Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

temperatura silnika 1.6

Featured Replies

Napisano

witam!mam pytanie do wlascicieli bbm z silnikiem 1.6 po roku 99. Jakie sa wskazania wskaznika temperatury silnika po nagrzaniu sie silnika, czy wskazanie powyzej srodkowej kreski jest normalne (czasami do pierwszej kropki nad pozioma kreska). Dziekuje za sugestie.Pozdrawiam.Superbravo

Napisano

Wydaje mi się czy parę dni temu pytałeś o to samo?

Napisano
  • Autor

Witam raz jeszcze!

Pytam jeszcze raz dlatego, że od poprzedniego posta wymieniłem termostat i byłem w ASO, układ został odpowietrzony. Podłączyli kompa, i wskazywał temepraturę pracy 90-95 stopni. A wskazówka wahała się od kreski poziomej do kropki powyżej kreski poziomej. Dlatego proszę o sugestie, jak jest u Was (silnik 1.6, zegary po 99, takie okrągłe).

Pozdrawiam,

Superbravo

Napisano
  • Autor

W takim razie co może powodować, że temperatura jest prawidłowa (odczyt z komputera), a wskaźnik zawyża (a może wskazuje te 90 kilka stopni?) ? A tak w ogóle to jaka jest prawidłowa temp. silnika 1.6:) w stopniach?

Proszę o wszelkie sugestie. Może pompa wody nie daje rady? Przebieg auta to 40 kilka tysięcy, więc w sumie dość mały.

Pozdrawiam.

Napisano

> W takim razie co może powodować, że temperatura jest prawidłowa

> (odczyt z komputera), a wskaźnik zawyża (a może wskazuje te 90

> kilka stopni?) ? A tak w ogóle to jaka jest prawidłowa temp.

> silnika 1.6:) w stopniach?

ca 90...

> Proszę o wszelkie sugestie. Może pompa wody nie daje rady? Przebieg

> auta to 40 kilka tysięcy, więc w sumie dość mały.

mocno bity?

Napisano
  • Autor

> ca 90...

A czy poprawna jest w granicach 90-95? Tak wskazywał examiner.

> mocno bity?

Całkowicie bezwypadkowy.

Napisano

Zapal z otwartej w deske powyżej wskaźnika i powinno byc ok

Napisano

> A czy poprawna jest w granicach 90-95? Tak wskazywał examiner.

tak

Napisano

> Zapal z otwartej w deske powyżej wskaźnika i powinno byc ok

Witam,

dokładnie tak, uderzenie w deskę nad wskaźnikiem powoduje powrót do normalnych wskazań (czyli dokładnie w połowie skali). Od ponad pół roku mam to samo - czasami wskazówka wędruje prawie do pierwszej kreski powyżej połowy aby posłusznie opaść do poziomu po wspomnianym uderzeniu w deskę. Pięc lat temu, jeszcze w czasie gwarancji, wymienili mi całe zegary z tego samego powodu - zgłosiłem usterkę polegającą na niestabilnych wskazaniach temeperatury przy czym wtedy wahania były duzo większe (wskazówka potrafiła walić na czerwone pole). Przez nastepne lata było dobrze, teraz znowu wraca, ale mam to gdzieś, nie zamierzam ładować kolejnej kasy po ostatnich przejsciach z ABS-em beksa.gif

Proponuję sie tym nie przejmować ...

Pozdrawiam,

Napisano
  • Autor

Witam raz jeszcze!

Czy nikt mi nie pomoże?

Mam jeszcze jedno pytanie: czy u was też tak jest, że wentylator chłodnicy chodzi razem ze stacyjką?

Czy dobry jest taki obajw: przyjechałem teraz z lekkiej jazdy miejskiej, wskaźnik temp. pokazuje ciut powyżej połowy i przed garażem włączył się wnetylator? Czy w zimie taka sytuacja jest normalna?

Proszę o wszelkie sugestie.

Superbravo

Marea 1.6 SX 2000

Napisano

Jako ze ja sie tez z tymi problemami meczylem, to odpowiem:

1. Normalnie wskazowka temp. silnika jest w polowie (no, moze 1mm nad polowa) i tak jest OK.

2. Wentylator chlodnicy wylacza sie razem ze stacyjka i tak tez jest OK.

-= 100 16v =-

Napisano

> 1. Normalnie wskazowka temp. silnika jest w polowie (no, moze 1mm nad

> polowa) i tak jest OK.

> 2. Wentylator chlodnicy wylacza sie razem ze stacyjka i tak tez jest

> OK.

Co do wskazan temp nie wypowiadam sie bo mam termostat do wymiany. Ale wyłaczanie sie wentylatora chłodnicy po wyłaczeniu stacyjki to nie jest raczej normalny objaw. W każdym samochodzie, którym jeździłem łacznie z obecnym BRAVO po wyłaczeniu stacyjki wentylator chodzi dopuki nie schłodzi chłodnicy do odpowiedniej temp.

Napisano

Ludzie - czytajcie forum dokladnie.

W sierpniu 2005r pisalem, ze tak mam z tym wentylatorem a w Seicento tak nie bylo.

Wszyscy napisali, ze w 1.6 po FL tak jest i koniec, chociaz nie uwazam tego za dobry pomysl...

Napisano
  • Autor

> Jako ze ja sie tez z tymi problemami meczylem, to odpowiem:

> 1. Normalnie wskazowka temp. silnika jest w polowie (no, moze 1mm nad

> polowa) i tak jest OK.

> 2. Wentylator chlodnicy wylacza sie razem ze stacyjka i tak tez jest

> OK.

> -= 100 16v =-

Dzięki za odpowiedź. U mnie czasami podchodzi wskazówka do pierwszej kropki nad połową. Termostat wymieniony, płyn także. Opdowietrzony w ASO. Co to może być? Taki efekt jest czasami "losowo", bez związku ze sposobem jazdy.

Napisano

Toz wycelowac idealnie sie nie da. Raz sie podgrzeje raz wychlodzi. Teraz sa duze roznice temperatur...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.