go rozebrać i przeczyścić - choć nie było co czyścić bo rozrusznik "nowy" po regeneracji oryginał BOSCH-a- i tak po tym działa do pierwszych większych mrozów by znowu powtórzyły się perypetie.

Jak widać podejrzewałem cały czas rozrusznik jednak objaw w postaci kłopotów z odpaleniem ciepłego silnika skierowały moje podejrzenia w kierunku kostki stacyjki.

Czy kostka stacyjki może powodować takie dziwne objawy czy jednak dalej szukać coś w rozruszniku?

Napisano

Objaw drugi wskazuje na rozrusznik, ale w połączeniu z niedziałającym zaworkiem na pompie skierowałbym uwagę ku głównemu przewodowi masowemu. Bywa tak, że przewód łamie się przy samej klemie i to miejsce grzeje się przy odpalaniu silnika. Sam elektromagnes rozrusznika jako drugi podejrzany.

Napisano
  • Autor

> Objaw drugi wskazuje na rozrusznik, ale w połączeniu z niedziałającym zaworkiem na pompie

> skierowałbym uwagę ku głównemu przewodowi masowemu.

no to będę musiał popatrzeć na ten przewód ok.gif

a co do zaworka to podejrzewam, że on nie zadziałał bo przy tym silniku gdy jest ciepły jak się nie zapowietrzy to nie ma szansy aby coś innego spowodowało brak możliwości uruchomienia jak tylko zaworek elektromagnetyczny na pompie...

> Sam elektromagnes rozrusznika jako

> drugi podejrzany.

jako część ruchoma działa on za każdym razem idelanie tzn. nawet jak nie kręci rozrusznik to słychać, że bendiks jest przestawiany

wiec pewnie chodzi o część " dostarczającą" prąd do rozrusznika...

Napisano
  • Autor

Sprawdzałem dziś rano przewód ( nadwozie - "-" aku) przy próbach odpalenia i nie widać na nim aby był ułamany ani też nie grzał się.

Natomiast rozrusznik całkowicie poledł. Za pierwszym razem powoli, powoli rozpędzał się by w końcu odpalić. Natomiast jak go zgasiłem i ponownie chciałem odpalić to tylko było słychać, że sprzęga bendiks ale rozrusznik wogóle nie kręci ... i tak kilka prób i cisza...

Dopiero po jakimś czasie zaskoczył ale teraz na zmianę albo kręci albo tylko słychać stuk sprzęgania...

Tak więc pewnie styki w elektromagnesie coś szwankują, choć też cały czas myślę o tej kostce... hmm.gif

Dziwne jest to, że perypetie zaczynają się przy większych mrozach...

Napisano

No to dobierz się do kostki, jedno będziesz miał wykluczone, bo wg mnie problem leży w rozruszniku, lub przewodach do niego.

Kostkę możesz profilaktycznie przeczyścić wink.gif

Napisano

Możesz podprowadzić osobnym kabelkiem prąd do styku elektromagnesu. Jeśli będzie kręcił tak samo leniwie to stacyjka odpada.

Napisano
  • Autor

> Możesz podprowadzić osobnym kabelkiem prąd do styku elektromagnesu. Jeśli będzie kręcił tak samo

> leniwie to stacyjka odpada.

ale mówisz o tym grubym czy tym cienkim?

sprawdzę jutro centymetr po centymetrze wszystkie przewody masowe, aku- rozrusznik oraz plecionkę silnika

Napisano

Tym cienkim. Wtedy będzie tak jakbyś odpalał stacyjką, ale bez stacyjki.

Napisano
  • Autor

Temat chyba rozwiązany. Piszę chyba bo nie wiem czy na pewno bo temperatura znacznie podskoczyła i nie wiem czy ona nie miała wpływu na objawy - drugi raz perypetie jak powyżej powtórzyły się przy mrozie.

A co zrobiłem, że jest dobrze:

- podładowałem akumulator i rano już jakby inny samochód, co prawda co ileś uruchomień raz nie zaskakiwał ale już było o niebo lepiej. Zdziwiło mnie jedynie, że aku był trochę wyładowany bo żadne objawy na to nie wskazywały; ani kontrolki nie przygasały ani rozrusznik nie zwalniał z każdą sekundą kręcenia a wręcz przeciwnie na poczatku powoli kręcił a później rozkręcał się. A najdziwniejsze było to, że on chyba powodował powyższe objawy

- po południu przeczyściłem jeszcze plecionkę (masę) i na 12 uruchomień zaskakiwał za każdym razem.

Tak więc główna wina leżała chyba w akumulatorze z którego- tak podejrzewam- centralny trochę pociągnął prądu bo 3 dni temu zablokował mi się jeden rygiel i pewnie próbował on cały czas zamknąć zamek aż w końcu wywalił bezpiecznik.

Napisano

Ja na twoim miejscu pojechałbym do jakiegoś elektryka samochodowego co by Ci sprawdził ten akumulator.

Ja miałem bardzo podobną przygodę z rozrusznikiem bo jak kręcił to dobrze, a za chwilę było tylko tykanie słychać. Wyjąłem rozrusznik i do elektryka z nim. Rozebrał obejrzał, złożył sprawdził powiedział, że rozrusznik był i jest dobry i kazał autem przyjechać. Jak przyjechałem to sprawdził akumulator takim fajnym urządzeniem co przypominało miernik. Podłączył a wskazówka z 12V w oczach w dół leciała - diagnoza to prawdopodobnie oberwana cela i aku do wymiany. po wymianie wszystko działa już ładnych parę lat. Wiem, że mam benzynę a ty diesla ale objawy podobne.

Napisano
  • Autor

> Wiem, że mam benzynę a ty diesla ale objawy

> podobne.

odkąd zrobiło się ciepło i odkąd poczyściłem co niebądź jeszcze ani razu nie zdarzyły mi się objawy jak wcześniej

zobaczymy jak przyjda przynajmniej kilkustopniowe mrozy czy dalej bedzie ok...

a co do akumulatora to nawet nie ma jeszcze dwóch lat od daty produkcji więc zakładam, że nic złego jeszcze z nim się nie dzieje - ale doskonale wiem, że nawet kilku miesięczny aku może ulec usterce... grinser006.gif