Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupiony samochód GOLF II i co teraz??

Featured Replies

Napisano

Witajcie. Zakupiłem nie dawno golfa II i teraz mam problem... Jest z rocznika 1987 benzyna 1,6 przerobiony na gaz... Na dodatek jestem młodym kierowcom bo od 3 miesiecy i nie wiem na jakie mam wymienic filtry olejowy i powietrza, i pasowalo by takze wymienic pasek rozrzadu... a i jeszcze olej... Prosze doradzcie mlodszemu koledze.... oslabiony.gif

Napisano

> Witajcie. Zakupiłem nie dawno golfa II i teraz mam problem... Jest z

> rocznika 1987 benzyna 1,6 przerobiony na gaz... Na dodatek

> jestem młodym kierowcom bo od 3 miesiecy i nie wiem na jakie mam

> wymienic filtry olejowy i powietrza, i pasowalo by takze

> wymienic pasek rozrzadu... a i jeszcze olej... Prosze doradzcie

> mlodszemu koledze....

idz do pierwszego lepszego sklepu z czesciami do aut zachodnich i kup filtr oleju (max 20PLN), powietrza(max 25PLN), pasek rozrzadu z napinaczem(komplet max 150PLN). kieruj sie bardziej cena niz marka czesci. golf II 1.6 to bardzo malo wymagajacy samochod wiec nie ma co przesadzac z inwestycjami.

olejem zalej go najlepiej takim jakiej klasy jakiej byl! a jak nie wiesz to w zaleznosci od kondycji silnika jak jest "igielka" to 10w40 a jak juz "ma swoje za soba" to 15W40. firma - moze byc LOTOS.

Napisano

filtr paliwa tez mozna wymienic (kosztuje grosze) i jak autko ma LPG to proponuje wymienic filtra gazu jak nie wiesz kiedy byl wymieniany (ze 20-30zl).

Napisano

> Witajcie. Zakupiłem nie dawno golfa II i teraz mam problem... Jest z

> rocznika 1987 benzyna 1,6 przerobiony na gaz... Na dodatek

> jestem młodym kierowcom bo od 3 miesiecy i nie wiem na jakie mam

> wymienic filtry olejowy i powietrza, i pasowalo by takze

> wymienic pasek rozrzadu... a i jeszcze olej... Prosze doradzcie

> mlodszemu koledze....

hej

jak jesteś zielony to przydałoby sie dac to cudo do przejrzenia jakiemus mechanikowi

kolega poniżej dobrze napisał o filtrze gazu - wymieniaj co 10.000 km a przy okazji sprawdzaj szczelności instalacji i jeśli trzeba - reguluj instalkę. o gaz trzeba dbać

a propos gazu - wymiana świec i filtra powietrza

co do oleju to - jak juz niżej napisane -zalej tym samym co jest, jeśli nie wiesz co było zalane to zalej mineralny. filtr oleju tez oczywiście do wymiany

do tego pasek rozrządu i napinacz

to podstawa

a reszta - dopiero jeśli będzie taka konieczność, nie ma co inwestowac w stara furkę. części wybieraj z głowa - filtry polskie np Sędziszów, Filtron albo cos zachodniego jesli sie trafi w dobrej cenie. z olejem tez nie ma co przesadzać - wcale nie znaczy ze im droższy tym lepszy, szczególnie jeśli chodzi o minerały. Pasek rozrządu polecałbym tylko markowy - Gates, Conti, może Dayco

szerokiej drogi!

• 3 tygodnie później...
Napisano

Panowie nie przesadzajmy :-) Golf MKII jak kazdy inny samochod wymaga dobrych czesci oraz dobrego mechanika. W przeciwnym wypadku nie bedzie Ci dlugo sluzyl a juz na pewno nie bezawaryjnie.

Mialem MKII przez rok, dbalem, jezdzilem (45kkm) a teraz zaluje, ze sprzedalem :-)

Jezeli chodzi o najwazniejsze filtry to ze wzgledu na cene i dobra jakosc wykonania polecam firme Filtron. Wejdz na strone producenta - znjaduje sie tam precyzyjny katalog w ktorym po wyborze modelu auta, roczkika oraz silnika znajdziejsz konkretne oznaczenia filtrow.

Jezeli chodzi o olej to do takiego silnika polecam mineralny Mobil Super M (10W40). Jest do bardzo dobry olej do starszego silnika przy czym jego cena za 4 litry to okolo 100zl.

W zwiazku z tym, ze auto wyposazone jest w instalacje gazowa wymien takze swiece zaplonowe. Przy okazji sprawdz w jakim stanie sa przewody WN i w razie koniecznosci wymien je.

W tej chwili ze wzgledu na ujemne temperatury zmien rowniez plyn chlodniczy. Pod zadnym pozorem nie kupuj Borygo ani jego odmian poniewaz nie wplywaja korzystnie na silnik oraz uklad chlodzenia.

Wrato rowniez abys oddac autko do wyspecjalizowanych gazownikow w celu przegladu instalacji LPG. Tak jak napisal ktos wczesniej o instalacje gazowa nalezy dbac (okresowe wymiany filtra, reduktora, spuszczanie olein itp.).

Pozdrawiam i zycze bezawaryjnego uzywania nowego nabytku :-)

Mat3usz

Napisano

> Pod zadnym pozorem nie kupuj Borygo ani jego odmian

> poniewaz nie wplywaja korzystnie na silnik oraz uklad

> chlodzenia.

co znaczy ze wplywa niekorzystnie na silnik i uklad chlodzenia??

i jakie masz na to dowody zlosnik.gif

Napisano

witam, ja mam golfika 2 rocznik 90 silnik 1.3, swojego zalalem Dynagel'em gdyz borygo juz pare osob mi odradzilo, olej Lotos 15W40 mineralny ale chyba sie przezuce na mobila, co do inwestycji w czesci to staram sie kupowac ze srodkowej polki, autko ma mi jeszcze troche posluzyc wiec wole pare pln dolozyc dla pewnosci.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.